Nahit Duru
Nahit Duru - Bu kadrolar CHPyi iktidara taşıyabilir mi?

Bu kadrolar CHPyi iktidara taşıyabilir mi?

İsmet İnönü İle Bülent Ecevitin CHP Genel Başkanı olduğu dönemlerdeki yönetim ve danışman kadrosu anlatılabilir mi?

Hem PM, hem MYK üyeleri, hem danışmanları ve de Yüksek Danışma Kurulu üyeleri. Hepsi "deve dişi" diye tabir edilen cinsten. Bilgili, kültürlü, cesur insanlar. Genel Başkana, kudretli Genel Sekretere karşı çıkabilecek yüreklilikte CHPliler.  

Amaçları Genel Başkan ya da yetkili Genel Sekretere yaranmak değil, CHPyi yüceltmek, iktidara taşımak, Mustafa Kemal Atatürkün başlattığı devrimleri tamamlamak.

Müthiş bir kadro.

İnönünün kadrosunda kimler yok ki, aklıma ilk gelen isimler:
Sırrı Atalay, Bülent Ecevit, Orhan Eyüboğlu, Orhan Birgit, Turan Güneş,  Şeref Bakşık, Abdullah Emre İleri, Ahmet Tahtakılıç, Doğan Avcıoğlu, Kamil Kırıkoğlu, Hayrettin Uysal,  Necdet Uğur, Besim Üstünel, Nihat Subaşı, Ali Topuz, Hüdai Oral, Selçuk Erverdi, Deniz Baykal, Haluk Ülman,  Yekta Güngör Özden, Reşit Ülker, İlyas Kılıç, Ziya Gökalp Mülayim, Vedat Dalokay, Ahmet Yücekök, Nizamettin Neftçi, Tekin İleri Dikmen.

Ecevitin kadrosu İnönünün kadrosundan aşağı değil. İnönünün kadrosu neredeyse aynen korunmuş, kimi isimler eklenmiş. 

Fikret Gündoğan, Uğur Alacakaptan, Selahattin Babüroğlu, Mehmet Can, Cahit Angın, Hasan Fehmi Güneş, Erol Tuncer, Ziya Müezzinoğlu, Ali Nejat Ölçen, Kemal Tabak, Erol Tuncer, Cahit Kayra! Kemal Güven, Mahmut Türkmenoğlu, Doğan Barutçuoğlu, Kemal Güven, Sami Kumbasar ve Yüksel Çakmur.

Hem İsmet Paşanın hem de Bülent Ecevitin kadrosuna çok sayıda isim ekleyebiliriz. İkisi de tam bir kadro hareketi. 

İki lider bu kadrolarla büyük işler başarıp, TBMMde CHPnin ağırlığını hissettirdiler. Sonra CHPyi birinci parti yapmayı başardılar. 

CHP kurultayından önce Kılıçdaroğlunun kadro seçimi ile ilgili olarak şunları yazmıştım. 

"...MYKnın yapısı en az PMnin işlevi kadar önemlidir. 

MYKnın son şeklini çok kısa sürede görecek ve neler yapabileceğini anlayabileceğiz. Ancak, PMnin işleyişini bekleyip, izlemek gerek. 

Bir de, CHP Genel Başkanının danışmanları var. Büyük bir olasılıkla Kemal Kılıçdaroğlu danışman olarak yeni atamalar yapacak. 

CHPde bir kan değişikliği izlenimi doğmuşken, bu danışmanların da iyi seçilmesi gerekmez mi?

Dost ahbap çavuş ilişkisine dayanmayan, CHPye yararlı olabilecek, konusunda uzman, - örneğin, spor, kültür, insan hakları v.b - kişilerden oluşacak, Genel Başkanın hatalarını da yüzüne söyleyebilecek danışmanlar... Hatta milletvekili olmak gibi hırsı bulunmayan, kamuoyunda saygın ve güvenilen uzmanlar...

Böyle bir kadro ile CHP Atatürkün yarım kalmış devrimlerini tamamlamada yardımcı olabilir..."

CHPde Parti Meclisi ve MYKya giren isimlerin bir kısmı yeni. Parti Meclisi henüz iki toplantı yaptı. O nedenle de yorum yapmak için erken. 

MYKnın bir bölümünü eskiden tanıyor, yapabileceklerini, kapasitelerini biliyoruz. Örneğin, Erdal Aksünger,  Veli Ağbaba, Tekin Bingöl, Bülent Tezcan, Haluk Koç, hatta Selin Sayek Bökeyi...

Diğerlerini tam anlamıyla tanımıyoruz. Bekleyip göreceğiz. 

Ne var ki, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu başdanışmanlarını da açıkladı. Belki yeni bir takım isimler daha açıklanır diye uzunca bir süre bekledim. Ancak başka isim şimdilik yok.  Eski danışman ve baş danışmanları duruyor mu, o konuda da bir açıklık yok. 
 
Kim bu yeni danışmanlar.

Bunlardan ilki Veli Özdemir. Özdemir, Genel Merkez Basın Danışmanlığı görevini sürdürürken başdanışmanlığa getirildi.

Sonra Ecevitin siyasete soktuğu İstemihan Talay başdanışman oluverdi. Talay, İsmail Cem ve Kemal Dervişle birlikte Yeni Türkiye Partisinin kurucuları arasında yer aldı. Uzun süre siyasetten uzak kaldı ve şimdi Kılıçdaroğlunun başdanışmanı. Hem de siyasi işlerden sorumlu olacak. 

Baş danışmanlardan biri de Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu. Gaytancıoğlu, Tarım konusunda danışmanlık yapacak.

Kılıçdaroğlu, enerji konusunda başdanışman olarak Balıkesir Milletvekili Ahmet Akını görevlendirdi.

Bu başdanışmanlar, konularında ne kadar uzman? Bunu gerçekten bilmiyoruz. Zaman geçtikçe anlayacağız. 

Kılıçdaroğlu bu kişileri uzman, bilgili ve kültürlü oldukları için mi, yoksa; birilerinin iyice araştırılmayan önerisi ile mi atadı? 

En önemlisi, bu danışmanlar;  yapılan yanlışları söyleyebilecek mi?

CHPnin yeni PM üyeleri, Genel Başkan Yardımcıları ve danışmanları Atatürkün yarım kalan devrimlerini tamamlayabilecek, CHPyi iktidara taşıyabilecek güçte insanlardan oluşuyor mu ? Bu sorunun yanıtı çok önemli. 
 

Toplam 1068 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.