Yaşlılıkta Susuzluk Hissi Azalıyor! Prof. Dr. Kaçar'dan Hayati Uyarılar
Yaşlılıkta Susuzluk Hissi Azalıyor! Prof. Dr... Yaşlı bireylerde susuzluk hissinin azalması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Prof. Dr. Mehtap Kaçar, bu durumun nedenlerini ve alınması gereken önlemleri açıkladı.
Prof. Dr. Mehtap Kaçar, suyun yaşamın temel kaynağı olduğunu vurgulayarak, "Vücudumuzun yüzde 60’ı sudan oluşur. Su, hücrelere besin taşır, enfeksiyonları önler, organların doğru çalışmasını destekler ve kronik rahatsızlıkların görülme sıklığını azaltır" dedi.
YAŞLILIKTA SUSUZLUK HİSSİNİN AZALMASI
Yaşlı bireylerin susuzluk hissinin azalmasının sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Kaçar, "Yaşla birlikte susuzluk hissini yöneten mekanizmalar zayıflar. Susuzluk hissettiklerinde aslında vücutları uzun süredir suya ihtiyaç duymaktadır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, boğaz ve yutak kaslarının zayıflaması, kronik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da su tüketimini zorlaştıran faktörler arasında yer alıyor.
SUSUZLUĞUN OLASI ETKİLERİ
Dehidrasyonun belirtileri arasında koyu sarı idrar, halsizlik, baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı gibi sorunların bulunduğunu ifade eden Kaçar, uzun süreli susuzluğun böbrek taşı, pıhtı oluşumu ve elektrolit dengesizliklerine yol açabileceğini söyledi.
YAŞLILAR İÇİN SU TÜKETİMİ ÖNERİLERİ
Yaşlı bireylerin günlük sıvı ihtiyacının kademeli olarak karşılanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaçar, "67 kilogram ağırlığındaki bir yaşlı bireyin günde 1500-2250 mililitre su tüketmesi önerilir" dedi. Ailelerin destek sağlayabileceğini belirten Kaçar, "Suyu lezzetlendirmek, meyve ve sebze suyu gibi alternatifler sunmak, bir su içme rutini oluşturmak faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
ASPİRASYON RİSKİ VE ÖNLEMLER
Yaşlılarda aspirasyon riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaçar, şu önerilerde bulundu:
- Yavaş ve dikkatli yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalı.
- Su içerken pipet kullanılmalı ve baş hafifçe öne eğilmeli.
- Yemek sonrası en az bir saat dik pozisyonda kalınmalı.
- İnce çorbalardan ziyade daha yoğun kıvamlı yiyecekler tercih edilmeli.
SONUÇ: AİLELERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR
Prof. Dr. Kaçar, yaşlı bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için su tüketiminin artırılması ve aspirasyon riskine karşı önlem alınmasının kritik olduğunu vurguladı. Ailelerin ve bakıcıların bu konuda destekleyici olmalarının önemine işaret etti.
"Yaşlılıkta Susuzluk Hissi Azalıyor! Prof. Dr. Kaçar'dan Hayati Uyarılar" haberi, 12 Aralık 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Yaşlılıkta Susuzluk Hissi Azalıyor! Prof. Dr. Kaçar'dan Hayati Uyarılar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yaşlılıkta Susuzluk Hissi Azalıyor! Prof. Dr. Kaçar'dan Hayati Uyarılar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 12 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.