Yeni araştırmaya göre, güneş benzeri yıldızların dörtte biri kendi gezegenlerini yiyor

Yeni araştırmaya göre, güneş benzeri yıldızların dörtte biri kendi gezegenlerini yiyor

Yeni araştırmaya göre, güneş benzeri yıldızl... Güneşimiz dışındaki yıldızların yörüngesinde dönen gezegenlerin ilk keşfedilmesinden bu yana geçen 30 yıl içinde, galakside gezegen sistemlerinin yaygın olduğunu keşfettik. Ancak bunların çoğu bildiğimiz güneş sisteminden oldukça farklı.

Güneş sistemimizdeki gezegenler, güneşin etrafında sabit ve neredeyse dairesel yollarla dönerler, bu da yörüngelerin gezegenlerin ilk oluşumundan bu yana pek değişmediğini gösterir. Ancak diğer yıldızların etrafında dönen birçok gezegen sistemi çok kaotik bir geçmişten muzdarip.

Güneş sistemimizin nispeten sakin tarihi, Dünya'daki yaşamın gelişmesini destekledi. Yaşam içerebilecek yabancı dünyaları ararken, benzer şekilde barışçıl geçmişlere sahip sistemleri tanımlamanın bir yolu varsa, hedefleri daraltabiliriz.

Uluslararası gökbilimciler ekibi, Nature Astronomy'de yayınlanan araştırmada bu konuyu ele aldı. Güneş benzeri yıldızların %20 ila %35'inin kendi gezegenlerini yediklerini ve en olası oranın %27 olduğunu buldular.

Bu, güneşe benzer yıldızların etrafında dönen gezegen sistemlerinin en az dörtte birinin çok kaotik ve dinamik bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor.

Kaotik geçmişler ve ikili yıldızlar

Gökbilimciler, büyük veya orta büyüklükteki gezegenlerin önemli ölçüde hareket ettiği birkaç ötegezegen sistemi gördüler. Bu göç eden gezegenlerin yerçekimi, diğer gezegenlerin yollarını da bozmuş veya hatta onları kararsız yörüngelere itmiş olabilir.

Bu çok dinamik sistemlerin çoğunda, bazı gezegenlerin ev sahibi yıldıza düşmüş olması da muhtemel. Ancak, bu kaotik sistemlerin, düzenli mimarisi Dünya'daki yaşamın gelişmesini destekleyen bizimki gibi daha sessiz sistemlere göre ne kadar yaygın olduğunu bilmiyorduk.

İkili yıldızlar aynı anda tek bir gaz bulutundan oluşur, bu nedenle genellikle tamamen aynı element karışımını içerirler.

Mevcut en hassas astronomik araçlarla bile, dış gezegen sistemlerini doğrudan inceleyerek bunu çözmek çok zor olurdu. Bunun yerine, ikili sistemlerdeki yıldızların kimyasal bileşimini analiz edildi.

İkili sistemler, birbirinin etrafında dönen iki yıldızdan oluşur. İki yıldız genellikle aynı gazdan aynı anda oluştu, bu nedenle aynı element karışımını içermeleri beklenir.

Ancak bir gezegen iki yıldızdan birinin içine düşerse, yıldızın dış tabakasında çözülür. Bu, yıldızın kimyasal bileşimini değiştirebilir, bu da, demir gibi kayalık gezegenleri oluşturan elementlerin çoğunu, aksi hâlde göreceğimizden daha fazla gördüğümüz anlamına gelir.

Kayalık gezegenlerin izleri

Güneş benzeri yıldızlardan oluşan 107 ikili sistemin kimyasal yapısını, ürettikleri ışık spektrumunu analiz edilerek incelendi. Bundan, kaç tane yıldızın yoldaş yıldızlarından daha fazla gezegensel malzeme içerdiği belirlendi.

Ayrıca, ikili çiftler arasında gözlemlenen kimyasal farklılıkların gezegenleri yemekten kaynaklandığına dair kesin kanıtlara ekleyen üç şey bulundu.

İlk olarak, daha ince bir dış katmana sahip yıldızların, demir açısından, yoldaşlarından daha zengin olma olasılığının daha yüksek olduğu bulundu. Bu, gezegen yeme ile tutarlıdır, çünkü gezegensel malzeme daha ince bir dış katmanda seyreltildiğinde, katmanın kimyasal bileşiminde daha büyük bir değişiklik yapar.

İkincisi, demir ve diğer kayalık gezegen elementleri bakımından daha zengin olan yıldızlar, yoldaşlarından daha fazla lityum içerir. Lityum, gezegenlerde korunurken yıldızlarda hızla yok edilir. Dolayısıyla, bir yıldızda anormal derecede yüksek bir lityum seviyesi, yıldız oluştuktan sonra gelmiş olmalı ki bu, lityumun yıldız tarafından yenene kadar bir gezegen tarafından taşındığı fikrine uyuyor.

Üçüncüsü, yoldaşlarından daha fazla demir içeren yıldızlar, galaksideki benzer yıldızlardan daha fazlasını da içerir. Ancak aynı yıldızlar, uçucu bir element olan ve bu nedenle kayalar tarafından taşınmayan standart karbon bolluğuna sahiptir. Bu nedenle bu yıldızlar, gezegenlerden veya gezegen materyallerinden kayalar tarafından kimyasal olarak zenginleştirilmiştir.

Dünya 2.0 için arayış

Bu sonuçlar, yıldız astrofiziği ve ötegezegen keşfi için bir atılımı temsil ediyor. Sadece yenilen gezegenlerin güneş benzeri yıldızların kimyasal bileşimini değiştirebileceğini değil, aynı zamanda gezegen sistemlerinin önemli bir bölümünün güneş sistemimizden farklı olarak çok dinamik bir geçmişe sahip olduğu bulundu.

Son olarak, çalışma, sakin güneş sistemimizin gerçek analoglarına ev sahipliği yapma olasılığı daha yüksek olan yıldızları tanımlamak için kimyasal analiz kullanma olasılığını açıyor.

Güneşe benzeyen nispeten yakın milyonlarca yıldız var. En umut verici hedefleri belirlemek için bir yöntem olmadan, Dünya 2.0'ı aramak, samanlıkta meşhur iğneyi aramaya benzer.

"Yeni araştırmaya göre, güneş benzeri yıldızların dörtte biri kendi gezegenlerini yiyor" haberi, 03 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 03 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Yeni araştırmaya göre, güneş benzeri yıldızların dörtte biri kendi gezegenlerini yiyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni araştırmaya göre, güneş benzeri yıldızların dörtte biri kendi gezegenlerini yiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Space.com

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Teknoloji Haberleri