Nahit Duru
Nahit Duru - ''Bugünkü koşullarda kurultay yapılmayacak''

''Bugünkü koşullarda kurultay yapılmayacak''

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşundan bu yana ilk kez delegelerin imzası ile kurultaya  gidilmesi için çaba gösteriliyor. Yani bugüne kadar CHP’de delege imzası ile hiç kurultay toplanmadı.

Büyük bir olasılıkla  bu kez de olmayacak.

Bülent Ecevit’in hem CHP Genel Başkanı, hem de Başbakan olduğu bir dönemde, imza ile kurultay toplama denenecekti. Ancak, Ecevit buna izin vermeyecekti.

Nasıl mı?

14 Ekim 1979…

Türkiye’de 6 milletvekilliği için ara seçim, Cumhuriyet Senatosu üyeliği için de üçde bir yenileme seçimi yapılmıştı.

1977 seçilerinin yüzde 41.38 oy oranı ile birinci partisi olan CHP, tam bir hezimete uğramıştı. AP, milletvekilliği seçiminde 6-0 yapmış, CHP’nin oyu 29.1’e gerilemişti.

Cumhuriyet Senatosu üçde bir yenileme seçiminde AP yüzde 54.05’e ulaşırken, CHP 12 puanlık bir kayıpla, yüzde 29.33 oy alabilmişti.

Bu hezimet, CHP’yi karıştırmış, Milletvekillerinin önemli bölümü yönetimi eleştirmeye başlamış Kurultay’a gidilmesi gerektiğini dillendirmeye başlamıştı.

CHP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, eleştiriler karşısında, parti organlarını toplamış, olağanüstü kurultaya gidileceğini açıklamıştı.

CHP 8. Olağanüstü Kurultayı 4 Kasım 1979’da toplanmıştı. Turan Güneş, Ali Topuz gibi isimler muhalefetin önderliğini yapıyordu. Deniz Baykal da muhalefetle birlikteyken son anda vazgeçecekti.

1341 delege Ecevit’e sahip çıkarak güven oyu vermişti. Oylamada güven oyu vermeyenlerin sayısı 20, çekinser olan delege sayısı ise yalnızca 4’tü…

Ecevit yaptığı konuşmada, " Parti Meclisi seçimlerine muhliflerin de liste çıkardığını belirtecek, “katı hizipçiliği reddeden bir ekiple görev yapabileceğini aksi halde genel  başkanlıktan çekileceğini" söyleyecekti. Yapılan oyamada Ecevit’in PM listesi büyük bir oy farkı ile delegelerce kabul edilecekti.

Ecevit, CHP Olağanüstü Kurultayını toplamasaydı, ilk imza krizi o tarihte meydana gelecekti belki de. .

Gelelim 2018’e…

16 Temmuz’da bir basın toplantısı ile başlatılan kurultay imza toplama işinde belirli bir noktaya gelindi,  diyecektik ki,  toplanan imzanın 622 delege şartının çok altında kaldığı açıklaması geliverdi.

CHP’den yapılan açıklamada,  ayrıca imzasını çeken delege sayısının çok fazla olduğu da öne sürüldü.

Şimdi ne olacak?

CHP Genel Merkez yöneticileri ilk günden bu yana Tüzük hükümlerinin uygulanacağını söylüyor. O halde, bugünkü koşullarda Kurultay yapılmayacak.

Keşke, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ecevit’in 1979’daki tavrını sergileyebilseydi. Ancak, yapmadı, yapamadı veya yaptırmadılar.

Şimdi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan beklenen MYK’nın önemli bir bölmünü  değiştirmesi, yerel seçimlerde yeni bir programla halkın karşısına çıkmasıdır.

Aksini düşünmek bile istemiyorum.

Toplam 867 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.