Ömer Ödemiş
Ömer Ödemiş -  ‘Biz Suriye’de IŞID’ı temizledik. Biraz da Erdoğan temizlemek istiyor’

 ‘Biz Suriye’de IŞID’ı temizledik. Biraz da Erdoğan temizlemek istiyor’

Trump’ın Amerikan askerlerinin Suriye topraklarından çıkacağı açıklaması ile Membiç ve Fırat’ın doğusunu kimin kontrol edeceği konusu gündeme oturdu. 

Trump, bugün yaptığı açıklamada: “Biz Suriye’de IŞİD’ı temizledik. Biraz da Erdoğan temizlemek istiyor” diyor. Yani Amerikan askerlerinin Suriye’den çıkmalarının gerekçesini IŞİD’a karşı yürüttüklerini söyledikleri savaşı kazanmaları olarak koyuyor. Arkasından ekliyor: “Birazda Erdoğan temizlemek istiyor.”

Yani Erdoğan temizlenmişi temizlemek istiyor. IŞİD’ın Suriye topraklarından temizlenmiş olması demek, artk savaşacak gücünün kalmadığı, elemanlarının tasfiye edildiği ya da yok edildiği demektir.  Peki ortada Trump’ın iddia ettiği gibi Bir IŞİD terör yapılanması yok ise, temizlenmiş ise Erdoğan neyi temizlemek için Tramp’dan talepte bulunuyor…

Demek ki artık Suriye’de mesele IŞID değil. Temizlenmek istenen de IŞİD değil. O zaman amaç ne? Erdoğan’ın hedef olarak gösterilen IŞİD’den temizlenmiş Suriye topraklarına girme ısrarının asıl gerekçesi ne?

Demek ki gerekçe IŞID değil...

Amerikan Askerleri Suriye topraklarından çıkarken bölgeye adeta pimi çekilmiş bir el bombası bıraktılar. Uzunca bir süre taahhütlerde bulunarak milis güç olarak kullandıkları Kürt silahlı gruplarını hayal kırıklığına uğratarak çekilmek zorunda kalmaları bölgedeki tüm güçleri karşı karşıya getirdi.  

Özellikle Erdoğan seçime giderken bir askeri hamle ile tabanını ve milliyetçi kesimleri şaha kaldırmak, yedeklemek ve önümüzde ki seçimlerden zaferle çıkmak için hareketlendi. 

Anlamayanlara üstüne basarak bir kez daha hatırlatalım. Membiç Suriye toprağıdır.  Membiç dahil olmak üzere sınırlarını koruma hakkı Suriye devletine aittir. Türkiye kendi sınırında kendi yapması ne kadar normal ise Suriye’nin de kendi sınırlarını kendi topraklarında koruması o kadar hakkıdır.

Cihatçı terör gruplarını yenilgiye uğratan Suriye devleti artık yeniden kendi ülkesini toprak bütünlüğünü sağlayarak, egemenlik hakkını kullanmak istemektedir.  Bu nedenle ABD’nin boşalttığı tüm sınır bölgelerinin kontrol etmek istemesi hakkıdır.

Suriye devletinin bu hakkı Rusya tarafından açıkça ifade edilmiş ve Türkiye’ye dur denmiştir. Bölgede bulunan Kürt silahlı grupları ile görüşülerek sınır güvenliklerinin ve kontrollerinin Suriye ordusu tarafından sağlanacağı ifade edilmiş ve Suriye özel birlikleri Membiç kasabası kırsalında konuşlandırılmıştır. Kürt silahlı grupları ile henüz geniş çaplı bir anlaşma sağlanamamış ise de bu yapılanmaların Suriye ordusunun bölgedeki hareketlenmesi durdurma olanağı yoktur.

Açıkça Suriye ordusu ile çatışmaya kalkışılması durumunda ise, tarihsel bir hata yapılmış olunun ve bedeli ağır sonuçlar yaşanır ki Suriye devleti Kürt grupların Afrin sürecindeki tavırlarını ve sonrasında ÖSO katillerinin kente girmelerini unutmuş değil. Benzer bir durumun Membiç ve diğer sınır bölgelerinde yaşanmasına fırsat vermeme kararlılığındadır.

Suriye devleti artık kendi sınırlarını askeri olarak koruyabilecek güçtedir. Ülkenin diğer bölgelerinde tamamen kontrolü sağlayan, cihatçı katilleri yenilgiye uğratan Suriye ordusu artık en sıkıntılı bölge olan Türkiye sınırını kontrol altına almak istiyor. Diğer tüm sınırlarında kontrolü sağlayan Suriye devletinin tek sorunlu bölgesi Türkiye sınırındaki bölgelerdir. 

Sıkıntı Türkiye sınırlarında

Suriye devleti, yaşadığı sıkıntıların kaynağı olan Türkiye sınırını artık tamamen kontrol altına almak istiyor. Türkiye ise sınırlarında terör koridoru oluşturulmak istendiğini öne sürerek her adımda Suriye topraklarında biraz ilerlemek istiyor. Yani Trump’ın ifadesi ile Temizlenmiş IŞİD’i bir daha temizlemek istiyor.
Rusya, Erdoğan’ın sınırlarımızda terör yapılanması var bunu kabullenemeyiz getirimini boşa çıkartmak için Kürt silahlı grupları ile görüşerek, sınır bölgelerinin Suriye ordusuna teslim edilmesini istiyor.

Böylelikle Türkiye’nin Suriye topraklarında yeni bir hamleye kalkışmasının önünün alınabileceğini söylüyor. Böyle durumda Türkiye’nin Suriye kalmasının askeri ve güvenlik içeren bir gerekçesinin kalmayacağı açıktır. Türkiye Suriye sınırlarının kontrolü Suriye askerlerinde olacaktır ki Türkiye tarafında ise zaten kontrol Türkiye askerlerindedir. Böylesi bir durumda Erdoğan’ın Suriye de bulunma gerekçesi ortadan kalkacaktır.

Rusya görüşmelerle bu durumu sağlamaya çalışıyor. Suriye bu sonucu istiyor. Kürt silahlı gruplarının da bu sonuç dışında çok bir seçeneklerinin kalmadığı görülüyor.

Türkiye Suriye de özellikle Membiç ve sınır bölgelerinde Rusya’nın bilgisi ve onayı olmadan bir askeri harekâta yönelemez. Bu hiç akıllıca olmaz. Suriye ordusu ile çatışmayı ve Rusya ile karşı karşıya gelmeyi göze alamaz. Bu durum ciddi sonuçlara yol açar. Rus uçağının düşürüldüğü süreçte yaşadığı sorunları tekrar yaşar. Yani Suriye sınırının yakınlarında bile hava gücünü kullanamaz duruma gelir ve Suriye sahasından siyasi olarak tasfiye olur.

Taraflar bu cumartesi Rusya’ya gideceği açıklanan Türkiye heyeti ile yapılacak görüşmelerin sonuçlarını beklemektedirler. Görüşme öncesinde Rus yetkililer çok net açıklamalar yaparak, ABD’nin boşaltacağı bölgelerin Suriye ordusuna teslim edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Rusya bu konuda kararlı bir tutum takınacak gibi. Yani Türkiye’nin devşirme ÖSO katilleriyle birlikte Membiç kasabasına girmediğini açıkça ortaya koyacak. Ki Membiç kırsalına asker sevk etmesi de bu tarında ki ısrarını göstermektedir.

Türkiye bu nokta da ne yapmalı?

Erdoğan gerçekten Suriye devletinin egemenlik haklarını tanıyor ve toprak bütünlüğünün korunmasını istiyorsa Suriye sınırlarını Suriye askerlerinin korumasına dönük atılacak adımlara destek vermelidir. Suriye devletinin meşru ordusunun sınırlarını koruma hakkına saygı göstermeli ve Suriye topraklarından tamamen çekilmelidir. İdlib kentinde yığılan cihatçı katilleri koruma telaşına girmemelidir.  

Hızını alamayıp, zaman zaman adına Kuvayı milliye dediği devşirme ÖSO yapılanmasına desteğini kesmeli ve dağıtmalıdır.

Suriye halkı bu kirli savaştan zaferle çıkmıştır. Bu artık kabul edilmeli ve meşru Suriye devleti ile ilişkiler kurularak sorunların çözümü yoluna gidilmelidir. Suriye ordusu sahada kazanmıştır.

Tüm ikiyüzlü ve kirli girişimleri boşa çıkartmıştır. Bunu durumu artık herkes kabul etmek durumundadır. Nasıl ki ABD askerleri bu durumu kabullenerek Suriye topraklarını terk etme kararı aldı, Türkiye de benzer bir karar alıp, bulunduğu toprakları meşru tek güç olan Suriye ordusuna teslim ederek çekilmelidir.

Gerçekten bölgede barış ve huzur isteniyorsa bunun başka bir yolu yoktur.
 

Toplam 1142 defa okunmuştur.

Ömer Ödemiş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.