Nahit Duru
Nahit Duru - Tümgeneral Sabri Koçak''ı bilir misiniz?

Tümgeneral Sabri Koçak''ı bilir misiniz?

Sivas’ı bilir misiniz? Sivas’ın Kabakyazı’sını

Orada 5. Piyade Er Eğitim Tugayı vardır. Halk söylemii ile “Acemi birliği.”…
1950 yıllarının sonuna kadar Tugay’da her kış çok sayıda asker donarak yaşamını yitirirdi. 1950’li yılların sonunda 5’inci Er Eğitim Tugayı’na bir komutan atandı, adı Sabri Koçak’tı.

Sabri Koçak Tugay’a atandıktan sonra, “Kabakyazı’da askerler donarak ölmedi. Koçak ne yaptı” diye tüm Sivas merak eder olmuştu.

Sabri Koçak çok kolay bir iş yapmış, 4 ile 6 saat arasında değişen nöbet süresini yarım saate indirmişti.

Ve de donarak ölümlere son vermişti.

Bu olaydan 60 yıl sonra, gelişen teknolojiye, mevsim koşullarıan uygun giyim kuşama rağmen, hala askerlerimiz donarak ölüyorsa, buna “kader“ denilemez. Denilse denilse “aymazlık”, “iş bilmezlik” denir. Bir de, yönetememek.
Tunceli’de donarak yaşamını yitiren 2 yiğidin hesabını kimse vermeyecek ve sormayacak bunu biliyoruz. Çünkü, ülkemizde yöneticilerin, yargıçların, savcılarıni komutanların hatası nedeniyle yaşamını yitirenlerin hesabı hiç sorulmadı. Sorulamadı…

Sivas Kabakyazı’daki 5. Piyade Er Eğitim Tugayındaki askerlerin donmasını önleyen Sabri Koçak, kurmay olmamasına rağmen Tuğgeneral yapılmıştı. Sırası geldiğinde de Tüm General rütbesi verilmişti.

27 Mayıs 1960 ihtilalinin ardından, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gözaltına alına 400 dolayında kişi, Sabri Koçak’ın komutasındaki 5’inci Piyade Er Eğitim Tugayı’nda konuk edilmişlerdi.

Sabri Koçak’ın Ankara’nın emrine karşı gelereki bu kişileri kötü davranılmasını engellemiş, onlara konuk muamelesi yapmış, hayatta kalmalarını sağlamıştı.
Bu insanların 5’inci Piyade Er Eiğim Tugayı’nda açılan kampa, o günlerde, 3’üncü Ordu Komutanı , - sonradan Adalet Partisi’nin kurucu genel başkanı- olan Orgeneral Ragıp Gümüşpala’nın emriyle getirildikleri biliniyordu.
Sabri Koçak, yasa dışı emirlere karşı gelmiş, 400 dolayındaki yurttaşı sağ salim evlerine göndermeyi başarmıştı.

Sonraları Sabri Koçak Ankara Merkez Komutanlığı görevine atanmıştı. O dönemde MTTF Başkanı olan usta gazeteci Sencer Güneşsoy ve arkadaşlarının düzenledikleri mitinglere dışarıdan müdahale olmaması için gerekli önlemleri almış, gösterilerde hiç bir olay çıkmamıştı.

Tüm General Koçak 1969 yılında, Kayseri’ye bir soruşturma için gönderilmişti. Sabri Paşa’nın Orduevi’nde banyoda düşüp öldüğü açıklanmıştı. Sabri Koçak’ın ölümü ile ilgili olarak çok şey söylenmiş, . hatta öldürüldüğü bile iddia edilmişti.. Bu işi kontrgerillanın yaptığı da yaygın bir söylentiydi.
Gazeteci arkadaşım, Serdar Koçak’ın da babası olan Sabri Koçak, askerinin de vatandaşının da yaşaması için uğraş vermişti.
Kabakyazı gibi ısının eksi 30’lara düştüğü bir yerde asker ölümlerini önleyen bir komutanı anlatmak istedim.

Belki, bugünün yöneticilerine, komutanlarına örnek olur diye.

Toplam 9874 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.