Yaz aylarında kaliteli uyku için nelere dikkat etmeli?

Yaz aylarında kaliteli uyku için nelere dikkat etmeli?

Yaz aylarında kaliteli uyku için nelere dikk... Küresel ısınmaya bağlı aşırı sıcaklarda uyumak da zorlaşıyor . Uzmanlar, böyle durumlarda uyku kalitesini artırabilecek bir dizi öneride bulundu.

Küresel ısınmaya bağlı aşırı sıcaklarda uyumak da zorlaşıyor . Uzmanlar, böyle durumlarda uyku kalitesini artırabilecek bir dizi öneride bulundu.

1. Şekerleme yapmayın

Sıcak havalar sizi gün boyunca uyuşuk ve enerji yoksunu kılabilir. Bunun en büyük sebebi gün boyunca enerjinin büyük çoğunluğunun vücut içi sıcaklığın dengelenmesine ayrılması. Eğer gece uykunuz bölünürse ertesi gün şekerleme yapmaktan kaçının.

Hava sıcak olduğunda uykulu olmak paha biçilemez, o yüzden uykunuzu gece saatlerine saklayın.

2. Zamanlamayı değiştirmeyin

Sıcak hava sizi alışkanlıklarınızı değiştirmeye itebilir, ancak bunu yapmayın. Uyku düzeniniz bu durumdan etkilenecektir. Her zamanki saatlerde yatağınıza gitmeye çalışın, yatmadan önce yaptığınız alışkanlıklarınızı devam ettirin.

3. Odanızı serin tutun

Odanızı gece serin tutmak için birtakım önlemler alın. Gündüz perdeleri ya da panjurları kapatarak güneşin içeri girmesini engelleyin. Evinizin güneşe bakan tarafındaki pencereleri kapatarak sıcak havayı dışarıda tutmaya çalışın. Uykuya gitmeden önce bütün pencereleri açarak esinti yaratın.

4. Örtüye dikkat edin

Gece uyurken kullandığınız örtülerden kurtulmayı isteyebilirsiniz; ancak ince bir pamuk örtü terinizi emecektir. Odanız ne kadar sıcak olsa da uyurken vücut sıcaklığınız düşer, o yüzden bazen üşüyerek uyanırsınız. Elinizin altında kolay bir yerde bir örtü bulundurmaya çalışın.

5. Soğutucu önlemler alın

Özellikle hava nemliyse küçük bir vantilatör bile işinizi görecektir. Vantilatör, terin buharlaşmasını sağlar ve böylece vücudunuz iç sıcaklığını dengede tutabilir. Eğer vantilatörünüz yoksa sıcak hava torbanızı bu sefer buz gibi bir su ile doldurmayı deneyin. Ya da çoraplarınızı buzdolabına koyun, uyurken ayağınıza bunları geçirdiğinizde ayaklarınızı serinletmeniz bütün vücut sıcaklığınız ve derinizin de serinlemesini sağlayacaktır.

6. Su miktarını dengeleyin

Gün boyunca yeteri kadar su içmeye çalışın ancak uyumadan önce bol miktarda su içmekten kaçının. Susuz uyanmak istemeyeceğiniz gibi uykunuzun ilk saatlerinde sürekli tuvalete de gitmek istemezsiniz.

7. Ne içtiğinize dikkat edin

Meşrubatları çok fazla tüketmekten kaçının, çoğunda bulunan kafein merkezi sinir sisteminizi uyandıracak ve bu sizin daha uyanık hissetmenize yol açacaktır. Alkol içmekten kaç ının. Alkol tüketimi uyku kalitenizi düşürür.

8. Sakin kalın

Eğer bir türlü uykuya dalamıyorsanız yataktan kalkın ve sakinleşmenizi sağlayacak kimi aktiviteler yapın. Okumaya, yazmaya hatta çoraplarınızı katlamaya çalışın. Ama telefonunuza bakmamaya ve oyun oynamamaya çalışın, çünkü mavi ışık uykunuzu kaçırabilir. Uykulu hissettiğinizde yatağa geri dönün.

9. Çocukları unutmayın

Her ne kadar çocuklar uykuya hızlıca dalmalarıyla bilinse de ailede ve dışarıda olan değişikliklere çok açıktırlar. Hava sıcak olduğu için alışkanlık haline gelmiş uyku saatlerinden ve banyolardan vazgeçmeyin.

Uyku düzeninin bir parçası olarak ılık duşlar uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bir bebeğin uyuması için en iyi sıcaklık 16 ve 20 derece arasında. Bebeğinizin odasına bir termometre yerleştirebilir ya da alnını, sırtını ve karnını yoklayarak sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.

10. Kafaya fazla takmayın

Birçoğumuz için yedi ya da sekiz saat kaliteli uyku günün geri kalanını getirmek için gerekli. Ancak bir iki gece uykunuzu tam alamasınız da günün geri kalanının üstesinden gelebilirsiniz, sadece belki daha fazla esnemeniz gerekebilir.

"Yaz aylarında kaliteli uyku için nelere dikkat etmeli?" haberi, 24 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Yaz aylarında kaliteli uyku için nelere dikkat etmeli? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yaz aylarında kaliteli uyku için nelere dikkat etmeli? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:07 AKP'li belediyeden 1 ayda yüz milyonlarca TL'lik 33 konser
  2. 12:03 Eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro hakkında darbe girişimi iddiasıyla suç duyurusu!
  3. 12:01 Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a aslan ve bozayı dahil 70'i aşkın hayvan hediye etti!
  4. 11:57 Uludağ'daki 1000 liralık çorba için inceleme başlatıldı!
  5. 11:54 Bakanlığın satın aldığı beyin cerrahisi cihazının fişi çekilip üzeri örtülmüş
  6. 11:49 Başkent Millet Bahçesi'nin maliyeti 500 milyon TL'yi aştı!
  7. 11:46 Yeni Güncelleme: WhatsApp Sesli Mesajları Yazıya Çevirme Desteği Sunuyor!
  8. 11:41 Lakers’ın Serisi Bitti, Magic Nefes Kesti!
  9. 11:30 İsmail Saymaz’dan Soruşturma Tepkisi: Söylemediğim Bir Sözle Suçlanıyorum!
  10. 11:30 Tüm Grup Üyelerine Tek Hareketle Bilgi Verin: WhatsApp'tan Yeni Güncelleme
  11. 11:00 Rojin Kabaiş’in Ölümünde Yeni Gelişme: Gizlilik Kararı Sürüyor
  12. 10:58 Fareler mi, İnsan Eli mi? Morg Skandalında Yeni Gelişmeler
  13. 10:54 Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
  14. 10:51 Düşük Ayarlı Altınla Kuyumcuları Kandırdılar: 350 Bin Liralık Vurgun!
  15. 10:50 Murat Yetkin: “Duruşma Başlamadan Karar Verilmiş Gibi
  16. 10:46 Biden UCM’nin Netanyahu Kararına Tepki Gösterdi: "Rezalet!
  17. 10:46 Zaha Galatasaray’a dönüyor: Lyon'da kriz büyüyor
  18. 10:43 Alkol ve uyuşturucu alarak araç kullananlara "ertelenmeyecek" hapis cezası yolda
  19. 10:38 Temassız ve İnternet Ödemeleri Yükseliyor: Kartlı İşlemlerde Büyük Artış
  20. 10:38 Ronaldo'dan oğluyla oynama ihtimali hakkında açıklama: 'Bacaklarımın durumuna bakacağız'
Yaşam Haberleri