Nahit Duru
Nahit Duru - CHP''ye yazık etmeyin, ''çınarı'' yıkmayın

CHP''ye yazık etmeyin, ''çınarı'' yıkmayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Merkez Yönetim Kurulu’nu ( MYK) değiştirmeye karar verdi.  

Kemal Kılıçdaroğlu, bir iki gün içinde yeni takımının hangi PM üyelerinden oluşacağını açıklayacak. Bu ekiple de yerel yönetim seçim kampanyasını yürütecek.

Ahmet gidecek, Mehmet gelecek, bir kaç kişi koltuğunu koruyacaksa, bu değişiklik  istenen sonucu verir mi?

Bana göre bu değişiklik, yalnız başına hiç bir şey ifade etmeyeceğinden, "yetmez ama evet" diyemiyorum.

4-5 yıl önce çalıştığım gazetede yazmıştım. Sol partilerde olduğu gibi CHP’de de güçlü genel sekreterlik makamı yeniden oluşturulmalıdır diye.

Bu makama da o koltuğun hakkını verecek güçlü siyasetçiler getirilmelidir.

Kimler CHP’de genel sekreter olmuş? Önemli isimleri sıralayalım.

Recep Peker, Şükrü Kaya, Refik Saydam, Memduh Şevket Esendal, N. Atuf Kansu, Kasım Gülek, Kemal Satır, Bülent Ecevit, Şeref Bakşık, Kamil Kırıkoğlu … Bülent Ecevit döneminde; Orhan Eyüboğlu, Mustafa Üstündağ. Adnan Keskin,  Önser Sav.

1980‘e kadar kimlerin parti meclisi üyesi olduğuna bakarsanız, bugünkü yöneticilerle kıyaslanmayacak kadar siyaseti, konularını bilen, seversiniz sevmezsiniz ama eskilerin deyimiyle "deve dişi gibi" politikacılar olduğunu görürsünüz..

Parti politikalarını saptamak için de çok iyi bir kadro gerekiyor kuşkusuz. Bu PM yapısından böyle bir kadro çıkar mı bilemem…

Bir başka  önemli konu da CHP’nin, devrimcilik, laiklik, halkçılık, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, devletçilikten oluşan özüne uygun bir program ortaya koymasıdır. İlkelere uygun  bir program ortada yoksa, o gitse, bu gelse ne olur. Hiç bir anlam ifade etmez.

Yerel seçim öncesinde halka, CHP’yi, programını, program doğrultusunda vaatleri kim ya da kimler hazırlayacak, halka kimler anlatacak.

Çoğu partiyi tanımayan, askersiz komutan gibi olan 17 genel başkan yardımcıları ne kadar yarar sağlar CHP’ye.

CHP’nin dününü bilmeden, gerçek CHP halka anlatılabilir mi?

Kılıçdaroğlu, aktif politika yapmayı düşünmeyen, partinin dününü bilen insanları hemen toplayıp, onlarla program ve propaganda nasıl olmalıdırı tartışmalı, onların desteği ile ivedi olarak yerel seçime hazırlanmalıdır.

Kaldı ki, CHP’de yıllarca yöneticilik yapmış bu politikacılar daha önce Kemal Kılıçdaroğlu’na, hiç bir talepleri olmadan her konuda CHP’nin “emrinde” olduklarını ifade etmişlerdi. Kaldı ki, bu usta politikacılardan bir kaçı PM’ye alınamaz mıydı?

Ayrıca  diyelim ki , dört dörtlük bir program hazırlandı, hem de CHP’nin kuruluş ilkeleri ve sosyal demokrat yapısına uygun.

Gençlik ve kadın kolları olmadan, ev ev, köy köy dolaşılmadan bu program halka anlatılabilir mi?

Milletvekilleri, CHP örgütleri ikiye ayrılmışken, bir bölümü “ Kılıçdaroğlu ve ekibi yerel seçimde başarısız olsun gitsin” diye düşünürken çaba gösterirler mi?

Kesinlikle hayır.

Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran CHP’ye yazık etmeyin. Çınarı yıkmak için çabalamayın.

Toplam 711 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.