'Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz'

'Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz'

'Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz' İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı’nda görevli bir asistan hekim, 16 Aralık 2017 günü nöbeti sırasında silahlı olduğu fark edilen bir hasta yakınını servisteki diğer hastaların mahremiyetine...

İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı’nda görevli bir asistan hekim, 16 Aralık 2017 günü nöbeti sırasında silahlı olduğu fark edilen bir hasta yakınını servisteki diğer hastaların mahremiyetine saygı göstermemesi nedeniyle uyarması sonrasında şiddete uğradı. Asistan hekim, uyardığı hasta yakını ve akrabaları tarafından yumruklandı, boğazı sıkılarak darp edildi, ölümle tehdit edildi. Olayla ilgili beyaz kod verilerek yasal süreç başlatıldı. Saldırganların ifadelerinin ardından serbest bırakılmasıyla hastanın sevkine kadar geçen 72 saat boyunca serviste görevli hekimler ve sağlık çalışanları can güvenlikleri tehdit altındayken çalışmak zorunda kaldı. İstanbul Tabip Odası ve SES üyeleri meslektaşlarına uygulanan şiddete sessiz kalmadı.

Sendika.Org'da yer alan habere göre, şiddet olayına rağmen saldırganların serbestçe dolaşmaları 19 Aralık 2017 günü 12.30’da İstanbul Tıp Fakültesi Monoblok önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Sağlık emekçileri, “Öfkeliyiz'' başlıklı basın açıklamasında taleplerini duyurdu.

Basın açıklamasını okuyan Dr. İncilay Erdoğan, resmi rakamlara göre sağlıkta şiddetin yüzde 30 civarında olduğunun söylendiğini ancak bunun daha da üzerinde olduğunu, şiddetin artık sıradanlaşarak bazı olayların şiddet olduğunun bile farkına varılmadığını aktararak şunları söyledi:

"En son Cuma akşamı çocuk hastalıkları bölümünde silahlı bir hasta yakını asistan arkadaşlarımıza tehditler savurmuş, şiddet uygulamıştır. Düşünün ki bizler bu basın açıklamasını yapabilmek için bir dizi dayatmayla uğraşıyoruz ama bir kişi hastaneye silahla girebiliyor. Buradan hastane yönetimine, güvenlikçilere sesleniyoruz; asıl bizim can güvenliğimizi sağlayın, asli sorumluluklarınızı yerine getirin. Yıllardır söylüyoruz; Mecliste bekletilen tasarıyı bir an önce yasalaştırın. Bu cezasızlık insanların şiddet duygusunu teşvik ediyor. Bizler çalışırken ölüyoruz, öldürülüyoruz. Ersin Arslan bıçaklanarak öldürüldü. Bu sene bir arkadaşımız kalbinden bıçaklandı, Okmeydanı Hastanesi’nde bir arkadaşımız bıçaklandı. Aynı günlerde birbirinin peşi sıra 3 meslektaşımız intihar ederek hayatlarına son verdi. Bu tablo tesadüf değildir. Bildiğiniz gibi bu ülkede bir şiddet salgını var. Tüm yetkililere sesleniyoruz. Bizler çalışırken şiddete uğramak istemiyoruz, ölmek, öldürülmek istemiyoruz. İnsanca çalışabildiğimiz koşulları talep ediyoruz. Bilsinler ki bizler İstanbul Tabip Odası ve SES olarak bu olayın peşini bırakmayacak, takipçisi olacağız."

Çocuk Hastalıkları Asistanı Dr. Ayça Gürbüzer  ise yaptığı açıklamada şunları dile getirildi:

"Arkadaşımızın yaşadığı bu üzücü olay sağlıkta şiddetin ilk örneği değildir. Maalesef son zamanlarda sağlık personeline yönelik şiddet olayları giderek artmaktadır. Hastalarımızın menfaatleri bizler için çok önemli olup, Hipokrat yeminine bağlı ilk ilkemiz ''önce zarar verme’ dir. Bu sebeple zarar görmemek de ilk  isteğimizdir. Mevcut sistem ve tutumlar kamuoyuna hekimlerin her zaman için hasta yararına çalıştıklarını unutturmuştur.

Şiddet eylemlerinde, şiddeti uygulayanlar kadar önlem almayanların, caydırıcı cezalar vermeyenlerin, sağlık çalışanlarını halkın gözünde itibarsızlaştıranların da suçu vardır.

(…)

Çapa Çocuk asistan hekimleri olarak sağlık personeline karşı şiddetin her zaman karşısındayız  ve bunun normalleştirilmesine asla izin vermeyeceğiz.

Bu sürecin yasal takipçisi olacağız.

Taleplerimiz

1-Güvenli bir çalışma ortamının taleplerimiz doğrultusunda sağlanması

2-Sağlıkta şiddet konusunda caydırıcı yasaların uygulanması, cezaların ivedilikle verilmesi

3-Hekimi hastanın düşmanıymış gibi gösteren bu tutumdan vazgeçilmesi"

"'Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz'" haberi, 19 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 19 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz' haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  2. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  3. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  4. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  5. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  6. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  7. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  8. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  9. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  10. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  11. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  12. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  13. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  14. 02:02 Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri iflasını açıkladı ve şirket hızla satışa çıkarıldı
  15. 01:57 Facebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  16. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  17. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  18. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  19. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  20. 01:33 Dilan Polat'ın mektubunu Erdoğan'a ulaştırmamasının nedenini avukatı açıkladı
Politika Haberleri