İsmet Paşa’sız tam 45 yıl geçmiş...
O, Kurtuluş Savaşı’nda Batı Cephesi Komutanı, Lozan Antlaşması’nda meydanda kazanılan savaşı masada da zaferle sonuçlandıran bir diplomat, Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı’na sokmamayı başaran bir Cumhurbaşkanıydı.
Türkiye’yi çok partili yaşama geçiren, demokrasiyi savunan, hem DP’lilerin, hem de Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in idam edilmemesi için son dakikaya kadar uğraşan bir siyasetçiydi İsmet İnönü…
25 Aralık 1973 tarihinde yitirdiğimiz İsmet İnönü’nün doktoru Zafer Paykoç’tu ve günlerce sağlık durumu ile ilgili rapor açıklamıştı. İsmet İnönü Paşa 17 Aralık günü kalp krizi geçirmişti.
Zafer Paykoç hastaneye yatırılmasını önermiş, Mevhibe inönü, “Şart değilse, evde kalsın” demiş, O’nu hastaneye göndermeye gönlü el vermemişti. Mevhibe hanım, 1940’lı yıllarda “gönüllü hemşirelik” kurslarına katılıp, belge almıştı.
Paşa’ya da bakabileceğine inanmış, O’nu yalnız bırakmak istememişti.
İsmet İnönü, 25 Aralık 1973 Salı günü Pembe Köşk’te ailesinin yanında yaşama veda etmişti. Tarih yazan bir İsmet İnönü, artık tarih olmuştu.
İnönü’nün naaşı, TBMM önünde katafalka konulmuştu. İnönü’nün katafalkı önünden milyonlarca yurttaş geçmiş ve O’nun için dua etmişti.
İnönü, Anıt Kabir’deki istirahatgahına da milyonların katıldığı törenle uğurlanmıştı.
İsmet Paşa halkından hiç korkmamış, koruma ordusu ile dolaşmamış, sabah yürüyüşlerini de kendini uzaktan izleyen tek koruma ile yapmıştı.
İsmet Paşa’nın halkla buluşmaları, konferanslarda, açılış törenlerinde, örgüt toplantılarında ve özellikle de dini bayramlarda olurdu.
Günümüzde bayramlaşmalarda hiç bir partinin genel başkanını göremezsiniz. Onları yerine, Parti yöneticieri halkla tokalaşıyor gibi yapıyorlar.
Onun için de bayramlaşmaya gelen insan sayısı azaldıkça azalıyor.
Halbuki İsmet İnönü, dini bayramlarda Ulus Gazetesi’nin üst katında bulunan CHP Genel Merkezine herkesten önce gelip Bayramlaşma için yurttaşların gelmesini beklerdi.
İlerlemiş yaşına rağmen Paşa bayramlaşmaya gelen yurttaşlarla ilgilenir, yorulduğu zamanlarda da hemen arkasında hazır bekletilen sandalyeye otururdu.
İsmet İnönü, büyüklerinin yanında gelen çocuklarla da tek tek ilgilenir, sohbet ederdi. Çocuklarla şakalaşır, onlarla birlikte gülerdi.
İsmet İnönü CHP Genel Başkanlığından ayrılana kadar da dini bayramlarda partide halkla kucaklaşmayı sürdürmüştü.
CHP Kurultay’ı 7 Mayıs 1972'de Parti Meclisine güven oyu vermiş, İsmet Paşa 8 Mayıs 1972'de CHP Genel Başkanlığından istifa etmişti.
İsmet Paşa, Ecevit’in 12 Mart Hükümeti’ne bakan vermeme konusundaki kararı üzerine, 5 Kasım 1972'de CHP'den ve milletvekilliğinden istifa etmişti.
Paşa, Cumhuriyet senatosu üyeliği süresinde büyük bir aksilik yoksa tüm oturumlara katılmış, tarihi konuşmalar yapmış ve Cevdet Sunay’ın görev süresinin uzatılmasını engellemişti.
Şimdi, bu ülkeye faydalı bir iş yapmamış olanlar, Paşa’ya ve O’nun üzerinden Mustafa Kemal Atatürk’e saldırıyorlar.
Bunların saldırısı ile ne Mustafa Kemal Atatürk’ün, ne de İsmet Paşa’nın değeri azalır.
Bu ülkenin yurtsever insanları, Atatürk, İnönü ve yol arkadaşlarını unutmayacak, onlara ve en büyük eserleri olan Cumhuriyet’e sahip çıkacaktır.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.