Yavuzyılmaz: "İliç’te daha önce de kayma oldu, AK Parti gizledi"

Yavuzyılmaz:

Yavuzyılmaz: "İliç’te daha önce de kayma old... CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, İliç‘te yaşanan maden faciasıyla ilgili konuştu: “27 Mart 2022 tarihinde de AK Parti’nin gizlediği, kamuoyuna açıklamadığı bu felaketin şu anda gerçekleştiği, aynı yığın liçi sahasında daha önce de bir kaymanın olduğunu tespit ettik.” dedi

Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, CHP'nin Devrek ilçesindeki seçim koordinasyon merkezi açılışına katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yavuzyılmaz, 13 Şubat'ta İliç ilçesindeki altın madeni sahasında yaşanan toprak kaymasını çevre felaketi olarak nitelendirdi ve şunları ifade etti:

"İçinde kimyasal atıkların bulunduğu ‘yığın liç’i adı verilen dev bir kütlenin kayması ve doğaya saçılmasıyla birlikte Türkiye, tarihinin en büyük çevre felaketlerinden birini yaşadı. Bu bir toprak kayması değil. Doğal bir afet de değil. Burada kimyasal içerikleri devasa bir malzemenin istiflenmesiyle birlikte oluşturulan yapay dağ bir çamur deryası olarak aktı ve şu anda da toprakla temas halinde olduğu için yeraltı sularına karışmaya devam ediyor. 9 işçimiz de bu göçüğün altında kaldı. Defalarca kez uyarmamıza rağmen CHP’li milletvekilleri, STK’lar, çevre dernekleri ‘bu altın maden ocağıyla ilgili 2’nci bir Çernobil faciası yaşanabilir’ demesine rağmen AK Parti buradaki altın madeni işleten şirkete yol verdi. Hemen hızla izinlerini imzaladı ve neticede kontrolsüz bir çalışmanın sonucunda vahşi madencilikle büyük bir felaket Türkiye’nin başına geldi"

‘KİMSAYAL ATIKLAR  FIRAT NEHRİ’NİN İÇİNDEN GEÇEN 9 İLİMİZİ ETKİLİYOR’

Kimyasal atıkların Fırat Nehri’ne karışarak 9 il ve 3 ülkeyi etkilediğini söyleyen Yavuzyılmaz, "Toprak altından Fırat Nehri’ne şu anda karışmaya devam eden bu kimyasal atıklar, siyanürler, sülfürik asitler ve ağır metaller, Fırat Nehri’nin içinden geçen 9 ilimizi etkiliyor. Diğer taraftan 3 ülkeden geçip Basra Körfezi’nde denize dökülüyor. Bu şirketin yaptığı ihlaller neticesinde AK Parti bir dönem burada bu şirkete 16 milyon lira ceza kesildiğini ifade etmişti. Ancak 2022 senesinde kestiğini söylediği bu 16 milyon cezadan yalnız aylar sonra bu şirkete 7 milyon 218 bin dolar vergi, ceza, faiz indirimi yaptı. Bunu belgeleriyle açıkladık. Yani 16 milyon lira ceza kesiyor. Diğer cebine de 222 milyon lira para koyuyor" diye konuştu.

‘AYNI YIĞIN LİÇİ SAHASINDA DAHA ÖNCE DE KAYMANIN OLDUĞUNU TESPİT ETTİK’

Yavuzyılmaz, İliç'teki sahada daha önce de toprak kayması olduğuna dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bir yazısını sosyal medya hesabından paylaştığını belirtti ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

"27 Mart 2022 tarihinde de AK Parti’nin gizlediği, kamuoyuna açıklamadığı bu felaketin şu anda gerçekleştiği, aynı yığın liçi sahasında daha önce de bir kaymanın olduğunu tespit ettik. Bu kaymanın nerede olduğu, hangi katlar arasında olduğu belli çünkü malzemeleri kat kat istifliyorlar. Buradan alınması gereken derslerin alınmasına bu konuyu gizleyerek engel olan AK Parti, 13 Şubat tarihinde gerçekleşen bu büyük felaketin de taşlarını bizzat döşemiş oldu." 

Resim

"Yavuzyılmaz: "İliç’te daha önce de kayma oldu, AK Parti gizledi"" haberi, 23 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yavuzyılmaz: "İliç’te daha önce de kayma oldu, AK Parti gizledi" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yavuzyılmaz: "İliç’te daha önce de kayma oldu, AK Parti gizledi" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:44 Filistin lideri Abbas açıkladı: İsrail'i durduracak tek ülke ABD
  2. 12:43 TBMM'de anayasa mesaisi başlıyor: Numan Kurtulmuş siyasi partileri ziyaret edecek
  3. 12:39 Ümit Özat'ın Ali Koç'a göndermesi: Fenerbahçe şampiyon olamıyorsa senin yüzünden Ali Koç!
  4. 12:38 Hasan Arat'ın Musrati transferi hakkında sert sözler: Çöp tenekesi
  5. 12:32 İsmail Kartal eleştiri konusu oldu: 'şu Allah'ın cezası Krunic'i oynatmaması lazım'
  6. 12:29 Akıllara durgunluk veren olay yaşandı: Kayıp kedi kargo paketiyle bin kilometre yol gitmiş
  7. 12:26 Kayıp ekonomist ile ilgili yeni gelişme! DNA'lar eşleşti
  8. 12:24 Dev derbide kazanan belli oldu! Kanarya şampiyonluk yarışına tutundu
  9. 12:17 Özgür Özel açıkladı: İsraf ve tasarruf genelgesi yayınlayacağız
  10. 12:16 Polis memuru mesai arkadaşlarına kurşun yağdırdı! 2 polis şehit oldu
  11. 12:13 İYİ Parti'de kazanan belirlendi: Yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu
  12. 12:10 İsrail'de sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi: Refah'a saldırı olmazsa hükümeti düşürürüz
  13. 12:07 Meteoroloji'den yurt genelinde alarm! Kuvvetli yağış ve fırtına geliyor
  14. 12:04 Brezilya'da yine 'Eylem Tok' vakası: Katil oğlunu olay yerinden annesi kaçırdı
  15. 12:00 Filistinlilerden ABD'li öğrencilere teşekkür mesajı: Kaldıkları çadırlara yazdılar
  16. 11:57 İsrail'de Netanyahu öfkesi devam ediyor: On binler yine sokağa indi
  17. 11:55 Maaşlar ilk üç ayda bitti: Emekli ve asgari ücretli enflasyona yenildi
  18. 11:54 İsrail Başbakanı Netanyahu'yu tutuklanma endişesi sardı! Görüşmeler düzenleniyor
  19. 11:50 ABD üniversitelerinde Gazze halkına destek gösterileri: Apartheid yatırımlarına son verin
  20. 11:29 WhatsApp'a Instagram Devrimi: Yeni Özellik Kullanıcıları Heyecanlandırdı!
Gündem Haberleri