Nahit Duru
Nahit Duru - Atatürkün iki eseri de tehlikede mi?

Atatürkün iki eseri de tehlikede mi?

Gazi Mustafa Kemal Atatürkü ölümünün 77nci yıldönümünde saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Onun en büyük iki eserim dediği Türkiye Cumhuriyetini ve Cumhuriyet Halk Partisini tartışarak..

Yurdumuzun sömürgeci güçler tarafından işgal edildiği dönemde  verdiği bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin unutturulmaya çalışıldığı, işgal altındaki bütün ulusların umudu olmuş Mustafa Kemal Atatürk ile en yakın arkadaşı İsmet İnönünün " iki ayyaş" diye nitelendirildiği günümüzde, CHPnin bugünkü halini bir başka yazıya bırakıp Türkiye Cumhuriyetine göz atalım.

Onun çok önemsediği demokrasinin, kadın erkek eşitliğinin - kadın erkek eşit değildir denilerek- rafa kaldırıldığı, hukukun iktidarın emrine sokulduğu, büyük özenle kurduğu eğitim sisteminin millilikten uzaklaştırıldığı bir dönemden geçiyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk;  "...Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!" sözleri ile gençlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyetinin getirildiği bu hali görse ne derdi?

İlk akla gelen soruları sıralayalım.

Atatürkün sağ kesim tarafından tartışılan ve yapılmadığı iddia edilen meşhur Bursa konuşmasında - nutkunda - saydığı polis bugün Onun dediği gibi "devrimin, cumhuriyetin" polisi olabilmiş midir? Bugün "adalet  sistemi" rayından çıkmaya yüz tutmuş mudur?

Ülkenin jandarması, Ordusu, onun emanetine sahip çıkmakta mıdır?

Hatta Mustafa Kemalin "işte benim anladığım Türk genci ve Türk gençliği" dediği gençlik Onun gençliği midir? Gezi olayından sonra sinmiş, sindirilmiş midir?

Laik ilkesi yok edilmiş, padişahlık, halifelik özlemi ön plana çıkmış, demokrasisi büyük ölçüde rafa kaldırılmış, gençliğin üzerindeki baskı her geçen gün artırılmış...

Basını ve gençliği susturulmuş bir Türkiye...

Mustafa Kemalin en büyük eserim dediği Cumhuriyet ortadan kaldırılmak için hazırlıklar başlamış, hedef 2023 olarak gösterilmiş...

Kiminin içten, kiminin göstermelik saygı ile andığı, kiminin de ağızda alınmayacak sözler söylediği Mustafa Kemal Atatürkün en büyük eseri Cumhuriyeti kim, nasıl koruyacak. 

Onun "Nutuk"unu hala okumayanlar, hiç değilse, nutkun son bölümündeki gençliğe hitabesini ve Bursa konuşmasını okusun...

Türk gençliği ise, Onun kendileri için hazırladığı "gençliğe hitabesindeydi" ve  Bursa konuşmasındaki gençlik olmak için çaba göstermelidir.

Yoksa... 

Toplam 512 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.