''Yaşayış biçimini başkasına dayatmak hak görülüyor’

''Yaşayış biçimini başkasına dayatmak hak görülüyor’

''Yaşayış biçimini başkasına dayatmak hak gö... Söz konusu programda, erkeklerin kadınlardan farkını ortaya koymaları adına sakal bırakmaları gerektiği belirtilerek, "Kadınımız da erkeğimiz de aynı giyiniyor. Bir bakıyorsun uzun saçlı, sakalı da yok. Yakınına gelene kadar...

Söz konusu programda, erkeklerin kadınlardan farkını ortaya koymaları adına sakal bırakmaları gerektiği belirtilerek, "Kadınımız da erkeğimiz de aynı giyiniyor. Bir bakıyorsun uzun saçlı, sakalı da yok. Yakınına gelene kadar onu kadın zannedersin. Allah muhafaza, bir sürü düşünceye de girersin" ifadeleri kullanıldı.

Kamusal hayatı hedef alan bu tür açıklamalar son dönemde çoğaldı. DW Türkçe'de yer alan habere göre; İlahiyatçı İhsan Şenocak'ın kadınların pantolon giyip, kaşlarını aldırarak üniversiteye gitmesinin günah olduğununa dair sözleri; Kocaeli Gölcük Müftüsü Mehmet Yazıcı'nın "Mağazalarda ambalajı açılmış teşhir ürünleri hep yarı fiyatına satılır" ifadesiyle, başörtüsüz kadınları hedef aldığı ifadeleri; İsmailağa Cemaati üyesi Metin Balkanlıoğlu'nun "Açıl kızım, gelen öpsün giden yalasın" şeklindeki sözleri bu tartışmalara zemin hazırlayan son birkaç aydaki bazı örnekler.

''SOSYAL MEDYADA TEPKİ GÖSTERİP…’
Özel bir şirkette çalışan Pınar, gerek yapılan açıklamalar gerekse yaşanan saldırılardan etkilendiğini dile getiriyor. "Mesela akşam dışarıya çıkacaksam ve toplu taşıma aracı kullanacaksam kırmızı rujumu gideceğim mekanın tuvaletinde sürüyorum" diyor. Eskiye kıyasla daha az kırmızı ruj sürdüğünü fark etmiş. Yaz aylarında dışarı çıkarken yanına ince bir hırka almayı ihmal etmediğini ekliyor. "Çocuklara yönelik cinsel saldırılar, sapkın düşünceler... İşin ilginci hepimiz paralize olmuş gibiyiz. İki saat sosyal medyada tepki gösterip rutin hayatlarımıza dönüyoruz" diye konuşuyor.

''NASIL BİR TOPLUMDA YAŞIYORUZ?’
Üniversite öğrencisi Buse, "Sakal açıklamasını ilk duyduğumda, 'Nasıl bir ülkede, nasıl bir toplumda yaşıyoruz' diye düşündüm. Bu zihniyetteki insanları televizyona çıkarmanın çok yanlış olduğunu düşünüyorum" diyor. İstanbul'da yaşayan Buse'ye göre, herkesin istediği gibi giyinebilme ve sokağa çıkma hakkı var. Toplu taşıma araçlarında yaşanan olaylar konusunda ise "Kimsenin kimseye şiddet gösterme hakkı yok" diye düşünüyor. Yaşanan hadiseleri hak temelli ele aldığı görülen Buse, özellikle kadınlar için İstanbul'daki hayatın günden güne kötüleştiği kanaatinde.

''NASIL YAŞAMAMIZ GEREKTİĞİ HAKKINDA YÖNLENDİRİYORLAR’
Sosyolog Selda Tuncer, yapılan açıklamaların kadınlar, çocuklar ve eşcinseller gibi belli grupları hedef aldığına dikkati çekiyor. Gündelik hayatın düzenlenmesine ilişkin beyanları ise "Kadınlar ve erkekler olarak nerelerde, nasıl yaşamamız gerektiği, yani sınırların belirlenmesi üzerine sürekli bir açıklama var" ifadeleriyle değerlendiriyor. Tuncer, açıklamaların topluma yönelik olduğunu vurgulayarak, "Yani kadınlara 'Şöyle yapın' denmiyor. Toplumu göreve çağırıyor, ona beyanda bulunuyorlar. Beyanda bulunan öne çıkan biri olmak zorunda değil. Ortak noktaları, belli bir yaş üstü erkekler olmaları" diyor.

''DENETİM ALTINA ALMA ÇABASI VAR’
Sosyolog Tuncer, sözlü ve fiziksel saldırıların cinsellik çağrışımları üzerinden döndüğünü de ayrıca vurguluyor. "Kahkaha da şort da böyle bir şey. Her an bir yerden cinsellik fırlayacak gibi denetim altına alma çabası var" diyen Tuncer'e göre, Türkiye'de yaşananlar kamusal gündelik hayatın düzenlenmesine tekabül ediyor.

''CAYDIRICI CEZA YOK’
Gündelik hayatın ve cinsiyet rollerinin toplumsal olarak düzenlendiğini dile getirerek, "Devletler bunu her zaman bunu yasayla yapmazlar" diye konuşuyor. Bu nedenle yapılan müdahalelerin caydırıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmıyor olmasının teşvik edici olduğunun altını çiziyor. "Burada kendi yaşayış biçimini başkasına dayatmakta hak görme var. Teşvik edici yan ise caydırıcı ceza olmaması. Yönetimin birşey yapmaması demek, yapması demektir" diyor. Öte yandan, iktidar kademelerinden yaşanan olaylara verilen tepkilerin sekülerlik ekseninde ilerlemediğini, yapılan açıklamalarda "kültürel değerler" üzerinden değerlendirmeler yapıldığını da ayrıca ifade ediyor.

''7 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUKLA 25 YAŞINDAKİ BİR KİŞİ NİKAHLANABİLİR’
Kadınların yanı sıra, kız çocuklarına ilişkin de benzer beyanlar tartışılabiliyor. Sosyal Doku Vakfı'nın kurucusu Nureddin Yıldız'ın 2015 yılında kız çocuklarının küçük yaşta evlenebileceğine dair yaptığı konuşma, bu beyanlardan biri. Yıldız'ın, "Mesela 7 yaşında bir kız çocuğu 25 yaşında bir erkek ve ya 7 yaşında erkek 25 yaşında bir kız nikahlanabilirler mi? Evet, nikahlanmalarında sakınca yoktur" sözlerinin ardından kadın örgütleri ve barolar suç duyurusunda bulunmuştu.

Yaşam tarzını hedef alan söylemlerin fiziki saldırılara dönüştüğü olaylar da uzun süre kamuoyunu meşgul etmişti.  İstanbul'da üniversite öğrencisi Melisa Sağlam, bir minibüste şort giymesi bahane edilerek Ercan Kızılateş adlı kişinin saldırısına maruz kaldı. Geçen yıl da yine şort gerekçesiyle Ayşegül Terzi, Abdullah Çakıroğlu'nun tekmeli saldırısına uğramıştı. 

Bu saldırıların ardından ardından kadınlar Twitter'da #ŞortunuGiySokağaÇık etiketiyle bir kampanya başlattı. Ayrıca, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde "Kıyafetime karışma" sloganıyla hem toplu taşıma araçlarında hem de sokakta eylemler düzenlendi.


 

"''Yaşayış biçimini başkasına dayatmak hak görülüyor’" haberi, 25 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 25 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan ''Yaşayış biçimini başkasına dayatmak hak görülüyor’ haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ''Yaşayış biçimini başkasına dayatmak hak görülüyor’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:30 Dolandırıcılara Karşı Uyarı: Koç Holding'den Sahte Sosyal Medya Hesaplarına Dikkat Çağrısı
  2. 16:27 Özgür Özel: "Milletimize yeni ve demokratik bir anayasa kazandırana kadar gayretimiz sürecektir"
  3. 16:21 'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
  4. 16:07 Dolandırıcıların Yeni Yöntemi: Sahte Ev İlanlarıyla Kapora Avı!
  5. 16:07 Kibirli CEO'nun diploması sahte olabilir mi?
  6. 16:07 Beklenen An Geldi! Arda Güler Real Madrid'de İlk 11'de!
  7. 16:07 Süleyman Hurma'dan Çarpıcı Açıklamalar: Türkiye Ligi'nin Tescil Olmama Tehlikesiyle Karşı Karşıya!
  8. 16:06 Aslan Pençesini Gösterdi: Icardi'nin 23 Nisan'da Fenerbahçe'ye Gönderdiği Mesaj!
  9. 16:05 Müjdeli Haber! Koç Holding Ödemelerini Yarın Hesaplara Yatırıyor!
  10. 15:55 Katar açıkladı: Gazze'de uluslararası arabuluculuk rolümüze bağlıyız
  11. 15:22 İngiltere'de Morgda Cinsel Suç: Tutuklama ve Şok Edici İtiraf
  12. 15:16 Pavyon Dansı Moda Oldu! 'Dilber'Gece Kulübüne Taşındı!
  13. 15:04 Rakı Fiyatlarında Artış Bekleniyor: Hangi Markalar Zamlanacak?
  14. 15:03 Heyecan Verici Gelişme! PlayStation Oyunları Artık iPhone ve iPad'de!
  15. 15:03 Milyonları ilgilendiren gelişme: AKP'den emekli ve memur maaşlarında kritik değişiklik planı!
  16. 15:03 Serenay Sarıkaya ve Mert Demir Aşk Yaşıyor: İlk Kez El Ele Görüntülendi!
  17. 15:02 Fırtına Alarmı! İzmir'de Bu Akşam Kuvvetli Rüzgar ve Fırtına Bekleniyor
  18. 14:51 Fenerbahçe Opet,Sultanlar Ligi'nde Eczacıbaşı'yı Yenerek Şampiyon!Kutlama'daki Fotoğraf Gündem Oldu
  19. 14:47 Koç Holding, dolandırıcılıkla ilgili bir uyarıda bulundu
  20. 14:47 Rakıya zam geliyor: Tarih açıklandı
Yaşam Haberleri