Nahit Duru
Nahit Duru - Faşist diktatör tartışması, aydınlanma ve Yetmez Ama Evet çiler

Faşist diktatör tartışması, aydınlanma ve Yetmez Ama Evet çiler

Günlerdir diktatörlük tartışması sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcanın bir cümlesi ortalığı karıştırdı:

"Recep Tayyip Erdoğan faşist diktatördür. Hem de onların anladığı dilden söylüyorum, şeddelisidir diktatörün şeddelisidir hem de."

Tezcanın bu sözleri için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hemen kolları sıvayarak, soruşturma başlattı. Tezcan açılan soruşturma için "Sözlerim siyasi bir eleştiridir. Bedel ödenecekse ilk biz ödeyeceğiz" diye meydan okudu adeta.

Ve Tezcana 50 bin liralık tazminat davası açıldı.

Adamın biri çıkıyor sekiz yaşında kız çocuğu ile evlenilir diyor, bu düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendiriliyor.

Tezcan TMBB kürsüsünde onlarca söylenmiş bir cümleyi tekrarladığı için dava dava açılıyor.

Ah Yetmez ama evet diye bir yerlerini yırtanlar, içiniz rahat mı? Türkiyenin bu günlere gelmesinden mutlu musunuz? Pişman olmanız eski düzeni geri getirecek mi?

Kant aydınlanma için şunları söylemiş:

"Aydınlanma, insanın kendi suçu olan  ergin olamama durumundan kurtulmasıdır. Ergin olamama durumuysa, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmadan kullanamayışıdır...

Toplumun aydınlanması adım adım gerçekleşir. Despotik bir rejimden, mal mülk edinme ve yönetme hırsı içinde olanlardan devrimler sayesinde kurtulmak mümkündür, fakat düşünme  biçiminde esaslı bir değişim sağlanmış olmaz; sadece aptallaştırılmış yığınları prangalara bağlayan eski ön yargının yerine yenisi gelmiş olur."

Yılların dostu, gazeteci yoldaşım Mustafa Uysal Kantın bu sözleri üzerine şunları eklemiş:

Toplumun aydınlanmasını adım adım gerçekleştirecek olan bir çok ülkenin örnek aldığı Köy Enstitülerimizin neden kapatıldığı şu 15 yılda çok daha iyi anlaşılmadı mı?...Faşist askeri darbelerinden sonra ve son yıllarda eğitim sistemimizle neden bu denli oynandı dersiniz.

Bütün bunlar bir yana, Fransız Anayasa Hukukçusu Duverger "Demokrasisi güçlü olmayan Devletler için başkanlık sistemi çılgınlıktır sonuç diktatörlüktür" de demiş.

Haksız mı?

Yetmez ama evetçiler bu konuda ne düşünüyorlar?

Ses verin de ne düşündüğünüzü bilelim. İhanet edip etmediğinizi söyleyin bari. 

Toplam 567 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.