Ömer Ödemiş
Ömer Ödemiş - Esad Membiç’i işgal etti

Esad Membiç’i işgal etti

Utanmasalar böyle söyleyecekler. Suriye meşru ordusunun Membiç kent merkezine girerek Suriye bayrağını dikmesi, Suriye üzerinden planlar yapanları neredeyse ters köşeye yatırdı. ABD’nin bölgeden çekilme kararı sonrasında, PYD gerekçesi ile kente girme hazırlıkları yapan TSK ve devşirme ÖSO Rusya’nın tavrı üzerine beklemek durumunda kalmış, görüşmelerle böylesi bir adımın yolunu açmaya yönelmişti. Bu gün Moskova’ya gitmesi beklenen Türk heyeti konuyu Rus askeri yetkililerle görüşecek ve Membiç’e giriş için onay almayı planlıyorlardı. Ancak ziyaret açıklandıktan sonra Rus yetkililerden ardarda Membiç konusunda açıklamalar geldi. Ruslar TSK ve ÖSO’nun Afrin benzeri gibi Membiç’e girilmesine onay vermiyor, Suriye ordusunun kasabaya girmesi konusundaki net tavrını koyuyordu.

Erdoğan seçim öncesinde yeni bir kahramanlık arayışı ile Membiç adımından çok şey bekliyordu. Tıpkı Afrin'de olduğu gibi her seçim meydanında ne kadar ilerlediklerini, ne dersler verdiklerini, ne kadar büyük olduklarını, bölgede lider olduklarının ve sınırlarımıza yönelik ciddi bir tehditti savuşturmak için her şeyi göze aldıklarını anlatacaktı. Kitleleri coşturacak ve savaşın bataklığından oy devşirecekti.

Olmadı. Bu kez olmadı. Suriye ordusu Kürt silahlı grupları bir araya gelerek doğru bir kararla Suriye devletinin tek meşru gücünün kente girmesi ve sınır güvenliğini sağlaması konusunda anlaştılar. Afrin sürecinde yapılamayan bu anlaşmanın sağlanması Suriye’nin elini güçlendirmiş ve Membiç yolunu açmıştır.

Membiç Suriye toprağıdır ve kontrolü de Suriye askerlerince sağlanmalıdır. Normal olanı budur.  Bölgede ki tek meşru silahlı güç Suriye ordusudur, sınırlarını ve halkın güvenliğini korumak görevidir.  Membiç’e Suriye askerlerinin girmesi, Türkiye’nin öteden beri seslendirdiği sınırlarındaki terör koridoru oluşturma tehdidini de ortadan kaldırmaya dönük bir hamledir. Suriye ordusunun güvenliği sağladığı sınır bölgelerinde başka bir silahlı güç olmayacaktır. Türkiye’nin kaygısı bu anlamda giderilmiş olacaktır.

O zaman Erdoğan kendi kaygılarını da giderecek böyle bir hamleye destek vermesi gerekirken neden karşısında duruyor? Çünkü Erdoğan Membiç’ten sonra sıranın TSK’nın bulunduğu diğer yerlere geleceğini biliyor. Ki Rusya bu durumu seslendirmeye başladı. Türkiye’ye Suriye topraklarından çekilmesi gerektiğini, bulunduğu bölgeleri Suriye ordusuna bırakması gerektiğini söylemeye başladı. Artık Türk askerlerinin Suriye de bulunmasının gerekçelerinin ortadan kalktığını ve çekilmesi gerektiğini, aksi halde işgalci durumuna düşeceğini daha sıklıkla söylemeye devam edecektir. Erdoğan kaymakam bile atadığı Cerablus gibi kontrol altında tuttuğu bölgelerden kolaylıkla çekilmek istemiyor. Oralarda besleyip eğittiği ÖSO adı altındaki devşirme katilleri ne yapacağını bilemiyor. Sayıları 15 bin civarında olan bu katillerin sonrası süreçte Türkiye’nin başına kalacağını biliyor. Bunun içinde Suriye topraklarında bir bölgeyi en azından elinde tutmayı ve bu güçleri orada kontrol etmeyi planlıyor. İdlib bu anlamıyla da Erdoğan için önemlidir.

Suriye sorunlarını emin adımlarla çözüyor. Emperyalizme ve gericiliğe karşı verdiği mücadeleyi kazandı. Yaşam artık hızla normale dönüyor. Kürtlerle olan sorunları kendi sorunlarıdır ve bir biçimde mutlaka çözülecektir. Pek çok Arap ülkesi Suriye de yeni baştan elçilik açmaya başladı.  Suriye’nin pek çok kentinde insanlar huzur içinde yaşamaya başladılar. Emperyalist ve gerici tezgah boşa çıkartıldı. Suriye ulus devlet olmanın bilinciyle hareket ederek tüm ayrıştırma çabalarını savuşturdu ve Suriye halkı olarak özgürlüğünü yeniden kazandı. Artık zorlamanın bir anlamı yok.

Er ya da geç bu gerçeği Erdoğan da kabul edecek, Osmanlıcık hayallerinden vazgeçerek  Suriye meşru devleti ile normal ilişki kurmak durumunda kalacaktır. Bölgede barış ancak böyle mümkündür. Tarihsel olarak birbirlerine yakın olan bölge halkları yeniden barış ve huzur içerisinde yaşamı yakalayacaktır.

Toplam 1111 defa okunmuştur.

Ömer Ödemiş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.