Yeni çıkan kitaplar / 11 Aralık 2017

Yeni çıkan kitaplar / 11 Aralık 2017

Yeni çıkan kitaplar / 11 Aralık 2017 ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.Editörlerimizin...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
[email protected]

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

1-370.jpg

Alain Badiou, Jean-Luc Nancy
ALMAN FELSEFESİ ÜSTÜNE DİYALOG
Metis Yayınları

İki filozof arasında hakiki bir tartışma: Alman felsefesinden, yani Kant, Hegel, Marx, Heidegger ve Adorno'dan yola çıkıp hem genel olarak felsefeyi hem de kendi pozisyonlarını tartışıyorlar. Birbirlerine şakacıktan değil gerçekten “vuruyorlar''. Jan Völker'in felsefi tartışmanın imkânı ve rolü üstüne düşünen güzel sonsözüyle beraber bu diyalog diğer Metis Diyaloglar'ın bıraktığı yerden birlikte düşünmenin yollarını araştırıyor.

Nancy - Soruların sırasını biraz bozacak olsa bile şu soruyu yöneltmek istiyorum sana: Felsefe neden ortaya çıktı?

Badiou - Bana mı soruyorsun?

Nancy- Evet evet, sana!

Badiou- Bana sormakta haklısın, çünkü neden başladığını çok iyi biliyorum. Felsefe ortaya çıktı, çünkü matematik ortaya çıktı.

Nancy- Matematik neden ortaya çıktı?

Badiou- İşte bunu bilmiyorum. …

Nancy- tek başına Antik Yunan matematiğin, felsefenin ve siyasetin doğuşudur. Fakat bu doğumun olmasının nedeni bir dünyanın değişmiş olması.

Badiou- Elbette öyle. Fakat bir dünyanın değişmiş olması ile bu dünyanın değişiminin doğasını ayırt edemediğin için olaysal olana dönüyoruz. O anda dünyanın neden değiştiğini ben sana sorayım.

Nancy- Peki. Ben de söyleyeceğim.

Badiou- Söyleyeceksin öyle mi?

Nancy- Çünkü tanrılar çekip gitti. …

96 s. İstanbul 2017

2-314.jpg

Dino Buzzoti
YEDİ ULAK
Delidolu Yayınları


1942 yılında yayımlandığında okurlar ve edebiyat eleştirmenleri tarafından beğeniyle karşılanan, yalın ve sembollerle örülü Yedi Ulak, İtalyan yazar Dino Buzzati'nin kendi öykülerinden derlediği ilk seçki.

Sıradanı olağanüstüne çevirmekte usta olan yazar Yedi Ulak'ta edebiyatının en tipik unsurlarını açığa çıkarırken, sıradan insanların dünyasını, onların kurnazlıkları ve kırılganlıklarını, yabancılaşmayı, melankoliyi ve bürokrasiyi ele alıyor, bu motifler üzerine söylenmiş her şeyi başka türlü dile getiriyor. Her öyküde yarattığı fantastik atmosferle zamandan bağımsız bir gerçekçiliğe ulaşan Buzzati, kendine özgü mizah anlayışıyla insanın çağlar boyu süregelen ahmaklığına dikkat çekerken, yaşamı yeniden sorgulama gereği uyandırıyor.

“Gelecek kuşaklar tarafından asla unutulmayacak isimler vardır. Ve bu isimlerden biri elbette Dino Buzzati'dir.'' Jorge Luis Borges

324 s. İstanbul 2017

3-225.jpg

Süreyya Su
GÜZELİN VE ÇİRKİNİN ÖTESİNDE-ESTETİĞİN HALLERİ
Can Yayınları

“Estetik nesne (sanat yapıtı) yoktur, sadece nesnelerin estetik yorumu vardır.''

Alexander Gottlieb Baumgarten'in 1750'de “hissiyat ve duyumsallık bilimi olarak'' “icat ettiği'' estetik kavramı, Aydınlanma dönemiyle birlikte pek çok durak ve konaktan geçerek modernizme büyük bir düşünce külliyatıyla geldi. Modern dönemin felsefesi, felsefecileri estetik üzerine düşünüp düşünce üretirken kültür, popüler kültür gibi aktüel mesele ve kavramlara da temas etti.

Süreyya Su, serüveni heyecanlı ve mazisi uzun estetik tartışmalarını, bir kısmı daha önce çeşitli dergilerde yayımlanan, ancak bu kitap için gözden geçirilen, bir kısmı da bu kitabın kapsamı ve içeriği doğrultusunda “yeni'' yazılan yazılarıyla hem düşünsel, teorik yanlarını vurgulayarak hem tarihsel devamlılık güzergâhlarına uğrayarak hem de politik ve ekonomik (ekonomi-politik) yanlarını da ihmal etmeden ortaya koyuyor.

224 s. İstanbul 2017

4-155.jpg

Manuel Tiago
BEŞ GÜN BEŞ GECE
Tekin Yayınevi

1940'lı yılların sonu... Bir taraftan Portekiz halkı ve sömürgeleri Salazar liderliğindeki faşist diktatörlük altında ezilirken, diğer taraftan da Portekiz Komünist Partisi PCP'nin başını çektiği antifaşist güçler yeraltında diktatörlüğe karşı zorlu şartlarda mücadele vermektedirler. Bu koşullarda, partinin pek çok yöneticisi ve üyesi gizlice yurt dışına kaçmak zorunda kalır. Eserlerini Manuel Tiago mahlası ile kalem alan ve PCP'nin 1961-1992 yılları arasında genel sekreterliğini yapmış olan Alvaro Cunhal da defalarca bu şekilde ülkesini terk edenlerden biridir.  

Beş Gün Beş Gece, 1974'teki Karanfil Devrimi ile sonuçlanacak olan faşizme karşı direniş döneminden bir kesiti o dönemin insan ilişkilerini merkeze alarak gözlerimizin önüne seriyor. Alvaro Cunhal'ın kendi deneyimlerinden yararlanarak ya da en yakınındakilerin yaşadıklarından yola çıkarak bu eseri oluşturduğunu düşünmek yanlış olmayacaktır. 

80 s. İstanbul 2017

5-086.jpg

Walt Whitman
JACK ENGEL’İN İBRETLİK HAYAT HİKAYESİ
Tekin Yayınevi

“Yaşlı adamın, pek az kişinin katıldığı cenaze töreni bittikten, başkaları gittikten sonra ben yalnız kaldım, o güzel kuşluk vaktinin, Amerika sonbaharının en güzel gününün geri kalanını ağır ağır Trinity Mezarlığı’nı gezerek geçirdim. Oranın, derin bir kedere teslim olmamış o ciddi havasını ta içimde hissettim, başıboş dolaştım, bazen mezar taşı yazılarını kopya ettim.

Çok uzamış ve yayılmış olan o sık otlar yüzümü örtüyordu. Tepemde, insanların çürüyen bedenleriyle beslenen ağaçların, içine kahverengi karışmış yeşilliği vardı.''

Walt Whitman’ın edebi yaşamını yorumlamakta önemli bir yeri olan Jack Engle’ın İbretlik Hayat Hikâyesi, ilk kez 1852’de Sunday Dispatch gazetesinde, altı bölümlük tefrika halinde yayımlandı. Yüz altmış beş yıl sonra, 2016’da, Houston Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi Zachary Turpin tarafından bulunana kadar da böyle bir romanın varlığından kimsenin haberi olmadı.

Roman, Amerikalı şair Whitman’ın düzyazıdan şiire geçişiyle ilgili eski düşüncelerin tamamıyla

değişmesine yol açarken onun çok bilinen Çimen Yaprakları adlı eserinin de ipuçlarını veriyor.

Ülker İnce’nin başarılı çevirisiyle Türkçeye kazandırılan ve edebiyat tarihi açısından son derece değerli olan eser, ana babasız bir çocuğun maceralarını, yozlaşmış bir avukatı, bir mirasın gizlenmesi ve açığa çıkarılması sırasında yaşanan şaşırtıcı olayları konu edinirken Whitman’ın sarsıcı kurgusunu ve muzip üslubunu da yansıtıyor.

152 s. İstanbul 2017

6-071.jpg

Dursun Özden
FİDEL’İN ÖYKÜSÜ-ÖZGÜRLÜĞÜN ADI KÜBA
Kategori Yayınları

Küba Devriminin önderlerinden, Küba Cumhuriyeti Kurucu Devlet Başkanı Kumandan Fidel Castro, 26 Kasım 2016’da yaşamını yitirdi. Fidel Castro, on binlerin yürekten haykırdıkları “YO SOY FİDEL!..'' (Hepimiz Fidel’iz!..) sloganıyla uğurlandı. Yazar Dursun Özden'de Kumandan Fidel'in cenaze törenine, elinde Türk bayrağıyla katıldı.

Özden, 12 Aralık 1996 tarihinde Latin Amerika Edebiyat Ödülü’nü almak üzere gittiği Havana'da Kumandan Fidel Castro ile yaptığı görüşmenin ilginç detaylarını aktardığı bu kitabında,  1996, 1999, 2005 ve 2016 yıllarında Küba'ya yaptığı gezilerin bir bilançosunu çıkarıyor.

Kitapta, Fidel Castro'nun yaşamöyküsü ve Mao Xianglin'in “Fidel'in 9 Düşüncesi ve Küba Sosyalizmine Katkıları'' adlı makaleside yer alıyor.

Kitapta yer alan diğer konu başlıkları şunlardır:

Küba’dan İnsan Manzaraları

"Yo Soy Fidel!", Fidel Castro'nun Cenaze Töreni İzlenimleri

“Zafere Kadar Daima!'', Raul Castro'nun Santiago Konuşması

Che Guevara'nın Fotoğrafçısı Alberto Korda'yla Söyleşi

UNEAC Başkanı Alex Pausides ile Nâzım ve Küba Üzerine Söyleşi

Türk Fideller... Türkiyeli Fidel'in Günlüğü

Nâzım Hikmet'in “Havana Röportajı''adlı şiiri…

160 s. İstanbul 2017

7-061.jpg

Ülker Banguoğlu Bilgin
İKİ DEVİR İKİ KADIN
Remzi Kitabevi

Münevver ile Perizat’ın Romanı

İki Devir İki Kadın, İkinci Meşrutiyet’in ilanından sekiz yıl sonra başlayıp Cumhuriyet’in seksen dördüncü yılına kadar uzanan zaman diliminde iki kadının yaşamından kesitler sunuyor. Münevver ve kızı Perizat’ın çevresinde örülen roman, savaşlar, göçler ve köklü değişimlerle çalkalanan dönemde, onların kadın olarak var olma mücadelelerine ve hayata tutunma çabalarına ayna tutuyor. Ülker Banguoğlu Bilgin’in bu ilk romanı, bir geçiş dönemi öyküsü olarak ülkemizin toplumsal
dönüşümlerine de tanıklık ediyor.

280 s. İstanbul 2017

8-052.jpg

Ayşegül Utku Günaydın
KADINLIK DAİMA BİR MUAMMA
Osmanlı Kadın Yazarların Romanlarında Modernleşme
Metis Yayıncılık

Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yazılmış ilk kadın romanı, Zafer Hanım’ın 1877 tarihli Aşk-ı Vatan’ıyla başlayan bir serüvene davet ediyor okuru Ayşegül Utku Günaydın.

Tanzimat’tan sonra oluşan siyasal, kültürel gelişmelerin kadın hareketine hazırladığı zeminin, kadınların dergi ve gazetelerde kolektif olarak şekillendirdiği edebiyat geleneğinin, Osmanlı kadın yazarların romanlarında modernleşmenin izleri sürülüyor kitapta. Hem kadının serüveni otuz roman analiz edilerek çiziliyor, hem unutturulan kadın yazarların yazmak, varolmak, ben diyebilmek için, kadın hakları için verdikleri mücadele hatırlatılıyor. Geleneğin ürettiği kodlarla mücadele ettiği için yalnızlaşan yeni kadının annesizliği; kadının kimliğini tehdit eden baba, kardeş, kayınvalide, koca gibi baskı figürleri ile bu yeni kadın karşısında bocalayan “aşırı alafrangalaşmış'', “zayıf karakterli'' ve aydın erkeklerin ruhsal dengelerini yitirişi ele alınıyor.

Halide Edib’in Heyûlâ adlı romanında bir erkek karaktere söylettiği “Kadınlık daima bir muamma!'' cümlesinden esinlenen kitap, kadınlığın erkeklerin gözünden bir bilmece gibi hep gizemli ve anlaşılmaz bir varlık olarak sunulmasının derinlerine inmeye, edebiyatın mahiyetini anlamaya çalışıyor.

240 s. İstanbul 2017

"Yeni çıkan kitaplar / 11 Aralık 2017" haberi, 11 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 11 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni çıkan kitaplar / 11 Aralık 2017 haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni çıkan kitaplar / 11 Aralık 2017 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  2. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  3. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  4. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  5. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
  6. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  7. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  8. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  9. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  10. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  11. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  12. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  13. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  14. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  15. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  16. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  17. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  18. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  19. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  20. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
ABC Kitap Haberleri