Ali Rıza Özkan
Ali Rıza Özkan - Haftanın filmi: Takım: Mahalle Aşkına

Haftanın filmi: Takım: Mahalle Aşkına

Bu hafta 8 film gösterime giriyor. Yerli filmlerin öne çıktığı bu haftanın sürprizi bence Takım: Mahalle Aşkına.

Birilerinin lüks konut ihtiyacı karşılansın diye, diğerlerinin evlerinin başına yıkıldığı bir İstanbulda sıradan akşamların birinde, sıradan bir mahallenin sıradan bir halı sahasında bir cinayet işlenir. Mahalleyi komple ucuza kapatıp, pahalı satmaya kararlı müteahhitin pis işlerini yapan güvenlik şirketi elemanları, halı sahanın sahibini korkutmak isterken öldürürler.

Babanın arkasında 90 bin lira borç bıraktığı da ortaya çıkınca, halı sahayı satma fikri aile içinde ağırlık kazanırken, o güne kadar hep babasıyla çatışan evin büyük oğlu babasının rolünü üstlenir ve büyük kapışma başlar. Halı saha satılmayacaktır. İnşaat mafyasına teslim olunmayacaktır!

Emre Şahin ve İnan Temelkuranın 70li yıllar Yeşilçamı tadında kotardıkları Takım: Mahalle Aşkına melodramı bol, heyecan ve aşk sosu kifayetli bir başarı öyküsü. Yer yer sinema seyircisine değil de, dizi izleyicisine hitap ettiği izlenimi alsam da, tek başına Yağız Can Konaklının harika performansı, dikkatli hiçbir izleyicinin gözünden kaçmayacağına inandığım Fırat Tanışın ustalık döktürmeleri sıradan bir öyküyü, temposu ve duygu yoğunluğu yüksek, izleyiciyi yakalayan bir filme dönüştürmüş. 30 yaşında olmasına karşılık, 17 yaşındaki mahallenin zıpır kızını canlandıran Beyza Şekerciyi ise ayrıca tebrik etmek lazım, sanırım.

Takım: Mahalle Aşkına

Yönetmen: Emre Şahin

Senarist: İnan Temelkuran, Emre Şahin

Müzik: Emre Irmak

Görüntü Yönetmeni: Clint Lealos

Oyuncular: Fırat Tanış, Yağız Can Konyalı, Beyza Şekerci, Erkan Kolçak Köstendil, Uğur Uzunel, Özgür Emre Yıldırım, Ayça Erturan, Kaan Turgut, Yunus Emre Terzioğlu, Cezmi Baskın, Rozet Hubeş, Sinan Bengier, Mehmet Özgür, Pascal Nouma.

Türkiye, 2015, 110

***

FBI katili falcılara sordu!

Nisanda gösterime gireceği uluslar arası platformlarda ilan edilmesine karşın ancak bu hafta izleyebileceğimiz Solace, psişik yetenekleri ile FBIya seri katillerin bulunmasında yardımcı olan bir doktordur. Filmin neredeyse dışında duran, filme eşlik eden bir oyunculuk geliştiren Anthony Hopkinsi izliyoruz, Solaceda.

Aslında Se7en filminin devamı olarak düşünülmüş, hatta öngörülmüş fakat, vaz geçilmesi üzerine Brezilyalı yönetmen Afonso Poyart tarafından sahiplenilmiş bir hikâyesi var, Solocaın. Bol gerilim yüklü, psişik travma ekseninde ilerleyen hikâyesi ile bir yerden sonra sıkıcı, ama özellikle de güneyli kültürlerin ilgisini çekecek örgüsüyle bence yıldız oyuncularını bile sıradanlaştıran bir film. Neden Türkiyeyi ilk gösterim ülkesi olarak seçtiklerini ise hâlâ anlamış değilim.

Solace

Yönetmen: Afonso Poyart

Senarist: Sean Bailey, Tedd Griffin

Müzik: BT (Brian Wayne Transeau)

Görüntü Yönetmeni: Brendan Galvin

Oyuncular: Colin Farrell, Anthony Hopkins, Jeffrey Dean Morgan, Abbie Cornish

ABD, 2015, 101

***

En sıradan Paranormal Activity

İzleyiciden aldığı destekle seriye bağlanan Paranormal Activity filmlerinin beşincisini izliyoruz. En başta açık söyleyeyim, bu filmleri izleyeceğime, yerli korku filmleri izlerim.

Yeni taşındıkları evin bodrumunda buldukları filmi oynatınca canlanan hayaletlerle baş etmeye çalışan aile hikâyesi bence hiç ilgi çekici değil. Amerikalıların buluntu film üzerinden korku hikâyesi yazma fikrini neden çok sevdikleri ayrı bir konu, ama bir öge ile bu kadar oynanması artık ilgi çekmekten çok, aşırı itici bir noktaya taşınmış durumda.

Paranormal Activity: Hayalet Boyutu (Paranormal Activity: The Ghost Dimension)

Yönetmen: Gregory Plotkin

Senarist: Jason Harry Pagan, Andrew Deutschman

Görüntü Yönetmeni: John W. Rutland

Oyuncular: Chris J. Murray, Brit Shaw, Olivia Taylor Dudley, Dan Gill, Ivy George

ABD, 2015, 88

***

Kız çocuğu yetiştiren babaların filmi

Aile ile çocuklar arasındaki ilişki üzerine yapılan filmlerin ezici çoğunluğunda erkek çocuk baş roldedir. Bu durum aslında seyircinin talebi de değildir. Bu gerçek, erkek egemen dünyanın normalitelerinden birisidir sadece.

Brad Deschin senaryosunda ise, evin kadını bu dünyayı terk etmiştir. Bunun sonucunda baş başa kalan baba ve kız hayatla beraber mücadele etmeyi öğreneceklerdir. Bence seyircinin beklentilerini hakkıyla karşılayacak düzeyde duygu yüklü, sevgiyi ve bireyselleşmeyi öne çıkaran bir film.

Babalar ve Kızları (Fathers & Daughters)

Yönetmen: Gabriele Muccino

Senarist: Brad Desch

Müzik: Paolo Buonvino

Görüntü Yönetmeni: Shane Hurlbut

Oyuncular: Russell Crowe, Amanda Seyfried, Aaron Paul, Diane Kruger, Jane Fonda

ABD, 2015, 116

***

Son cadı filmi- inşallah canım ya!

Yüzlerce yıldır kötü niyetli cadıların korkulu rüyası bir cadı avcısı hayatının en önemli ve tayin edici çatışması ile karşı karşıya kalır. 800 yüz yıl önce yok ettiğini sandığı cadıların kraliçesi meğer bu zamana kadar korunan kalbi ile yeniden hayat bulacak ve yeniden insanlığın başına bela olacaktır!

Son Cadı Avcısı karmaşık kurgusu, kendi içinde tutarsız hikâyesi ile elindeki yıldız oyuncuları da harcayan bir film olmuş.

Son Cadı Avcısı (The Last Witch Hunter)

Yönetmen: Breck Eisner

Senarist: Cory Goodman, Matt Sazama, Burk Sharpless

Müzik: Steve Jablovksi

Görüntü Yönetmeni: Dean Semler

Oyuncular: Vin Diesel, Rose Leslie, Elijah Wood, Rena Owen, Julie Engelbrecht, Michael Caine

ABD, 2015, 106

***

Film güzel, zamanlama kötü!

Bizim sinema sektörümüz de enteresan. Yeni bir konu bulduklarında suyunu getirmeden bırakmıyorlar. İllâ ki, filmler gişede yatacak, yapımcılarımız da gittikleri yolun yanlış olduğunu anlayacaklar!

Erkeklerin evlenme/ilişki korkusu üzerinden komedi filmi yapmak fikri de ne yazık ki, kendisini bu akıbetten kurtaramadı! Hatta bu yıl, erkeklerin evlenme/ilişki korkularına gülme yılı olarak ilan edilsin, en doğrusu!

Ben olsaydım, Sevgiliyi Unutmanın 10 Yolundan haberdar olduğum anda, Evlenmeden Olmazın gösterimini bir süre ertelerdim. Sanıyorum, aynı hikâye ekseninde çekilmiş iki film daha var. Ne diyelim, gene de şansı bol olsun!

Evlenmeden Olmaz

Yönetmen: Yasemin Türkmenli

Senarist: Özge Aras

Müzik: Nuri Onur Yeniçeri

Görüntü Yönetmeni: Hayal Aslanzade, Burak Demirdelen

Oyuncular: Cansel Elçin, Özge Özberk, Suzan Aksoy, Hakan Eratik, Seda Demir, Serkan Kuru, Gözde Okur

Türkiye, 2015, 96

***

İlaç gibi bir film: Mustang

Fransanın ulusal Oscar adayı olarak seçildiği açıklanan Mustang genç kızların özgürleşme hikâyesi.  Özellikle de kadınların mağduru oldukları toplumsal gericileşme histerisine karşı ilaç gibi bir film, diyebiliriz.

Cannes, Odesa, Amsterdam, Saraybosna, Guanajuato festivallerinden ödüllerle dönen Mustangın  hikâyesini anlattığı ülkemizde de ilgi göreceğini bekliyorum.

Mustang

Yönetmen: Deniz Gamze Ergüven

Senarist: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour

Müzik: Warren Ellis

Görüntü Yönetmeni: David Chizallet, Ersin Gök

Oyuncular: Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu, İlayda Akdoğan, Nihal Koldaş, Ayberk Pekcan

Fransa, 2015, 97

***

Çocuklara korku soslu komedi: Hotel Transsilvanya 2

Çocukların bolca eğleneceği, Drakula, Frankenstein gibi ünlü korku figürlerinin baş rolde olduğu bu animasyonla sadece çocuklar eğlenmez, düşüncesindeyim.

Otel Transilvanya 2 (Hotel Transylvania 2)

Yönetmen: Genndy Tartakovsky

Senaryo: Robert Smigel, Adam Sandler

Müzik: Mark Mothersbaugh

Görüntü önetmeni: Catherine Apple

Sanat Yönetmeni: Steve Lumley

ABD, 2015, 89

Toplam 1085 defa okunmuştur.

Ali Rıza Özkan diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.