Prof. Dr. İ. Melih Baş
Prof. Dr. İ. Melih Baş - 1 Ocak Küresel Aile Günü (Barışın Bir Günü  ve Paylaşma)

1 Ocak Küresel Aile Günü (Barışın Bir Günü  ve Paylaşma)

Tüm okurlarımızın yaşam kalitesi daha yüksek bir 2016 geçirmesini dilerim. Acaba niye yeni yıl 1 Ocakta başlar? Merak edenler ve öğrenenler vardır belki, ama anımsatalım, Sezarın müdahalesiyle takvim düzenlenirken ortaya çıkan bir durum bu. Bizim şimdi ilgi alanımız 1 Ocakın önemi.

Dünyada ulusal ve uluslararası farkındalık günleri olduğu bilinir. Bunların amacı (kimi zaman yıllık özel bir tema da benimsenerek) konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak ve arttırmaktır. İşte bu günlerden biri de 1 Ocakta kutlanan Küresel Aile Günü (Global Family Day) ya da anılan diğer ismiyle Barışın Bir Günü ve Paylaşma (One Day of Peace and Sharing) Günüdür. Bireyler ve aileler arkadaşlarıyla (özellikle gereksinmesi olanlarla) yiyeceklerini paylaşırlar, şiddetsizlik andı içerler, çanlar çalıp davullara vurarak barış iletileri yayarlar. Böylelikle toplumun ve dünyanın yaşamak için daha güvenli bir yer olacağı umulur. Küresel Aile Günü Birleşmiş Milletlerin Binyıl (Milenyum) kutlamaları sırasında uluslararası alana taşıp, Barışın Bir Günü oldu.

Uluslararası alana taşmadan önce ABDnde bu günün bayraktarlığını Linda Grover adlı yazar yaptı. Steve Diamond ve Robert Alan Silverstein adlı yazarlar 1996da bir çocuk kitabı yayınladılar: Barış İçinde Bir Gün, 1 Ocak 2000 (One Day in Peace, January 1,2000). Bu kitap daha sonra 22 dile çevrildi. Türkçesine rastlayamadım. Birleşmiş Milletler önce 1997deki Genel Kurulda bu düşünceye sıcak bakmış, sonra da 1999da dünyayı resmi biçimde bu düşünceye çağırmış. Bağımsız temel örgütler ve dünya bu gün işine katılınca, bir de Nablus göçmen kampında İsrail ve Filistin aileleri arasındaki bir tören ile somutlanmış.

Küresel Aile Gününün yaygınlaşmasında Linda Grover adlı yazar, çocuk kitabındaki bu düşünceyi, 1995de kendi yazdığı Tree Island adlı düşülkesel roman ile de destekleyerek, 2010 yılında 76 yaşında ölene dek destekledi. Bu bağlamda Groverın, 1998de Oregonda tam 50 adet Binyıl Grubu ile düzenlediği toplantının dünyada yaptığı yankı çok büyük oldu. Groverın kitabının da Türkçesi maalesef yok!

Geride bıraktığımız çalkantılı 2015, bu günün bizim için de ne kadar anlamlı olduğunu göstermiyor mu sizce de?

Uzun söze ne hacet. Bunun için ülkemizde yeterli zemin de var. Nasıl mı? Bakın Barış ülkemizde nerelerde:    

 Kahramanmaraş ili, Nurhak ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi. / Mardin ili, Kızıltepe ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi./ Samsun ili, Bafra ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi./ Trabzon ili, Of ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi / Van ili, Başkale ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

Barış ve huzur içinde bir 2016 dileğiyle…

Toplam 983 defa okunmuştur.

Prof. Dr. İ. Melih Baş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.