Nahit Duru
Nahit Duru - KIBRIS Barış Harekatının 43ncü yılı…

KIBRIS Barış Harekatının 43ncü yılı…

Tam 497 şehit verdiğimiz 1. Kıbrıs Barış harekatı 20 Temmuzda başladı, 22 Temmuzda ateş kes ilan edildi. 2. Harekat ise, 13 Ağustosta başlayacak ve üç gün sürecekti.

İki harekat sonunda;  Kara Kuvvetlerinden 411, Deniz Kuvvetlerinden  Kocaeli Muhribinde yaşamını yitirenlerle birlikte 68, Hava Kuvvetlerinden  5, Jandarma Komutanlığından13 askerimiz şehit oluyordu.

15 Temmuzda başlayan,19 Temmuza kadar süren Başbakan Bülent Ecevit ile Dışişleri Bakanı Turan Güneşin çözüm çabaları boşa gitmiş, çaldıkları her kapı sabredin denilerek yüzlerine kapatılmıştı.

Kıbrısta Nikos Sampson ve EOKA çetesinin katliamı acımasızca sürdürüyordu.

Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı Turan Güneş 19 Temmuzu 20 Temmuza bağlayan gece, arabuluculuk rolü üstlenen, ABDnin Dışişleri Bakan Yardımcısı Joseph Sisco ile bir araya geldiler. Görüşmede ABD Büyükelçisi Macomber da  hazır bulunuyordu. İki konuk Başbakanlık binasına, basının beklediği ön kapıdan değil, hemen hiç kullanılmayan arka kapıdan alınmışlardı.

Ecevite Sisco ile yapılan görüşmeyi şöyle özetlemişti:

&Sisco,Sayın Ecevit sizi anlıyoruz. Yunanistan da durumun ciddiyetinin farkında. ABD olarak, Enosisin karşısında olduğunu anlatmaya çalıştık. Yunan tarafı her türlü müzakereye açıktır. dedi.

Sonra, Sisco, ABD dışişleri bakanı Kissengerin mesajını iletti.

Tüm fikirlere açığız. ABD Türkiyenin her zaman müttefiki olmuştur

ABD Büyükelçisi Macomber ise, benim insan sevgim, hümanistliğim üzerinden yaklaşacak. Harekat yapacaksanız bir gün erteleyiniz. Bu yolla hayatları kurtaracağız diyordu.

Sisco daha da ileri gidiyor,   kendisinin Atinaya gidip son bir görüşme yapması için beni ikna etmeye çalıştı.

Ecevit, yalnızca Makariosun Güvenlik Konseyi toplantısındaki konuşmasını ve Kıbrıs halkının can güvenliğinin tehlikede olduğu söylemini anımsattığını söyleyecekti.

Sisco ve Macomber, geldikleri gibi Başbakanlığın arka kapısından ayrılırken zaman kazandıklarını düşünüyorlardı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Kemal Kayacan, çıkartma gemilerini Kıbrısa hareket ettirmek için talimat bekliyordu.

Ecevit ve Güneş, toplantı halinde bulunan bakanlar kurulu odasına geçerek, olayı özetleyecekler, sonra, hazırlıkları Genelkurmay Başkanı ile görüştükten sonra, sabaha karşı Kayacanın talimatıyla çıkarma, gemileri Girneye doğru hareket edecekti.

20 Temmuz 1974 günü saatler 05.05i gösterirken, Kıbrıs Barış Harekatı başlamıştı ve artık dönüşü yoktu... Türk askerleri saat 06.05de denizden ve havadan Girneye çıkarken, Türk Hava Kuvvetleri  uçakları Kıbrıs üzerinde uçuyordu.

Harekat başladıktan sonra, Başbakanlık ile aynı binada bulunan Dışişleri Bakanı

Turan Güneş elindeki elmayı ısırırken pencereden gazetecilere şöyle seslenecekti:

İki konuğum gelecek bekleyin

Az sonra İngiltere Büyükelçisi, ardından Yunanistan Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına gelecekler, ikisinin de Güneşin odasına girişi ile çıkışı neredeyse iki dakika sürecekti.

Güneş, Türkiyenin Londra ve Zürih anlaşmalarından doğan hakkını kullanarak Kıbrısa çıktığını iki büyükelçiye tebliğ edecekti.

Saatler 06.10u gösteriyordu.

Başbakan Ecevit,  &savaş& talimatı verdikten sonra, Başbakanlık binasının önünde gazetecilere açıklama yaparken dokunsan ağlayacak gibiydi:

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrısa indirme ve çıkarma harekâtı başlamış bulunuyor. Allah milletimize, bütün Kıbrıslılara ve insanlığa hayırlı etsin…. Biz aslında savaş için değil, barış için, yalnız Türklere değil, Rumlara da barışı getirmek için adaya gidiyoruz. Bu karara ancak tüm politik ve diplomatik yolları denedikten sonra mecbur kalarak vardık…

Daha sonra Başbakan Yardımcısı MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan da benzer bir açıklama yapacaktı.

Ecevit, Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, DP Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli, MHP Genel Başkanı Alpaslan Türkeşi başbakanlığa çağırarak bilgi verecekti.

Başbakanlıktan ayrılırken, Demirel ve Türkeşin yüzlerinden düşen bin parçaydı..  Sanki Kıbrısa asker gönderilmesinden rahatsız olmuşlardı. DP Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli ise çok rahattı.

O sabah diğer ülkelerin Büyükelçiliklerine, temsilciliklerine kriptolu şu mesaj iletilecekti:

Kıbrıstaki darbe sonucunda anayasal düzen yıkılmıştır. Türkiye garanti anlaşmasının danışma mekanizmasını işletmiş, ancak bir sonuç alamadığından dolayı bu sabah şafakla birlikte Kıbrısa tek taraflı  müdahale etmeye başlamıştır&

Ecevit, söyleminde haklı çıkmıştı. Harekat yalnız, Kıbrıslı Türklere ve Rumlara barış getirmekle kalmayacak, Yunanistanda askeri cuntanın gitmesini, demokratik rejime dönülmesini de sağlayacaktı…

Ne diyeyim, devlet adamı kolay yetişmiyor, lafla da olunmuyor.

Toplam 817 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.