Nahit Duru
Nahit Duru - Büyük kurultaya doğru: CHPde asıl buna ihtiyaç var

Büyük kurultaya doğru: CHPde asıl buna ihtiyaç var

CHP, 3-4 Şubat tarihinde 36ıncı Olağan Kurultayını yapacak. Bu Kurultay ülke geleceği açısından çok önemlidir.

Bu kurultaya Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu büyük bir olasılıkla tek aday olarak gidecek. Herhangi bir aday çıksa da şansı ve gereği de yok sanıyorum.

CHP kurultaydan birlik içinde çıkmalı… Kaldı ki, CHP diğer partilerle iyi ilişkileri ve teması sürdürürken, parti içi barışı ve birliği sağlar diye düşünenlerdenim.

Bu kez, Parti Meclisine girmek için mücadele edecek partili sayısı çok olacaktır.…  Umarım, Parti Meclisine girme mücadelesi parti içi kırgınlıklara, kısır hizip çekişmelerine dönüşmez.

Dönüşmemesi için en büyük görev de tabii Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğluna düşüyor.

Mesleğe başladığım dönemde, CHP Genel Başkanı İsmet İnönüydü. O kurultaylardan önce, il başkanlarını toplar, görüşlerini dinler, onlardan öneri alırdı. Hatta kurultayı kim yönetecek, divanda kimler olmalı gibi konular bile ele alınırdı.

1972 yılına kadar İsmet İnönü, ardından Bülent Ecevitin genel başkanlıkları döneminde kurultaylarda hep önce Parti Meclisi üyelikleri, sonra MYKya girmek ve Genel Sekreter olmak için çekişme yaşanırdı. Çünkü o dönemde, Genel Sekreterlik çok önemli bir makamdı.

Bugün de CHPde her açıdan etkin bir genel sekreterlik makamına gereksinim olduğu görülüyor. Her sol partide olduğu gibi.

Şimdilerde CHPde, Genel Sekreterlik sıradan MYK üyeliğine dönüştü neredeyse…

36ncı Kurultay sonunda, Atatürkçü, devrimci ve sosyal demokratlardan oluşan bir kadro kurulmaz veya CHP ilkelerini benimsemeyen kişiler PMye alınırsa kamuoyunda büyük tepki doğacağını söylemek kehanet olmaz.

Kurultaydan sonra, ülke ve halkın sorunlarının doruğa ulaştığı bir dönemde, CHP iktidarla mücadele edecek kadrosu ile tüm yurda dağılmalı ve ev ev, kahve kahve dolaşarak çözümlerini anlatmalıdır.

Kanımca, CHP devrimci özüne dönmeli, Kemalist Devrimi tamamlama kararlılığında olmalıdır. Ve bu konu her zaman dile getirilmelidir.

CHP Genel Başkanı da seçimleri beklemeden, mitingler, bölge toplantıları yaparak CHPnin ne olduğunu, ne olmadığını sıfırdan başlayarak halkla paylaşamalıdır inancındayım.

Seçim zamanı bile il ve ilçe teşkilatları gibi ortalıkta görünmeyen kadın ve gençlik kolları da bu kampanyalarda ön safta yer almalı, etkinlikler düzenleyerek CHPyi iktidara taşyacak adımları atmalıdır.

Dört yıl yatıp, iki ay çalışılarak herhangi bir partinin iktidar olunduğunu gören var mı?

CHP ve Kılıçdaroğlu, Parti Meclisini oluştururken parti ilkelerini benimsemiş, Atatürkçü, devrimci, sosyal demokrat kadroları ön plana çıkarmalıdır.

Artık, bundan önce kadro oluştururken daha önce düşülen yanlışları Kılıçdaroğlu yapmayacak kadar deneyimli bir Genel Başkan haline geldi diye düşünüyorum. Kılıçdaroğlu bugüne kadar edindiği deneyimlerinden yararlanacaktır.

Kadro oluşturken, Atatürk Cumhuriyetinin ve CHPnin kuruluş amaçları unutulmamalıdır.  

36ıncı Olağan Kurultay sonrasında CHP, Sivas Kongresinde alınan kararlar doğrultusunda ve Atatürk döneminde kabul edilen fabrika ayarlarına döner diye umuyorum.

Toplam 888 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.