Yeliz Koray
Yeliz Koray - Öğrencisine ‘oral’ seks teklif eden öğretmen hala görevde!

Öğrencisine ‘oral’ seks teklif eden öğretmen hala görevde!

Bu ülkede ‘rezil olmakla’ korkutulan,
sindirilen, hayatı boyunca unutamayacağı izler bırakılan binlerce kadından biri B.G.
Şimdi 23 yaşında üniversite öğrencisi ama Matematik öğretmeninin tacizine uğradığında çocuktu;
15 yaşındaydı.

Cesaretini toplayıp yaşadıklarını anlatınca uzun bir hukuk mücadelesinin de içinde buldu kendini. Çünkü mahkemenin 3 yıl hapis cezası verdiği dosya, hala Yargıtay Ceza Dairesi’nde bekliyor.
Yalnızca disiplin cezası alarak mesleğine devam eden kişi, öğretmen ünvanlıyla hala aramızda hatta Ankara’nın en iyi okullarından birinde görev yapıyor…


*

Evet, dün geride bıraktığımız ‘Dünya Kız Çocukları Günü’nde herkes kız çocuklarının fotoğraflarını paylaşıp ne kadar değerli olduklarını anlattı.
Şimdi gerçek dünyaya dönme ve başka çocuklarda taciz edilmesin diye bir ağabeyin 8 yıldır verdiği mücadeleyi okuma zamanı..

Mustafa Bey, öncelikle yılmadan verdiğiniz mücadele için sizi gönülden kutluyorum. Yaşadıklarınızı bize anlatır mısınız?
Kardeşim, Başkent Anadolu Lisesi 9. sınıfta okurken aynı okulda öğretmenlik yapan Cengiz A.’dan evde özel ders almaya başladı. Bir süre sonra başka öğrencilerin de olduğunu söyleyerek özel bürosunda 3-4 kişiyle özel ders vereceğini söyledi.

Öğretmenin özel ders vermesi yasak değil mi?
Yasak ama aynı zamanda özel bir dershanede de görev yapıyordu.

Gönderdiniz mi kardeşinizi özel ofisine?
Birkaç hafta ben ya da annem götürdü. 2+1 ofis şeklindeki yerde kardeşimden başka öğrencilerin de olduğunu görünce güvendik ve yalnız göndermeye başladık.

Tacizler de burada başladı sanırım.
Evet. Aynı okuldan iki kişi daha vardı kardeşimle birlikte özel ders alan. Ancak bir süre sonra o öğrencileri diğer odaya gönderip kardeşimle yalnız kalmaya çalışmış.

B.G. anlayamamış mı niyetini?
Eşiyle arasının kötü olduğunu söyleyip kardeşime “çok güzelsin” şeklinde iltifatlar edince tedirgin olmaya başlamış ama hem korkmuş hem de konduramamış.

Neden korkmuş?
Çocukların yanında yaptığı telefon konuşmalarında sanki onlara aba altından sopa gösterir gibi, “Bana bir şey olmaz, arkam sağlam. Ben istemezsem kimse sınıfı geçemez” gibi cümleler kuruyormuş.

Hala görevinin başında olduğuna göre gerçekten arkası sağlam demek ki
Maalesef, sonradan öğrendik ki yargı mensubu birkaç önemli akrabası varmış.

Peki, cevap vermesi zor olsa da fiziksel tacizi ne kadar ileri götürmüş?
Aynı anda ders alan arkadaşlarından M.’nin derse gelmediği bir gün diğer öğrenciye de “Senin derse ihtiyacın yok, iyisin. Bugün sen de git” diyerek göndermiş. Kapıyı kilitleyip koltukta oturan kardeşimi öpmeye ve pantolonunu çıkartmadan cinsel organını kardeşimin bacaklarına sürtmeye başlamış. “Seninle oral seks yapmak istiyorum” demiş. Kardeşim ağlayınca “Bunları kimseye anlatma seni rezil ederim, okulunu bitiremezsin” diye tehdit etmiş.

B.G. nasıl kurtulmuş o gün elinden?
Kapı ısrarla çalınca açmak zorunda kalmış. Bir öğrenci ve velisi içeri girince kardeşim ağlayarak odadan çıkıp kaçmış. Ya o gün kapı çalınmasaydı? Düşünmek bile istemiyorum. Belki de çok daha kötü şeyler yaşanacaktı.

Size hemen anlattı mı yaşadıklarını?
Hayır, anneme diğer derslerinin de kötü olduğunu söyleyerek dershaneye gitmek istediğini söyledi. Bu nedenle biz de sormadık neden özel dersi bıraktığını.

Ruh halinde değişiklik oldu mu?
Çok sinirli ve kalabalıktan korkan bir kız olmuştu. İçine kapandı, dersleri gittikçe kötü olmaya başladı. Ergen psikolojisi diye psikoloğa götürdük.

Yaşadıklarını nasıl öğrenebildiniz?
Matematik öğretmeni Cengiz A.’nın, özel ders verip öğrencileri taciz ettiğine dair yapılan şikayetler üzerine okula müfettiş gelmiş. Cengiz A.’nın özel ders verdiği öğrencilerin de ifadesine başvurulunca kardeşim her şeyi anlatmış.

Sizin de hukuk mücadeleniz başlamış oldu tabii
Evet, Cengiz A. önce bir meslek lisesine tayin edildi. Ama giderken “Döneceğim ve bunu herkese ödeteceğim” dedi. Dediği gibi de oldu. Önce Başkent Anadolu Lisesi’ne tekrar döndü sonra da Ankara’nın en iyi okullarından biri olan Tınaztepe Lisesi’ne tayini çıktı. Hala orada görev yapıyor.

Mahkeme sürecinde neler yaşadınız?
Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmalarda Cengiz A.’nın avukatı kardeşimin ‘erotomani’ olduğunun saptanması için Adli Tıp’a gönderilmesini ve beyanlarının kabul edilmemesini talep etti. Ama mahkeme bunu reddetti.

Erotomani nedir?
Herkesin kendisinden hoşlandığını ya da aşık olduğunu sanma durumu.

B.G. küçük olduğu için zaten ifadesi pedagog eşliğinde alındı değil mi?
Evet, hatta Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Sağlık Kurulu’ndan da geçti.

Ne sonuca vardı sağlık kurulu?
Kardeşimin beden ve ruh sağlığının bozulduğunu, kalıcı hasarlar yarattığını ve beyanlarına itibar edilebileceğine karar verildi. Travma sonrası stres ve majör depresyon tanısı da konuldu.

Cengiz A. soruşturmasında başka neler ortaya çıktı?
Veliler, öğretmenler ve öğrencilerin ifadeleriyle Cengiz A.’nın velileri de sözlü taciz ettiği ortaya çıktı. Mesela velilere, “Sen bu kadar çocuğu ne ara yaptın?” “Anasına bak kızını al” gibi yakışık olmayan cümleler sarf etmiş. Öğrenciler, Cengiz A.’nın sürekli elini omuzlarına atıp bazen “Aşkım” diye hitap etmesinden, öğretmenler de koridorlarda öğrencilerle samimi davranış sergilemesinden rahatsız olduklarını beyan etti.

Mahkeme ne ceza verdi?
Cengiz A.’nın suçunu sabit gören mahkeme, Temyiz yolu açık olmak üzere 3 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Temyiz yolu açık olduğu için elini kolunu sallaya sallaya mesleğe döndü değil mi?
Maalesef. Sadece özel ders verdiği için yalnızca disiplin cezası aldı. 2014 yılında dosya temyiz edildi ama 2016 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararı bozarak Cengiz A.’nın daha fazla ceza almasına hükmetti. Buna rağmen 2 yıldır dosya Yargıtay Ceza Dairesi’nde bekliyor. Öyle tahmin ediyoruz ki akrabalarının gücünü kullanarak dosyanın karara bağlanmasını engelliyor.

Siz boş durmadınız tabii..
Asla! Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Valiliğe, çalıştığı okula hatta TBMM’ye kadar taşıdım konuyu. Milli Eğitim’den aldığım telefonla resmen tehdit edildim.

Nasıl bir tehditti bu?
“Buradan sonuç alamadın, Meclis’ten sonuç alacağını mı sanıyorsun? Bırak uğraşmayı” şeklinde yıpratıcı bir konuşmaydı. Resmi yazılarda da görevden uzaklaştırmanın mümkün olmadığı, yalnızca disiplin cezası verildiği yazıyordu.

Meclis’ten sonuç alamadınız mı?
CHP Milletvekili Mahmut Tanal soru önergesi verdi ama cevap veren olmadı.

B.G. aynı şeyleri hatırlamasın diye onunla konuşmadık yaşadıklarınızı. Kardeşinizin psikolojisi nasıl, atlatabildi mi yaşadığı kötü süreci?
Sağlık kurulunun yaptığı testlerden çıkan sonuçta beyan edildiği gibi maalesef ruhunda kalıcı hasarlar bıraktı. O artık 23 yaşında genç bir kız. Ama hala kalabalıklardan ve erkeklerden korkuyor. Davanın sonuçlanmaması kendisini suçlu hissetmesine neden olduğu gibi hala öğretmenlik yapıyor olmasından dolayı aynı şeyleri başka çocukların da yaşamasından endişe ediyor.

Adalet arayan bir ağabey olarak son olarak ne söylemek istersiniz?
Ülkemizde özellikle kadınlara yönelik taciz, şiddet ve cinayet suçlarının yeterli cezai yaptırımı yok. Belki de bu nedenle her gün buna benzer onlarca haber okuyoruz. Herkesin adaleti kendisinin sağlamaya çalıştığı bir ülke olmamak için çok ciddi caydırıcı cezaların verilmesini istiyorum. Benim 8 yıldır verdiğim mücadele sadece kendi kardeşim için değil, Cengiz A.’nın ders verdiği yüzlerce öğrenciyi de korumak istiyorum. Tek isteğim dosyanın bir an önce karara bağlanması ve bu şahsın öğrencilerden uzak durması.

Toplam 5169 defa okunmuştur.

Yeliz Koray diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.