Nahit Duru
Nahit Duru - Kurultaya 5 kala Genel Başkan adaylarında son durum

Kurultaya 5 kala Genel Başkan adaylarında son durum

CHPnin 36ncı Olağan Kurultayına bir kaç gün kaldı. 3 Şubat Cumartesi ve 4 Şubat Pazar günleri Kurultay yapılacak ve sonlanacak.

Sonuçta büyük bir olasılıkla Kemal Kılıçdaroğlu ve onun Parti Meclisi listesi kazanır.

Kurultayda Genel Başkan aday adaylarından biri de yıllardır tanıdığım YARSAVın kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu.

Eminağaoğlu ile konuştum. Özetle neden aday adayı olduğunu şöyle açıkladı:

Cumhuriyet Halk Partisinin varlık nedenini oluşturan ilke ve değerleri, Cumhuriyetin de sonsuza kadar yaşamasını sağlayacak olmaz olmaz ilke ve değerlerdir.

CHP yönetimi, bu konularda üzerine düşeni en etkin biçimde yerine getirmemekte, hatta ödün de vermektedir. Demokratik ve laik Cumhuriyete aykırı AKP iktidarı bundan ayrıca cesaret almaktadır. AKP iktidarı kendisini denetlenemez güç durumuna sokarak Cumhuriyetin içini boşaltmaya devam etmektedir.

AKP, gücünü kendisinden değil, karşısındaki yapının etkin olmamasından, CHP içinde gerçek anlamda birlik ve dayanışma sergilenememesinden almaktadır.

AKP iktidarını 12 eylülün %10 barajı da içeren tek adamlık ve parti içi demokrasinden uzak siyaset anlayışı yaratmıştır. CHPde de devreye sokulan, tek adaya imza ve %10 barajını içeren aynı anlayış nedeniyle, yönetim gücünü diğer kesimleri dışlayarak elde etmekte, kucaklayıcı olmayıp tabanından uzaklaşmaktadır. Bu durumlara her koşulda dur denilmeli, adalet yürüyüşündeki o anlayışın da bu Kurultay yoluyla baltalanmasına da tanık olunmamalıdır.

Her türlü yokluk içinde bile müdafai hukuk denilip, örgütlü biçimde halkla kucaklaşıldığında, emperyalizme bile tokat atarak Cumhuriyet ortaya çıkmıştır. Aynı anlayışla halkla beraber verilecek mücadeleyle aşılamayacak sorun yoktur. Çare ve çözüm halktadır. CHP ise halktan olabildiğince uzaktadır.

CHP halkla kucaklaşıp ayağa kalkmalı, böyle bir CHP herkesi kucaklayıp Türkiyeyi sorunlarından kurtarmalıdır diyerek duyduğum sorumlulukla aday adayı oldum.

Eminağaoğlu, aday olabilmek için 127 delegeden imza alabilir mi? Bilemiyorum. Anladığım kadarı ile, tüzükteki, delege sayısının yüzde 10unun imzası ile aday gösterilme maddesine karşı çıktığına göre, zorlanıyor olabilir.

Muharrem İnce, imza sorunu olmadığını söylüyor, Ümit Kocasakal ise çok zorlanacak gibi.

Umut Orana gelince… Son yazımda Umut Oranın Genel Başkanlık aday adaylığının söz konusu olduğunun kulislerde konuşulduğunu vurgulamıştım. Kulislerde söylenenler doğru değil.

Umut Oran, ne Genel Başkanlığa ne de Parti Meclisine aday değil. Yakın çevresinden gelen bilgiye göre, Oranın planı Kurultaydan sonrası için. Ve de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik.

Oran; CHPden Cumhurbaşkanı adaylarının belirlenmesi için bir komisyon kurulmasını önerecek. Bu komisyon başvuruları değerlendirip makul ir sayıya indirecek, sonra saptanan isimler CHP üyelerine veya halka sorulacak. En çok oyu alanlar arasından CHP yetkili orgaanları adayını belirleyecek.

Bu kesin bilgi.

Yurttaşların beklentisi, özellikle Parti Meclisine ve MYKya, CHPnin 6 okunu içine sindirmiş, Atatürk ilkelerini benimsemiş, partiyi iktidara taşıyacak insanların getirilmesi.

Bunu da Kılıçdaroğlunun PM listesi ve MYK oluşumu belirleyecek.

Toplam 766 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.