Yeni araştırma: Koronayı hafif geçirenlerde ağır beyin hasarı bırakabiliyor
Yeni araştırma: Koronayı hafif geçirenlerde ... İngiltere’de yapılan bir araştırma, koronavirüsün özellikle semptomları hafif geçiren kişilerde nörolojik sorunları tetiklediğini ortaya çıkardı.
İngiltere’de yapılan bir araştırma, koronavirüsün özellikle semptomları hafif geçiren kişilerde nörolojik sorunları tetiklediğini ortaya çıkardı. UCL Noröloji Enstitüsü’de 40’tan fazla hasta üzerinde yürütülen çalışmada virüsün merkezi sinir sistemi iltihabı, deliryum (bilinç bulanıklığı) ve felcin yanı sıra akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM) hastalığını da tetiklediği kaydedildi.
Çalışmada, korona vakalarıyle eş zamanlı olarak merkezi sinir sistemini etkileyen akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM) vakalarında artış olduğu tespit edildi. UCL Noröloji Enstitüsü’nde, ayda bir görülen ADEM vakalarının nisan ve mayıs aylarında haftada üçe çıktığı belirtildi. 59 yaşında bir kadının da ADEM nedeniyle öldüğü aktarıldı.
HALÜSİNASYON GÖRDÜ
Araştırmanın aktarıldığı makalede, psikiyatrik hastalık öyküsü olmayan 55 yaşındaki bir kadının taburcu edildikten sonraki gün ‘tuhaf davranmaya başladığı’ kaydedildi. Ceketini tekrar tekrar giyip çıkaran kadının, halüsinasyona bağlı olarak evinde maymun ve aslan gördüğü tespit edildi. Daha sonra hastaneye giden kadının antipsikotik ilaçlarla iyileştiği belirtildi. 47 yaşında bir kadının ise öksürük ve yüksek ateş belirtilerinden bir hafta sonra sağ baş parmağında uyuşukluk ve baş ağrısı şikayetiyle hastaneye gittiği kaydedildi. Daha sonra uyuşukluk ve tepki azalması üzerine beyninin şiştiği ve baskıyı hafifletmek için bir operasyonla kafatasının bir kısmının çıkartıldığı aktarıldı.
‘DAHA ÖNCE HİÇBİR VİRÜSTE GÖRMEDİĞİMİZ BELİRTİLER’
Yaklaşık 12 hastada merkezi sinir sistemi iltihabı, 10 hastada deliryum, sekizinde felç ve başka sekiz hastada felce neden olan Guillain-Barré sendromu tespit edildi. Zandi, “Covid-19’un, daha önce başka virüslerde tespit etmediğimiz, beyin hasarlarına neden olduğunu görüyoruz” dedi. Artan ADEM vakalarıyla ilgili olarak ‘bazı hastaların iyileştiği ancak bazılarında uzun süreli sakatlığa neden olduğunu’ aktardı.
‘ETKİLERİ YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKABİLİR’
Sağlık uzmanlarının en büyük endişesiyse, korona virüsü nedeniyle nüfusun bir kısmının kalıcı beyin hasarına maruz kalabilecek olması. Çalışmanın yazarlarından ve NHS Vakfı’na ait University College London’da görev yapan nöroloji uzmanı Dr. Michael Zandi, “Covid-19’dan sonra beyindeki gecikmiş etkileri göreceğimiz gizli bir salgının ortaya çıkması fikri endişe verici çünkü korona virüsünün beyinde neden olduğu hasar yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Ancak bunu kesinleştirmek için henüz erken” dedi. “Dünyanın dört bir yanındaki sağlıkçıların bu korona virüsü komplikasyonlarına karşı tetikte olmalarını istiyoruz” diyen Zandi, nörologların bilişsel semptomları, hafıza problemleri, yorgunluk, uyuşukluk veya halsizlik belirtilerini incelemesi gerektiğini söyledi.
"Yeni araştırma: Koronayı hafif geçirenlerde ağır beyin hasarı bırakabiliyor" haberi, 09 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 09 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Yeni araştırma: Koronayı hafif geçirenlerde ağır beyin hasarı bırakabiliyor haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni araştırma: Koronayı hafif geçirenlerde ağır beyin hasarı bırakabiliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 02 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.