Nahit Duru
Nahit Duru - Bu seçimin kazınanı...

Bu seçimin kazınanı...

Yanlış okumadınız, sözcük hatası yok... Bu seçimin kazananı değil, kazınanı çok fazla... Halk kazıyıp attı kimi siyasileri. 

Bu seçimde kazınanların ilk sırasında MHP yer alıyor. Haziranda kazandığı milletvekili sayısının neredeyse yarısını yitirdi. Tabii, MHP ile birlikte Genel Başkanı Devlet Bahçeli de kazındı...

Bunun ana nedeni, 7 haziran gecesi yaptığı konuşma ile tüm kozları Recep Tayyip Erdoğana veren, her öneriye "hayır" demesinin yanı sıra, başta Meral Akşener, Sinan Ogan gibi isimleri harcayan, Parti kurullarını yok sayıp tek Adamı oynayan, uzlaşmaz bir  tutum sergileyen Devlet Bahçelidir.

Bu sonuç, MHPyi kongreye götürür mu? 

Zannetmiyorum. Kazınan MHP Genel Başkanı Bahçeli, bu konumda MHPyi bir kongreye götürmez . Götürmesi halinde, seçimde kazınmazsının ardından, siyasetten de kazınacağını görüp, tavrını değiştirmeyerek, kurultaya da "hayır" diyecektir. 

***

İkinci kazınan ise, HDP kuşkusuz. Barajı kıl payı aşabilen HDP ve eş Başkanları "Türkiye Partisi" olma iddialarının arkasında duramadı. Terör karşısında net tavır takınmadı.

Hazirandan sonra çok sayıda insanımızı katleden PKK terörünün sonlanması konusunda samimi davranmadı. PKKnın terörü tırmandırması da HDPnin aleyhine işledi, önceki seçimde bu partiye oy vermiş, Kürt ve Türk seçmenin oyunun önemli bir bölümünü yitirdi, AKP ye kaptırdı. Bu parti de, köşeye sıkışıp, kazındı büyük oranda...

***

CHP ise, oy oranını korumuş olmasına karşın, seçimin kazınanları arasında... CHP, ne gezi ruhuna, ne sosyal demokrasinin kurallarına sarılmadı. CHP sosyal demokrat söylemden uzaklaşıp, merkez parti olmaya özenince, durağan hal alıp seçimde kazınanlar arasına girdi. CHP kurultayı yakında yapılacak. Bir değişim olur mu ?

Muhtemelen olmaz. Ne var ki, Kemal Kılıçdaroğlunu bundan sonra zor günler bekleyecektir.

Kılıçdaroğlu, PM listesini değiştirse de eleştiriden kurtulamayacak, parti içi muhalefet sesini ciddi biçimde yükseltecektir. Bunun şiddeti çok yüksek olur, örgüt de muhalefete destek verirse - ki çok zor - o Zaman CHP yönetiminde belki değişiklik yaşanır.

***

Gelelim AKPye. Bu seçimi AKPye kazandıranın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu herkes biliyor. O, televizyon televizyon, meydan meydan dolaşmasaydı AKP ve Ahmet Davutoğlu kazanır mıydı, kazınır mıydı?  Büyük bir ihtimalle kazınacaktı AKPde. Ancak, Erdoğan sayesinde yüzde 50ye yakın oy aldı. Bu partide şimdilik sorun yaşanmayacak gibi...

Bu seçim Nasıl geçti derseniz;

Profesyonel bir Recep Tayyip Erdoğan karşısında, hala profesyonelliği beceremeyen, amatör kalan üç parti genel başkanının yenilgisine tanık olduk.

Tek başına iktidarı garantileyen AKP, politikalarını değiştirmediği, yargı bağımsızlığını, basın özgürlüğünü işlevselleştirmediği takdirde hep beraber kaybedeceğiz. Ancak, söylenecek söz yok. Milli iradeye saygı gösterip, bildiğimiz doğruları yazmayı sürdüreceğiz. 

Toplam 508 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.