Nahit Duru
Nahit Duru - Kontrolsüz silahlanma

Kontrolsüz silahlanma

Ürküten, düşündüren, ancak hiç kimsenin üzerinde durmadığı, siyasilerin görmediği ya da görmek istemediği bir gazete haberi… 

“Konya’nın Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde kurusıkı tabancaların namlularına yiv ve set açılarak gerçek tabancaya dönüştürüldüğü ihbarını alan polis ekiplerinin yaptığı operasyonda 160 tabanca, 61 av tüfeği ve çok sayıda mermi ele geçirildi.
24 kişi, 'Ateşli Silahlar Kanununa Muhalefet' suçlamasıyla Beyşehir Adliyesine sevk edildi. Şahıslardan 18'i mahkeme tarafından tutuklanırken, 6 kişi serbest bırakıldı.”

Anımsar mısınız, 24 Haziran’da da henüz seçim sonuçları açıklanmadan, Ankara ve İstanbul’un önemli semtlerinde, bir takım insanlar pompalı tabanca ve tüfeklerle yollara çıkmış sağa sola ateş açmıştı.
Bu silahları edinme, FETÖ’nün iktidar ile kol kola olduğu dönemde başlamış, 15 Temmuz FETÖ ayaklanmasından sonra ise, iktidara yakın  grupların silahlanması adeta teşvik edilmişti.

Kaç kişide pompalı veya av  tüfeği olduğunun bilinmediği belirtiliyor. Bu tüfekler internet üzerinden neredeyse peynir ekmek gibi satılıyor ve kontrol altına da alınamıyor. Yasa dışı yollardan, çok daha ucuza satılanlarla birlikte, kimlerde silah bulunduğunu saptamak olanaksız hale geliyor.

Yivsiz Av Tüfeği’ne sahip olmak çok kolay. İl veya İlçe Emniyet müdürlüklerine  başvurarak silahlanabiliyorsunuz. Yivsiz Av Tüfeği’nin ruhsatı için 35 lira 70 kuruş, normal bir silahın 5 yıllık taşıma ruhsatı için 4 bin 596 lira 50 kuruş ödüyorsunuz. 
Kaldı ki, yivsiz silahı arabanızda kılıfı ile taşırsanız cezası da  bulunmuyor. Yivsiz silahları taşıyabilmek için Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Bölge Müdürlüklerince verilen “Avcılık Belgesi” alınması yeterli oluyor.

Ruhsatlı bir tabancayı ya da yivli bir silahı hiç bir şekilde taşıyamıyorsunuz.

O nedenle de, son zamanlarda cinayetler pompalı tüfeklerle işleniyor ve bunların kontrol altına alınması için herhangi bir adım atılmıyor.

Ayrıca, yivsiz silahların yakın mesafede, yivli silahlardan daha tehlikeli olduğu bilindiği halde, bir türlü önlem alınmıyor. Yivsiz silahla vurulan bir insanı yaşatma ihtimali, normal silahla vurulanlara göre çok zayıf.

Kaldı ki, yivsiz silahların yivli hale getirilmesinin de çok basit olduğu emniyet mensupları tarafından ifade ediliyor.

Bu kadar kontrol dışı silahlanmanın çok ciddi sonuçları da olabilir. Gelecekte, 24 Haziran’daki gibi silahlarla sokağa dökülenlerin karşısına başka gruplar da silahla çıkabilir ve büyük can kaybı yaşanabilir. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi bu kontrolsuz silahlanmayı önlemeli, bugüne kadar edinilen silahları denetim altına almak için gerekli yasal düzenlemeyi yapmalıdır.

Hem de iş işten geçmeden ve hemen…


 

Toplam 1039 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.