Aslı Kayabal
Aslı Kayabal - Avrupa Jandarması ‘Eurogendfor’ ve İtalyan Faşizmi

Avrupa Jandarması ‘Eurogendfor’ ve İtalyan Faşizmi

Avrupa polisi Eurogendfor

“Avrupa Jandarması” diye anılan “Eurogendfor”, kağıt üzerinde 18 Ekim 2007’de kuruldu. Avrupa Birliği belgelerinde kıtada güvenliği sağlamak için kurulduğu vurgulanan bu askeri organizasyonun temel hedeflerinin ne olduğunu anlaşılmıyor. Bağımsız askeri bir güç diye tanıtılan “Avrupa Polisi”, AB üyesi bütün ülkelerde mevcut değil. 

Güvenlik sisteminde “askeri polis” birimleri barındıran Fransa, İspanya, Portekiz, Hollanda ve İtalya’da konumlandığı biliniyor. Bu uluslar ötesi “süper-polis”, Avrupa Birliği, OSCE, Nato ve benzeri başka kurumların gerek duyması durumunda hizmet vermekle yükümlü.      

Süper polisin görevi, ayaklanmaları bastırmak

Avrupa polisi 800 jandarma ve 1.500 yedek askeri polis gücünden oluşuyor. Siyasi ve teknik iki merkezi idare tarafından yönetilen bu birimlerin görevi kıtada patlak veren sosyal protestolar karşısında müdahale etmek. 

Comite’ İnterMinestriel de haut Niveau (CİMN) siyasi idareden sorumlu iken, Quartier general (PHQ) teknik yönetimi yürütüyor. Avrupa polisinin İtalya’daki teknik yönetim merkezi, Vicenza’da Chinotto karakolu.

Velsen anlaşması gereği kurulan Avrupa polisinin temel işlevi ne?

Velsen belgesinde “Missions and tasks” başlıklı bölümde bu özel birliğin polis güçlerinin görevini üstlenerek kriz, ayaklanma ve büyük protestolarda her türden başkaldırıyı bastırmakla görevli olduğu vurgulanıyor.

Avrupa polisi, kamu güvenliğini sağlamak bir yana cezai soruşturmalar, sınır polisliği, kamuyu gözetleme, gizli haber alma operasyonları gibi yükümlülükler de yürütebiliyor.  

Avrupa polisinin üstlendiği misyona büyüteç tutanlar, bu oluşumun içerde ve dışarıda bir tür casusluk hizmeti yerine getirmekle görevlendirildiğini öne sürmekte.

Bu çokuluslu askeri polis gücü, gerekli olduğunda herhangi bir ülkede yerel polis gücünün görevini üstlenerek devreye girebiliyor. 

Irkçılığın takvimi

3 Şubat 2018

Pamela Mastropietro adlı İtalyan genç kız, Macerata’da Afrikalı bir grup genç tarafından tecavüz edilip öldürüldü. Bu cinayetin ardından Luca Traini, Macerata’nın merkezinde Afrikalı gençlere rastgele ateş ederek 6 genci yaraladı.

4 Mart 2018

Floransa’da Senegalli İdy Diene, Vespucci köprüsü üzerinde emekli Roberto Pirrone’nin ateş açmasıyla yaşamını yitirdi. 65 yaşındaki Pirrone’nin intihar etmek için dışarı çıktığı, o anda yoldan geçen Diene’yi hedef aldığı aktarıldı.

2 Haziran 2018

Malili genç sendikacı Soumayla Sacko, Calabria kırsalında başına açılan ateşte can verdi. 29 yaşındaki genç, bir kız çocuğu babasıydı. Yörede bir gecekonduda yaşayan Sacko, olay sırasında bir konut inşa etmek için hurda topluyordu.

11 Haziran 2018 

Malili iki genç Dabi ve Sekou,  Caserta’da bir taşıttan açılan ateş sonucu yaralandı. 

20 Haziran 2018

Malili  22 yaşındaki şef Konate Bouyagui Napoli’de açılan ateşte karnından yaralandı. Dört yıldır İtalya’da yaşayan ve otuma izni olan Malili genç şefi, iki İtalyan genci hedef aldı.

2 Temmuz 2018
Nijeryalı genç bir kadın açılan ateşte ayağından yaralandı.

5 Temmuz 2018
Fildişi Cumhuriyeti’nden 33 yaşındaki genç bir adam bisikletle giderken silahlı saldırıya uğradı.

17 Temmuz 2018

Bir yaşındaki Roman kız çocuğu Roma’da Roman kampında annesinin kucağında iken açılan ateşte sırtından yaralandı. Omuriliği zedelenen kız çocuğuna geçmişte Senato’da görevli bir memurun silahını denerken yanlışlıkla ateş ettiği iddia edildi.

26 Temmuz 2018

Yeni Gineli bir genç, Caserta’da San Cipriano göçmen kampında pompalı silahla ateş açıldığı ve yüzünden yaralandığını iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
Sicilya’da Palermo’ya bağlı Partinico’da siyasi sığınma hakkı talep eden Senegalli 19 yaşındaki bir genç, dört kişinin saldırısına uğradı.

28 Temmuz 2018

Latina’ya bağlı Aprilia’da hırsız olduğu gerekçesiyle takip edilen bir Fas vatandaşı, açılan ateşte yaşamını yitirdi.

2 Ağustos 2018

Pistoia’da Ficovaro’da yaşayan Afrikalı bir göçmen iki İtalyan gencin sözlü sataşmasına hedef oldu. İtalyan gençlerin, Afrikalı göçmene, “Bok Afrikalı” diye seslendikleri öne sürüldü. 
Napoli’de Afrikalı bir seyyar satıcıya İtalyan oldukları iddia edilen iki kişi ateş açtı.

15 Ağustos 2018

Palermo’da konuk edildikleri göçmen kampına gitmek için otobüs bekleyen 4 genç saldırıya uğradı. Gençlerin 18 yaşından küçük oldukları aktarıldı.

30 Eylül 2018

İtalyan ulusal takımında koşan Nijeryalı 22 yaşındaki kadın atlet Daisy Osakuei, Torino yakınında Moncalieri’de antreman yaparken saldırıya uğradı.. Genç atlete arabayla yaklaşan iki genn yumurta attı. Genç atlet gözünden yaralandı.

1 Ekim. 2018

Milano’ya 20km uzaklıkta Lodi’de yabancı uyruklu bazı yoksul aileler, yemek ücretini ödeyemedikleri için çocuklar yemekhaneye sokulmadı. Lodi belediyesi, ailelere “ücret yok ise, yemek de yok” diye yanıt verince ilk ve orta dereceli okullara devam eden çocuklar öğlen tatilinde eve gönderildi.  İzleyen günlerde yemekhaneye alınmayan çocukların aileleri Lodi merkezinde bu kararı protesto ettiler.

6 Aralık 2018

Roma’da bir metro istasyonunda genç bir Roman anne, çocuğu yanındayken bir yolcunun cüzdanını çalmaya çalıştı. Ancak cüzdanı çalınmak istenen vatandaş genç kadını başka yolcuların ve küçük çocuğunun gözü önünde dövmeyei başını duvara çarpmaya başladı. Olay sırasında istasyonda bulunan Rai’de görevli genç gazeteci Giorgia Rombola’ küçük çocuğun annesinin dövülmesini dehşetle izlediğine tanık olunca müdahale etmek istedi. Ancak gazeteci, Roman anneye ve küçük çocuğuna destek olduğu için başka yolcuların hışmına uğradı .  
 

Toplam 1612 defa okunmuştur.

Aslı Kayabal diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.