Nahit Duru
Nahit Duru - Konuşan tek kale Tele1

Konuşan tek kale Tele1

Üç gün Tokat’taydık. 

Tokat’ın Pazar ilçesinde bulunan ve Koah’a iyi geldiği iddia edilen Ballıca Mağarası’na kardeşlerim Muratcan ve Murathan’la gittik. Mağara gerçekten muhteşem. 

Ne var ki, Koah veya Astım hastalarının girip çıkacağı bir mağara değil Ballıca. Önce mağaraya girmek için 120-130 basamaklı merdiveni kullanmak zorundasınız. Hem de çok dik bir merdiven. Üstelik yağmurda basamaklarr kaygan hale geliyor.

Mağaraya 120-130 basamaklı merdivenden çıkınca iş bitmiyor. Şifalı olduğu idda edilen yere ulaşabilmek için de 150 basamaklı merdivenden inmek zorundasınız. 

Mağaranın özelliği oksijen ve nemin bir arada ve çok yüksek oranda bulunması. 

İddia o ki, en az üç gün, üçer saat mağarada bu havayı solursanız Koah veya Astıma iyi geliyor.

Mağaradan çıkış için de 150 basamaklı merdivenden yürümek şart. 
Toplamda yaklaşık 300 basamaklı merdiven inip çıkmak gerekiyor. 
Hiç kimse, astımlı veya KOAH olanların buraya nasıl gelip döneceğini düşünmemiş. Bir insan o kadar merdiveni inip çıkabiliyorsa ya hastalığı yenmiştir, ya da o merdivenlerden birini  en az 15-20 dakikada çıkıyor demektir

Ballıca’nın hastalıklara yararı olup olmadığı konusunda bilimsel bir veri olmamakla birlikte, psikolıjik olarak yararına  inananlar azımsanmayacak kadar fazla. Sandalyeye oturtulup aşağı indirilen, sonra aynı şekilde mağaradan çıkarılanlar bile var.

Mağaraya giriş üçreti; büyükler için 10, öğrenci için 5 lira olarak belirlenmiş. Hasta refakatçıları da bu parayı ödeyip, hastasını mağaraya bıraktıktan sonra yukarıya çıkıyor. Refakatçılar,  terasta bulunan kafeteryada oturuyor, zamanı gelinde hastasını almaya gidiyor. Refakatçılar, yalnızca hastalarını bırakıp almak için her gün 10 lira ödüyor.

Pazar ilçesine Mağara hareket getirmiş, ne var ki kalacak otel, pansiyon veya misafirhane yok. İlçe dışından gelenler Tokat’taki otellerde kalıyor, Pazar’daki Ballıca mağarasına hergün gidip dönmek zorundalar. Bir otel de Ballıca mağarsı için sağlık turu düzenlemeye başlamış. 

Tokat’la Pazar’daki Ballıca Mağarasının arası ise 37 kilometre.
Mağara aslında ilginç. İyi bir tanıtım ve çevrede turistlerin kalacağı tesisler yapılması koşuluyla büyük ilgi görür diye düşünüyorum.  Ballıca, eşi ender  bulunur bir oluşuma sahip olmanın yanı sıra 4 milyon yıllık bir oluşum diye  nitelendiriliyor. Ballıca Mağarası, Soğan Sarkıtları ile hem turistik, hem de bilimsel açıdan büyük önem taşıyor.
Mağaraya gittiğim üç gün içinde,  Bursa’dan,  İzmir’den, Muğla’dan Ankara’dan, Samsun’dan, Kars’tan, İzmir’den çok sayda dostun, Tele1’i ve abcgazetesi’ni takip ettiğini görmekten çok mutlu oldum.
Benim Tele1 ve abcgazetesi’nde çalıştığımı bilen dostlar, özellikle Yayın Yönetmenimiz Merdan Yanardağ’a ve Prof. Dr. Emre Kongar’a sevgi ve saygılarını iletmemi istediler. Tüm dostlar,Turhallı ozan Cemal Çelebi gibi, “18 Dakika” hastası olmuşlar.

Ben de dostlardan Tele1’e destek vermelerinin doğru haber alma hakları açısından önemli olduğunu anımsattım. Orada tanımaktan mutlu olduğum Bursalı kızkardeşler, kitaplarımızı almayı sürdüreceklerini belirtirken ellerinde Merdan Yanardağ’ın “ Darbe İçinde Darbe” kitabı vardı.

Değerli okur ve izleyicilerimiz, destekleriniz için çok teşekkür ediyoruz. Tele1’i destekleyin ki, Türkiye susmasın, unutmayın,  konuşan tek kale “Tele1”!

Toplam 808 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.