Prof. Dr. İ. Melih Baş
Prof. Dr. İ. Melih Baş - 52. Kütüphane Haftasına dair

52. Kütüphane Haftasına dair

28 Mart – 03  Nisan 2016 tarihlerinde 52. Kütüphane Haftası tüm Türkiyede kutlanıyor! Biz de bu yazımızda bu konuyu ele almaya karar verdik. Bir kütüphaneci olan değerli dostumuz Ertuğrul Çimen (MEF Üniversitesi Kütüphane Direktörü) ile bir söyleşi yaptık.

Bu söyleşinin sonunda kütüphanelerin ve kütüphanecilerin durumuna ilişkin ilginç hususları içeren bir yazı çıktı. Yazı aşağıda, iyi okumalar.  

h-018.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 52. Kütüphane Haftasının ana teması, Unesconun 2016 yılını Uluslararası Küresel Anlayış Yılı ilan etmesi dolayısıyla Kütüphanelerin Uluslararası Kültürel Anlayışın Gelişmesine Katkıları olarak belirlenmiştir.  Diğer yandan kutlamaların asıl sahibi olan Türk Kütüphaneciler derneği tarafından ise Kütüphane ve İnsan haftanın teması olarak duyurulmuştur. Özetle, ileri demokrasinin gereği olarak kutlamalar birden fazla tema ile gerçekleştirilecek!

Her yıl olduğu gibi en yoğun kutlama etkinlikleri bu yıl da İstanbulda gerçekleşiyor. Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) İstanbul Şubesi tarafından organize edilen etkinlikler kapsamında yabancı konuşmacıların da katılacağı konferanslar, söyleşiler, sergiler düzenlenecek.  2011 yılında başlatılan ve artık gelenekselleşen Geceleyin Açık Kütüphane etkinliği çok sayıda kütüphanenin katılımı ile bu yıl da gerçekleştirilecek. Etkinlik hakkında detaylı bilgiler www.istanbulkutuphaneci.org.tr adresinde yer alıyor.

52. Kütüphane haftası programının en çok dikkat çeken etkinliği ise 30 Mart 2016 Çarşamba günü saat 12.30 – 13.30 arasında 81 ilde aynı anda İnsan Okur temasıyla düzenlenen 81 ilde kitap okuyoruz. Türkiyede eğitim düzeyinin artmasından duyulan endişenin Üniversitelerin en üst düzeyinde bile açıkça dile getirildiği bu günlerde bu etkinlik daha da önem kazanmış durumda.

Kütüphaneciler yaşanan tüm olumsuzluklara ve engelleme girişimlerine rağmen her zaman olduğu gibi bu yıl da yurdun dört bir köşesinde yoğun etkinlikler düzenleyerek kütüphanelerle ilgili farkındalık yaratmaya gayret edecekler. Kütüphane bütçeleri, fiziki olanakları, ulus olarak okuma alışkanlıklarımız göze alındığında kütüphaneciler için hala kat edilmesi gereken uzun bir yol var önümüzde.

Türkiyede kütüphanelerin ve kütüphanecilerin durumunu daha net ortaya koyabilmek için verileri kullanmakta ve uluslararası karşılaştırma yapmakta yarar var. Kültür Bakanlığı verilerine göre, 2014 yılı sonunda Türkiyede Bakanlığa bağlı farklı türlerde toplam 1155 halk kütüphanesi mevcut (2013 sonunda bu rakam 1113 idi).

European Bureau of Library, Information and Documentation Associationsın (EBLIDA) 2012 - 2013 verilerine göre (

Toplam 627 defa okunmuştur.

Prof. Dr. İ. Melih Baş diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.