Dr.Noyan Umruk
Dr.Noyan Umruk - Kadının olmadığı yerde erkeğin esamesi bile okunmaz...

Kadının olmadığı yerde erkeğin esamesi bile okunmaz...

Kadınlarını geride bırakan toplum, geri kalmaya mecburdur. Mustafa Kemal Atatürk.

Bu evrensel gerçeğin tüm dünyada pratiğe geçirilişinin çağdaş öncüsü yüce önder bakın ne diyor:

Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim, diyemez... Ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim.

Ve;  

Yıl 1930 kadınlara belediye seçimlerinde seçme hakkı,

Yıl 1933 Köy Kanunuyla muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı,

Yıl 1934 Anayasada yapılan bir değişiklikle milletvekili seçme ve seçilme hakları.

Yıl 1935 devrimci kalkınmanın öncülerini, genç kız ve delikanlılarını yetiştiren, üreterek öğrenilen Köy Enstitüleri

Yıl 1937 Haklar verildikten sonra ilk seçim, kadınlar 18 temsilci ile Mecliste...

Bu hakların uzunca mücadeleler sonucu kadınlar tarafından elde dilmesi Fransa ve İtalyada 1946da, İsviçrede ise 1971de...

Kadın odaklı karşı devrim:

Köy Enstitülerinin kapatılmasıyla başlayan karşı devrim, Marshall yardımlarının olumsuz etkisi ile adam gibi bir sanayileşme sürecinin sekteye uğratılması, Aydınlanma ateşinin yavaş yavaş söndürülmesi ile Anadolunun, özellikle Anadolu Kadınının üzerine çökmüştür.

Giderek hızlanan bu süreçte günümüzde Anadolu Kadını;

*Karşı devrimin günah keçisi,

*Her türlü aşağılanmanın hedefi,

*Üç de yetmez beş tane tekerlemesiyle adeta bir kuluçka makinesi,

*Tercihleri, görünümü, davranışları, giderek gülmesi dahi sıkı denetim altında tutulması gereken mahlukat,

*Yaşı ne olursa olsun taciz ve tecavüze müstahak,

*Bu durumlara karşı çıktığında ise öldürülmesi ya da dövülmesi hafifletici nedenlerle caiz görülebilir bir yaratık haline dönüştürülmek üzere...

Sizce Aydınlanma Devrimini yeniden canlandırmaktan başka çare var mıdır?

Yoktur...

S.Arabistan Riyad Türk Okulunda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapan ve de izlenimlerini de bir kitapta toplayan (1) Zekiye YÜKSEL hanımefendi bakın neler diyor...

Yaşadığımız günlerin şeri düzene öykünen yoğun kültürel ve sosyopolitik  bombardımanı, hepimiz, özellikle yaşam tarzları ne olursa olsun tüm kadınlarımız için bu izlenimleri çoook önemli kılıyor...

İzlenimler şöyle...

*Riyada yeniden geliyorum. Havaalanındayım. Görevli bayan bekle dedi. Tedirgin oldum. Adım Zekiye Osman diye okundu. Soyadımı geçersiz sayıp babamın adı, adıma eklendi.

*Evime girmek üzereyim. Sürekli korna sesi... Döndüm baktım. Mersedes içindeki arap bir kartona cep telefonunu yazmış, bana gösteriyor. Kadın yalnızca cinsel obje...

*Evime geldim, ezandan önce uyumak istiyorum. Burada ezan, makamsız ve çok kötü okunuyor, nedeni kadınların, müezzinlerin sesine âşık olmalarını engellemekmiş...

*Bugün Dünya İnsan Hakları günü...  Çakmaksız kaldım, evde tuz yok... Dışarı çıkıp almam mümkün değil. İki kadın arkadaş 200 metre ilerideki markete erkeksiz gidemiyoruz.

*Vahabiliğin baş hedefi kadınlar... Kadınların kamu hizmeti görmesine karşı çıkanlar, iki kadının tanıklığı bir erkeğinki kadar ve kadın aklen ve dinen eksik yaratılmıştır gibi hadislerden esinleniyor.

*Çok evlilik, muta nikahı (siga) sayesinde yetmiş yaşında erkekler kızı, torunu yaşındaki birkaç kızla evleniyorlar. Kadını boşamak ise çok kolay.  Üç defa boş ol dendiğinde iş tamam; aynı kadınla iki kez yeniden evlenebiliyor. Bu çok rastlanan durum. Erkek, üçüncü kez tekrar boşadığı kadınla evlenmek isterse, kadın, antraktta başka erkekle evlenmeden bu evlenme helal olmuyormuş...

*Burada toplu taşıma aracı yok. Eski ulaşım aracı deve yürürken, üstündeki kadının sarsıntıda göğüslerinin hareketi erkekleri tahrik ettiğinden, kadınların önce deveye binmesi, sonra da araba kullanması yasaklanmış.

*Her gün yeni şeyler duyuyorum. Buraya gelen çoğu Filipinli, Hintli; Pakistanlı, Endonezyalı, Nepalli, Bangladeşli, Sirilankalı, Sudanlı kadınların, hizmetçi olarak çalışmaya başladıkları evlerde, ilk geceleri cehenneme dönüşüyor; evin erkeklerinin sıra ile tecavüzüne maruz kalıyorlarmış.

*Suudi kadınların öğrenim görme arzusu yüksek. Ancak 6 yaşından sonra kız ve erkek okulları, üniversite dâhil ayrılıyor. Kız öğrenciler, erkek hocadan ders dinleyemiyor, ders erkek hocanın görüntüsü engellenerek televizyondan veriliyor.

*Düzenin kadın üniforması abeye; ince naylon, yazın yakıyor, kışın üşütüyor. Mekkede kız okulunda çıkan bir yangında, kaçmak isteyen kız öğrencileri, mutavva, abayeleri olmadığı için sopayla içeri sokmuş; onbeşi yanarak ölmüş. Abeye giymek zoruma gidiyor. Abeye özgürlüğümü kısıtlıyor, kadın kimliğimden koparıyor, sanki ağzı bağlı bir çuvalın içindeyim.

* Evlere balkon yaptırılmaz. Evlerdeki kızlar, kadınlar, hizmetçiler pencereden bakamazlar. Zaten bakmaya çalışsalar da görecekleri, evi kuşatmış yüksek duvarlar. Kış geldi, yağmur yağıyor, yağmuru izleyemiyorum. Ülkemin  sokaklarını, evimin pencerelerini, balkonlarını çok özledim.

*Erkek çocuklar dışarıda rahatça oynarken, kız çocuklarını sokakta görmek mümkün değil.

*Öpüşmek cinsel suç sayılır. Karşı cinsten arkadaş zina sayılır ve de sadece kızı ölüme götürür. Sokaklarda, karşı cinsten, evli olmayan iki kişi, yan yana, el ele gezemez, açık veya kapalı alanda oturamaz ama, sokaklarda el ele gezen genç erkeklere sık rastlanır... Gençlerin köktenci islami örgütlere katılmasında, uyuşturucu alışkanlığında, sapkınlıklarında baskının, kadın ile erkek arasına örülen duvarın etkili olduğunu düşünüyorum.

*Bir yılbaşı akşamı bir Türk delikanlı telefon kulübesinde Filipinli sevgilisiyle buluşuyor, mutavva yakalayıp götürüyor. Sonu meçhul...

*Mutavva erkekleri sopayla namaza zorlar. Kadınların sopadan azade oldukları tek alan namaz...

*Riyadda altyapıyı Avrupalı ve Amerikalılar yapmış. Olması gereken her şey var, ama kaldırımlarda yürüyen insanlar, akıp giden kalabalıklar yok. Sanata, felsefeye, fotoğrafa karşılar.

*Batı, özellikle ABD ile yoğun ilişkiler, emperyalizmle iş birliği içindeler. Ama insani değerlerden, emekten, örgütlenmekten söz etmek şaka gibi... Suudi Kraliyet Ailesi ve çevresi, petrol gelirini paylaşıyor. Orta kademe, kamu sektöründe çalışırken en büyük gelirleri yoksula bedeli mukabili kefillik... Yoksulluk, hayır ve şerrin Allahtan olduğu inancı, sömürü düzenini meşrulaştırıyor...

*Düzen hem erkeklerin hem kadınların siyasi haklarını, seçme ve seçilme hakkını reddediyor.

Bu yazı kendilerini bir meta gibi arzuladıkları biçime sokmayı ya da hiçleştirmeyi en önemli memleket meselesi haline getirmek için her Allahın günü kendilerinden menkul akıl almaz fetvalar verenlere karşı kahramanca mücadelelerini sürdüren kadınlarımıza ithaf edilmiştir.

Sonuç: Uzun lafın kısası son söz yine Zekiye hanımefendinin Kadının hiçleştirilmesi, aydınlık düşmanlarının karanlığı karşısında Atatürke hayranlığım her geçen gün kat be kat artırıyor.

(1)Zekiye Yüksel**Şeriat Ülkesinde Kadın Olmak/Cumhuriyet Kitap, 2010

Toplam 728 defa okunmuştur.

Dr.Noyan Umruk diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.