Yerel Seçimler’den sonra siyasetin baş aktörlerinin rotası nasıl olacak?
Yerel seçim sonuçları resmi gazetede yayınlanıp henüz kesinleşmedi.
Açıklanan sonuçlara göre, CHP İzmir, Eskişehir, Hatay, Muğla ve Aydın’dan sonra, bu seçimde Ankara, İstanbul, Mersin, Antalya, Adana’da da büyükşehir belediye başkanlıklarını almıştır.
“Bu saatten sonra siyasi partiler ve liderleri ne yapmalı? “ sorusunun yanıtını aramak zorunlu hale gelmiştir.
Bana göre; AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, herkesin Cumhurbaşkanı olmalı, ülke insanlarının tümünü kucaklamalı, demokrat bir tavır alıp, yargıyı bağımsız hale getirmeli, ortamı germemeli, önerilere kulağını tıkamamalıdır. Kazanan tüm belediye başkanlarına parti ayrımı gözetmeden devletin yardımlarını sürdürmelidir. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu yaparsa, partisini yeniden canlandırma olanağı bulacaktır inancındayım.
Ne var ki, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı, bu önerilerin tümüne kulak tıkayıp, yine eski tavrını sürdüreceğini sanıyorum.
CHP’ye gelince; kazandığı başarı yadsınamaz ölçüde önemlidir. Bu başarıda İYİ Parti ile yaptığı Millet İttifakı’nın rolü de azımsanmamalıdır.
İYİ Parti bu seçimde, büyük bir olgunluk göstermiş, CHP ile ortaklık yaptığı yerlerde desteğini vermiş, buna karşılık MHP’yi geçerek, yüzde 7,4 oranında oy almayı başarmıştır. Sanıyorum bundan sonra da İYİ Parti, CHP ile ittifakını sürdürürken, lideri Meral Akşener, halkla bütünleşme yolunda önemli adımlar atacaktır.
MHP ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli, nasıl bir tavır takınır, buna yorum yapma olanağı ne yazık ki yoktur.
Yeniden CHP’ye baktığımızda, bu mutlu sonun rehavetine kapılmamalı. MYK, PM toplanarak, başarısız olunan, kıl payı yitirilen yerlerin nedenlerini araştırmalıdır.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu, yöneticiler, Milletvekilleri, ilk fırsatta, CHP’nin kazanamadığı, çok az oy aldığı illere, ilçelere gidip buralarda halkla bütünleşmelidir. Bu gidişler, en az üç dört kez tekrarlanmalıdır.
CHP’nin gelecekteki başarılarını belirleyecek önemli faktörlerden biri de seçilen belediye başkanlarının tutumu olacaktır.
Kanımca, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, İlçe Belediyelerinde ise rekor kırarak ikinci kez seçilen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, üçüncü kez kazanan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar gibi başkanlar, göreve yeni gelen CHP’li başkanlara örnek olmalıdır.
Bu kişiler, herkesin Belediye Başkanı olmayı başarmış, ayrım yapmamış, o nedenle de tüm partilerden oy almışlardır.
Halktan kopmayan başkanlar ve sürdürülecek sosyal demokrat belediyecilik, ilk seçimde CHP’nin oylarını yükseltecek iktidar olmasının önünü açacaktır.
Önemli bir konu da, hem ekonomik sıkıntının, hem de seçim sonuçlarının Türkiye’nin geleceğini nasıl etkileyeceğidir.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.