Nahit Duru
Nahit Duru - CHP de Genel Başkanlık hesapları: Yarışa sürpriz bir isim

CHP de Genel Başkanlık hesapları: Yarışa sürpriz bir isim

CHP 36ncı Kurultaya giderken, Genel Başkanlık yarışında Kemal Kılıçdaroğlunun karşısında şimdilik üç rakibi var. Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Av. Ümit Kocasakal ve YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu CHP Genel Başkanlığı için aday olduklarını açıkladılar.

Kurultay öncesinde Genel Başkanlık yarışına beşinci bir ismin daha eklenebileceği Ankara kulislerinde yaygın olarak dile getiriliyor. O isim de CHP eski milletvekillerinden, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran…

Buraya kadar sorun yok. Ne var ki; CHPde aday olabilmek için en az 127 delegeden imza almak gerekiyor. O nedenle de bu kişilere şimdilik aday adayı demek daha doğru olur kanısındayım. Bir aday adayına imza veren delegenin diğeri için girişimde bulunması da parti tüzüğüne göre mümkün değil.

Yine CHP kulislerinde konuşulanlar aday adayları için önemli. CHPliler, Muharrem İnce dışında Eminağaoğlunun 127 delegeyi bulabileceği, ancak Ümit Kocasakalın bu sayıya ulaşmasının zor oduğu söyleniyor.

İki veya üç aday adayının da 120 imzayı bulup aday olması halinde de Kemal Kılıçdaroğlunun rakiplerini geride bırakıp yeniden Genel Başkan olmasına kesin gözle bakılıyor.

Üç aday adayı da aynı tezle ortaya çıktı.

13 Ocak tarihinde bu sayfada yazdığım, CHPnin gerek politikaları, programları ile kuruluş ayarlarına dönmesi, Atatürk ilke ve devrimlerine uygun kadrolar oluşturulması gerektiği konusunda görüş birliği içindeler.

O zaman insanın aklına şu sorular geliyor. İlkelerde birleştiklerine göre neden üçü de aday. Neden bir araya gelip seçime gitmiyorlar.

Eğer, yalnızca amaç CHPye genel başkan olmaksa o zaman bildiklerini okuyup, koltuğa oturmak için çabalasınlar. Yok amaç, CHPnin iktidarı için çaba harcamak ise, o zaman birleşmeleri gerekmez mi?

CHP kulislerinde, Kılıçdaroğlunun rakiplerinden özellikle birinin, televizyon ekranlarına sıkça çıkartılıp attığı ateşli nutuklarla, delegelerin oyunu alacağına inandığı söyleniyor.

CHPde son tüzük değişikliğinden bu yana Genel Başkanlık için 4, belki de 5 aday adaylı bir yarış olmamıştı.

İyi de CHPde demokrasinin işlediğini söyleyen yöneticiler, yüzde 10 imzayı neden koydular?

Bu noktada şunu söylemekte yarar görüyorum. Aday veya aday adayı olan bir kişinin CHP Tüzüğünü iyi okuyup özümsemesi ve en azından aday olabilmek için    delege sayısının yüzde 10unun oyunun gerektiğini bilerek yola çıkması gerekiyor. Bu konuda hiç kimsenin bu nasıl bir CHP, demokrasi yok deme hakkına sahip değildir.

Anımsanacağı gibi, tüzük değişiklikten önceki kurultaylarda, isteyen aday olabiliyor, Genel Başkan adayı olarak söz alıp saatlerce konuşuyor, Kurultay planlanandan çok daha uzun sürüyordu. Adaylardan büyük bölümü de adını duyurup, CHP Genel  Kurultayında konuşarak sonunda adaylıktan çekildiğini, mevcut genel başkanı destekleyeceğini açıklıyordu.

Tüzük değişikliği bunun için yapılmış, kurultaylar da zamanında bitmeye başlamıştı.

Kim ne derse desin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deneyimlerinden yararlanacak ve Parti Meclisi listesini, ve MYKyı CHPnin kuruluş ilkelerini ve tüzüğünü bilen, Atatürk ilkelerine bağlı insanlardan oluşturacaktır. 

Toplam 504 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.