MHP’nin seçim ittifakından vazgeçtiğini söylemek şimdilik erken
Yerel seçimde, AKP-MHP ittifak yapacak mı, yapmayacak mı sorusu yanıt beklerken, Devlet Bahçeli’den bir açıklama geldi. MHP Genel Başkanı Bahçeli, "MHP olarak kendi göbek bağımızı kendimiz kesmeye hazırız. …Hiçbir ittifak diğer tarafın dayatmasıyla, parmak sallamasıyla yaşamayacaktır. …AK Parti içinde ittifakı dinamitlemek isteyenler taklalar atabilirler. Yasal zemin aramaya son vermenin vakti gelmiştir. Parti olarak mahalli idareler seçimlerine yönelik ittifak arayışımız artık kalmadı… Kendi adaylarımızla katılıp Türkiye'nin her seçim bölgesinde yer alacağız" dedi.
Ne var ki, bu sözün nereye kadar geçerli olacağı hemen tartışılmaya başlandı. "Yarın Bahçeli yeni bir manevra yapar ve AKP ile uzlaşır, bu sözleri AKP’ye karşı koz olarak kullanır" iddiası Başkent’te konuşulmaya başlandı.
MHP’nin seçim ittfakından vazgeçtiğini söylemek şimdilik erken.
Bu arada, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Gördük ki MHP farklı bir tercih yaptı. Madem 'Biz yolumuza' diyorlar, biz de 'Herkes kendi yoluna' deriz." diyerek meydan okudu.
Ancak, iki parti de daha önce birbirine söylemedik laf bırakmamış, sonra bir araya gelip anlaşmışlardı.
O nedenle de, AKP-MHP ittifakına bitti demek zor görünüyor.
AKP ve MHP’de durum bu. Ya CHP’de neler oluyor.
CHP de ittifak yapmadan seçime gideceğini açıkladı, ama son anda ne olur bilemeyiz.
CHP tabanından "ön seçim" sesleri yükselmeye başladı.
Demokratik bir seçim için, halkın karar vermesi gerektiğini ifade eden CHP’lilerin sayısı azımsanmayacak çok.
CHP Genel başkan Yardımcısı Seyit Torun aday belirleme konusunda şunları söylemişti:
"Aday belirlemede eğilim yoklaması, ön seçim ve merkez yoklaması yapılacak. Bunlara bağlı olarak da aday belirleme anketlerle de desteklenecek."
CHP, dört yöntem uygulayacak belediye başkan adayı belirlemek için. Bazı illerde bu yöntemlerden, ikisi, üçü belki de tümü uygulanabilecek.
Milletvekili adayları CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan ve yetkili kurullarca belirlenmişti. Mazeret de geçerliydi. Ön seçim yapmak için süre yeterli değildi.
Ya şimdi?
Ön seçim için yeterli süre var. Ne var ki, Genel Merkez, delegelerle yapılacak bir ön seçimin doğru sonuç vermeyeceği kanısında.
Bu görüşün doğruluğu tartışılır. Ne var ki, yapılmak istenenin CHP tüzüğüne uygun bir yöntem olduğu da inkar edilemez.
Öyle anlaşılıyor ki, CHP sınırlı ön seçim ve eğilim yoklamasını belirli il ve ilçelerde yapacak, ağırlıklı olarak da Merkez yoklamasını tercih edecek.
Genel Merkez'in izleyeceği bir başka yol olan, anket sisteminin ise, önceki yerel seçimlerde yanıltıcı sonuç verdiği unutulmamalı.
Bu saaten sonra, şu ya da bu yöntem uygulansın diye diretmenin hiçbir faydası olmadığı açıktır. CHP Genel Merkezi kararlaştırdığı yöntemlerle belediye başkan adaylarını belirleyecektlr.
Bütün bu işlemler yapılırken, CHP yetkili kurullarının geçmiş yıllardaki aday belirlemede yaptıkları hataları tekrar etmemek gerektiğini de anımsatmak istiyorum. Yani, dost-ahbap işi, başka nedenlerle, adam kayırarak aday yapılanların hali ortadayken, aynı şekilde davranılmayacağını CHP’liler bekliyor.
Ve, CHP, adaylarını bir an önce açıklamalıdır.
Bundan sonra, il, ilçe önetimlerinin yanı sıra, kadın ve gençlik kollarının mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev dolaşarak, adaylarını tanıtması da kaçınılmaz bir görevdir.
Aksi takdirde, CHP için yerel seçim sonuçları hayal kırıklığı ile sonuçlanabilir. Bu da partde yeniden “kurultay” tartışmalarını başlatacaktır.
Tekrar etmekte yarar görüyorum, CHP yönetimi belirsizliği bir an önce gidermeli ve adaylarını tanıtmalıdır.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.