Nahit Duru
Nahit Duru - 47 yıl önce de cenazede provokasyon yapılmıştı

47 yıl önce de cenazede provokasyon yapılmıştı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluna katıldığı şehit cenazelerinde saldırılıyor, üzerine mermi atılarak bir anlamda ölümle tehdit ediliyor. Ve bu olaylar, Başbakanın, bakanların gözü önünde gerçekleşiyor.

Hem meslektaşım, hem okul arkadaşım, Politika gazetesinde birlikte çalıştığım dost Mustafa Uysal sosyal medyada İmran Öktemin cenaze töreninde İsmet İnönüye yapılanla, Kılıçdaroğluna düzenlenen saldırıyı kıyaslamış.

Gazeteci olarak izlediğimiz olayı özetledikten sonra şöyle yazmış Mustafa Uysal:

"Bütün bunları, bir camide terörist saldırıları sonunda şehit olan polislerin cenaze namazı sırasında, CHPnin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun önüne kimliği belli bir kışkırtıcı tarafından mermi kovanı bırakılması hatırlattı...

Yine bir  kara güruhun saldırgan sloganları.

Dört kişi gözaltına alınıyor ve soruşturmadan sonra serbest bırakılıyor.

Ancak bir şey farklı 47 yıl öncesine göre.

O kara güruh, şimdi hayatımızın her yerinde..."

Doğru bir saptama. Ancak İmran Öktem olayının ayrıntılarını da anımsamak, anımsatmak gerekiyor...

Öncelikle, Öktemin cenaze töreninde çıkartılan olayları, zamanın CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, 31 Mart Vakasına benzetecekti. O gün cenaze töreninde İsmet Paşaya saldıracaklar, Öktemin cenaze namazını görevli imam kıldırmayacaktı. 

1 Mayısta yaşamını yitiren Öktemin naaşı, 3 Mayıs günü Yargıtayda yapılan resmi törenin ardından Maltepe Camiine getirilecekti. Cenaze namazı kılınacakken, kara sakallı bir adam: "Allahsızın cenaze namazı kılınmaz! diye bağıracak, Ali Uyar adlı bir kasapta elinde Bu adamın cenazesini Moskovaya gönderin. Namazını Lenin kılsın yazılı bir pankartla Cemaati tahrik etmeye çalışacaktı.

Öktemin cenazesi önünde duran hoca, halka namazın kılınmayacağını söyleyecek, cemaatteki yobazlar da Öktemin naaşına Yuh çekmeğe başlayacaklardı. 

Cami imamı namazı kıldırmayacağını yineleyerek, ortadan kaybolacaktı. Ankara Müftüsü Böyle bir şey yok. Bizim imamlarımız kıldıracak, arkadaşlar görevlendirildi açıklamasını yapacak, ancak namazı kıldırmaya kimse gelmeyecekti.

Cenaze Namazının mezarlıkta kılınması önerisine İsmet İnönü çok sinirlenecek ve CHP il başkanı Rauf Kandemire Namaz burada kılınacak kılınmadan gitmem diyecekti. Rauf Kandemirin buldurduğu imam da camiye girecek, ne yazık ki, namazı kıldırmaya gelmeyecekti.

Sonuçta, Yargıtay üyelerinden Abdullah Polat Gözübüyük ün kardeşi İzzet Gözübüyük, İmran Öktemin cenaze namazını kıldıracaktı.

Namaz bittikten sonra da protestolar ve arbede devam edecek, İnönüyü polisler arka kapıdan götürmek isteyecek, Paşa bunu reddederek ilerlemiş yaşına rağmen öfkeli kalabalığın üzerine yürüyecekti. Paşaya saldırılar artınca Tuğgeneral Nabi Alpartun tabancasını çekerek İnönüye yol açacaktı.

Öktemin naaşı toprağa verilirken, Ankara 4. Sulh Hukuk hâkimi Celal Erdoğan, "Bugünkü hadiseler ilerici aydın kişilerle, gericilerin hadisesidir. diye konuşunca, bir provokatör yüksek sesle, "Olmadı işte bu şekilde konuşamazsın" sözlerini sarfedince ortalık yine karışacaktı. 

Gericilerin İmran Ökteme tepkisi, Yargıtay Başkanı seçildiğinde, Voltairein "Tanrıyı da insan yaratmıştır" sözünü tekrarlayıp, Nurculuk aleyhinde ağır sözler sarfetmesi ve "Bizim vazifemiz Türkiyeyi din ve şeriat oyunlarına sahne olmaktan korumak, gericiliği önlemek, devrimleri aynı can­lılık ile ayakta tutmak, yalnız müsbet ilim metotları üzerinde yürümektir (En hakiki mürşit ilimdir). " demesiydi...

Yıl 1969... 

Şimdi 2016 yılının ilk yarısını bitirmek üzereyiz. Gericiler, yobazlar, din istismarcıları, provokatörler iktidar desteği ile iş başında.

Olayın garip tarafı, bugün iktidarda bulunanlar, yıllardır muhalefette olan CHPyi, şehitlerden sorumlu tutuyor, teröre destek vermekle suçluyor.

Ardından da, provokatörler ortaya çıkıp, CHP Genel Başkanına saldırıyor.

14 yıldır iktidarı elinde tutan, terör olaylarının sıfır noktasına geldiği bir dönemde iş başına gelen, terör nedeniyle binlerce görevlinin şehit olmasına, yüzlerce masum insanın ölümüne, "çözüm süreci" döneminde teröristlerle mücadeleyi rafa kaldırıp, artmasına neden olan AKP sütten çıkmış ak kaşık.

Hem suçlu, hem güçlü olacaksın...

İsmet Paşanın deyimi ile "hadi  canım sen de..."

Toplam 651 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.