Nahit Duru
Nahit Duru - Kumpas davalarının savcılarından biri serbest...

Kumpas davalarının savcılarından biri serbest...

Yargıtay 16ncı Ceza Dairesi Ergenekon adı verilen kumpas dava ile ilgili kararını verirken "Ergenekon diye bir örgüt" olmadığı, olamayacağı sonucuna vardı.

Yargıtayın bozma gerekçesi, ABC Gazetesinde okuduğunuz gibi tam bir ders. Hukuk fakültelerinde okutulacak bir ders niteliğinde.

Bu dava, yargılananlar lehine bozuldu..

Öylesine bir gerekçe ki, yerel mahkemenin kararı eski hukuk deyimine göre "keenlemyekün", yani yok hükmünde.

Bu olayda, AKP iktidarına muhalif olanlar, muhalefet edenler sabahın köründe hukuka aykırı bir biçimde evlerinden alınmış, konutları, işyerleri aranmış, dijitaller mahallinde değil emniyette alınmış, kopyaları verilmemişti.

Anlaşılan o ki, Yargıtay kararına göre Ergenekondan tutuklananlar değil, bu eylemi planlayıp, uygulayanlar bir nevi  "organize suç örgütü" kurmuştu.

İktidarın yakın zamana kadar birlikte yol aldığı, can ciğer kuzu sarması olduğu, bu guruba, "paraleldiler" diye adlandırılan fetoculara şimdi çektirdiklerinin aynı çektiriliyor. Etme bulma dünyası örneği...
Şimdilerde kumpas kuran polisler, Savcılar, hakimler, sanık konumunda önemli bir bölümü tutuklu, ele başları da yurt dışına kaçmış vaziyette.

Ama savcılardan biri var ki, hala elini kolunu sallayarak dolaşıyor, meydan meydan nutuk atıp paralel hareket ettikleri için kin kusuyor ve "kandırıldığını" iddia ediyor.

Bu kişi, yalnızca Yargıtayın esastan bozduğu Ergenekon davasının değil, sözde şike, askeri casusluk, Balyoz, Odatv gibi kumpasların da savcısıydı...

Hukuk sistemimizde "kandırılma"nın suçu ortadan kaldırdığına ilişkin bir madde anımsamıyorum. Mahkeme heyeti belki hafifletici bir neden olarak kabul edilebilir, ancak suçu ortadan kaldırmaz.

Bugün tutuklu bulunanlara, cesaret veren, onlardan bir kaçına zırhlı araç gönderen, yaptığına destek olan kimdi?

Yargıtayın saptadığı hukuksuzlukları, zamanında alenen destekleyeni anımsayabildiniz mi?

Hani her olayda "bizi kandırdılar" diyen var ya o işte...

Şimdi, bu yargı kararından sonra, bir cesur savcı çıkıp "gel arkadaş, neden savcılığa soyundun, neden hukuksuzluğa destek verdin?" diye sorabilecek mi?

Şunu açık yüreklilikle söylemekte yarar var. Ergenekon davasının avukatı olduğunu söyleyen ana muhalefet genel Başkanları haklı çıktılar.

Yalnızca "kandırılanlar" mı suçlu? Dönemin HSYK üyelerine ne demeli? Yargılananların yaptıkları tüm başvuruları reddeden, sanıklar lehine oy kullanan mahkeme üyelerini süren, içlerinde Adalet Bakanının da bulunduğu HSYK üyelerine.

Hukukun ve yasaların onlar içinde uygulanmaya başlayacağı günlerin geleceğini umuyorum.

Not:

TGC seçimleri
Şu anda Türkiye Gazeteciler Cemiyetinde seçim yapılıyor. Rahatsızlığım nedeniyle gidemedim, ancak gönlüm ve oyum "EMEĞE SAYGI GRUBU"na olacaktı. Gazeteci arkadaşlarımın çoğunluğunun Emeğe Saygı grubunu destekleyeceğini umuyor, yoldaşlarımın Kongreye gidemediğim için beni bağışlamalarını diliyorum.

Toplam 626 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.