Yeni çıkan kitaplar / 5 Mart 2018

Yeni çıkan kitaplar / 5 Mart 2018

Yeni çıkan kitaplar / 5 Mart 2018 ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.Editörlerimizin...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
[email protected]

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

1-427.jpg

Zülal Kalkandelen
İKİNCİ CUMHURİYETÇİLİĞİN TEMELLERİ
İdris Küçükömer’in Tezleri
Kırmızı Kedi Yayınları

İkinci Grup'tan Yetmez Ama Evetçi Liberallere 90 Yıllık İhanet Mirası
Zülal Kalkandelen, ülkemizde “Sivil Toplumculuk'', “İkinci Cumhuriyetçilik'' ya da “Neoliberalizm'' olarak adlandırılan siyasi akımın fikir babası Prof.Dr. İdris Küçükömer'in tezleriyle tarihsel bir hesaplaşma içine giriyor.

1960'lardan itibaren, Kurtuluş Savaşı'nın emperyalizme karşı verilmediği ve yalnızca Türk-Yunan savaşından ibaret olduğu; Cumhuriyet'in kuruluşunun bir devrim değil bürokratik egemenlik yarattığı; Türkiye'de solun “gerici'', sağın “ilerici'' olduğu vb., tamamına yakını günümüzde geçersiz kılınmış görüşler, Kalkandelen tarafından otopsi masasına yatırılıyor.

“Batılılaşma'' sorunu ve emperyalizmden Ergenekon ve Balyoz davalarına, Ilımlı İslam'dan “Yetmez ama Evet''e, “Kandırıldık!'' söyleminden darbelere açılan yelpazede sağlam bir politik zemin oluşturan Kalkandelen, Cumhuriyet ve Aydınlanma'nın sesini yükseltiyor.

224 s. İstanbul 2018

2-365.jpg

Aysel Gürel
NE KAVGAM BİTTİ NE SEVDAM 
Tekin Yayınevi

Gerçek aşklarımı yazarım. Yaşamak istediğim aşkları yazarım. Başkalarının yaşayıp da yazamadığı, anlatmak istedikleri aşkları, acıları, sevgileri, hasretleri yazarım. Üç parmağımın arasına kalem tutuşturulduğu günden beri yazarım, yazarım.

Şarkılarım bana aşklarımı getirir. Benden aşklarımı götürür.
Yazarken güzelleşirim gencecik olurum.
Beni kim dinlerse benden oluyor. Bana kim dokunursa kendini hissediyor. Fanatik hiçbir şeye itibar etmem. Tek inandığım şey insan denen mucize.

Aklım yetmiş gönlüm on beş yaşında
Aysel adım deli çıktı boşuna
Dünya deli ben kaldım bir başıma
Evliya soyundan yazın taşıma
Hey Allahım ben ne biçim insanım

Savaş barış ne masalmış bitmedi
Gençler öldü ihtiyarlar seyretti (gitmedi)
İnsanlığa kimse tohum ekmedi
Hey Allahım ben ne biçim insanım

O “çocuk şairin'' dizeleri aramızdan ayrılışının onuncu yılında çok da ihtiyacımız olan bir dönemde umarız hepimize iyi gelir… Hepimizin yaralarını sağaltır, kendi müziğimizi yeniden Aysel’in sözleriyle bulmamıza yardımcı olur.

Biz de bir kez daha Aysel’in hatırası ve bıraktıkları önünde selama duruyoruz; Ne Sevdası Ne de Kavgası Biten tüm kadınlara…

280 s. İstanbul 2018

3-266.jpg

Kautilya
ARTHAŞASTRA
Çeviren:Utku Umut Bulsun
Kırmızı Kedi Yayınları

Siyasette “Sonuca giden her yol mubahtır,'' anlayışıyla kadim.
Hint dünyasının Machiavelli'si olarak kabul edilen Kautilya ve asırlardır okunan eseri Arthaşastra nihayet Türkçede.
Kautilya, MÖ 340-293 yıllarında, danışmanlık ve başbakanlık yaptığı ilk Maurya İmparatoru Çandragupta'nın iktidara yükselişinin mimarı olmuş bir devlet adamıdır. Derin felsefe, siyaset ve iktisat bilgisiyle kaleme aldığı Arthaşastra ise devlet yönetimi alanında bugüne dek yazılmış en kapsamlı eserlerden biridir. 

Hükümdarın vazifelerinden devlet görevlilerinin maaşlarına, isyanlardan savaşlara, mülkiyet kanunundan ceza sistemine, devletin ve toplumun yapısı ve işleyişiyle ilgili hemen her konuya değinen devasa bir çalışma.

888 s. İstanbul 2018

4-186.jpg

Demet Taner
CANLAR ÖLESİ
Fotoğraflarla Haldun Taner’in Yaşamöyküsü
Yapı Kredi Yayınları

Eşinin kaleminden Haldun Taner

Demet Taner'in eşi Haldun Taner'in 10. ölüm yıldönümünde yayımlanan kitabı Canlar Ölesi Değil yirmi yıl aradan sonra Yapı Kredi Yayınlarından çıktı.

Canlar Ölesi Değil, birçok bakımdan özel bir kitap: Öyküleri, tiyatro yapıtları, gazete yazıları, konferansları, üniversitedeki dersleri, uluslararası toplantılarda edebiyatımızı temsil edişi ve daha birçok yanıyla bilenen Haldun Taner'in yaşam öyküsünü, kendine özgü kişiliğini, insani değerlerini ve geniş bir fotoğraf albümünü içeriyor.

Kuşkusuz edebiyatımızın bu büyük ustası hakkında pek çok bilimsel çalışma yapıldı, yazılar yazıldı, bildiriler sunuldu. Ayrıca edebiyat ve tiyatro insanlarının anılarında sıkça kendisinden bahsedildi. Ama Canlar Ölesi Değil'de can yoldaşı Demet Taner'in kalemiyle onu kavrayacak, sımsıcak duygulara tanıklık edeceksiniz.

Canlar Ölesi Değil sevgi dolu bir yaşam öyküsünün kitabı.

136 s. İstanbul 2018

5-109.jpg

Editör:Julian Rentzsch-İbrahim Şahin
TANPINAR’IN SAKLI DÜNYASI
Doğu Batı Yayınları

“Weltliteratur/dünya edebiyatı kavramı, çeşitli edebiyatların ulusal sınırları aşan diyaloguna atıf yapar. Goethe'nin de savunduğu bu dünya edebiyatı anlayışı, edebiyatın havasız ulusal hapisten kurtuluşunu kast etmekte ve kuşkusuz en olgun dünya edebiyatı görüşünü temsil etmektedir.'' Edebî nitelik açısından Tanpınar, bu diyalogu en yetkin bir biçimde gerçekleştirmiş, belki de modern dönem edebiyatımızın en önemli şahsiyetidir. Ve “Bugün Türkiye'de nesillerin beraberce okuduğu beş kitap bulamayız'' diyen Tanpınar'ın kendisi şimdi tam anlamıyla bir klasik olarak kabul görmektedir.

Dünyanın pek az yerinde, kültürel anlamda, “Batı'' ve “Doğu'' siperlerinin bu kadar derin kazıldığı bir coğrafya vardır. Edebiyatın dahi ideolojiye indirgendiği bir zeminde, okuma tercihlerinin tamamen politik olduğu bir ortamda eleştiri ve kuramın olmaması, hattâ olsa bile onlara dönüp bakanın olmaması doğaldır.

Başta Huzur olmak üzere bu ikiliğin ayrı kompartımanlarda ele alınmasının, yaşantılanmasının travmatik yansımalarını gözler önüne seren Tanpınar'a gösterilen ilginin ve onun üzerine yapılan çalışmaların, araştırmaların uzun bir “sükût suikastı''ndan sonra günden güne artması oldukça manidardır.

İyinin, güzelin, doğrunun ve hakikatin peşinde, tüm bu kutuplaşmaların ötesinde gerçeği en güçlü bir anlatımla okurlarına sunan Tanpınar'ın, edebiyat eleştirisi ve incelemeleri için bir kıstas, ölçüt ve bir mihenk taşı haline gelmesi ve bütün nesillerin beraberce okuduğu bir yazar olması ise son derece anlaşılırdır.

412 s. İstanbul 2018

6-089.jpg

Uğur Dündar
O HALDE BİZ ANLATALIM
Kırmızı Kedi Yayınları

Uğur Dündar, film senaryolarından alıntı gibi görünen ama tümüyle gerçek olaylardan ve anılarından hareketle, okurlarına O Halde Biz Anlatalım diyor.
Dündar'ın Sözcü gazetesindeki pazar yazılarından derlenen bir seçki niteliğindeki O Halde Biz Anlatalım, dünün ve bugünün Türkiyesi'nden kesitler sunarak, bize bizi anlatıyor.

Ülkemizin en sevilen ve en güvenilen gazetecisinin kaleminden, insanların kalpleriyle birlikte gıdaların da kirlenmemiş olduğu yıllara ve medyanın yozlaştırıldığı 2010'lara, kâh gülümseten kâh hüzünlendiren bir bakış…
“Gazetecilik eğer toplumun gerçekleri öğrenme hakkı için yapılıyorsa, dünyanın her yanında zor meslektir!
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise zor olmanın yanı sıra, tehlikelerle doludur. Hele günümüz Türkiyesi'nde!..
Çünkü iktidar, gazeteciden haber vermesini değil kendisini alkışlamasını istiyor...
Mesleğimizin köşe başlarını tutan yağdanlıklar da, bu beklentiyi fazlasıyla karşılıyor.

Yağdanlıklar arasında, ''yağcılık' yarışları yapılıyor.
Yağcılık şampiyonu, en güzel koltuğu kapıyor!
Yalakalık yapmayana ''düşman' gözüyle bakılıyor.
Düşmanı yok etmek için her türlü silah kullanılıyor.''

Uğur Dündar

432 s. İstanbul 2018

7-078.jpg

Tunç Yıldırım
SİNEMACI VE TARİHÇİ METİN ERKSAN
Dokuz Dağın Efesi’nde Sosyal Eşkiyalık Meselesi
Es Yayınları

Bugünkü tarih yazımı bakış açısından sinema sanatı ile tarih disiplini arasında temsil nosyonu üzerinden kurulan olmazsa olmaz bir ilişki var. Profesyonel tarihçiler (özellikle kültür tarihçileri) ile sinema tarihçileri filmlerin tarihsel kaynak olarak kullanılıp kullanılamayacağı konusunda uzun süredir kafa yoruyor ve çeşitli görüşler ileri sürüyor. Yine de görsel tarihyazımı için sinema filmleri kurmaca olsun ya da olmasın resim, fotoğraf ve video verileri gibi önemli bilgi kaynakları arasında kabul ediliyor. Sinemanın sosyal ve kültürel tarihi için filmlerin sahip oldukları estetik değerden ziyade, yaydıkları temsillerin eleştirel çözümlemesi içinde üretildikleri toplumları, tarihsel bağlamları ve sahip oldukları zihniyetleri anlamak için çok önemli. Örnek olay çalışması olan bu kitabın gayesi de sinemanın kültürel tarihi kapsamında ele alınan Dokuz Dağın Efesi (Metin Erksan, 1958) üzerinden Türkiye'de sinemanın tarih ile olan yakın ilişkisini somutlaştırmaktır. Kitap, 2018'de altmış yaşına girecek olan bu sinema filminin yapım ve alımlama bağlamlarını dikkatle çözümledikten sonra eserden yayılansosyal eşkıya yani sosyal isyancı temsilinin ayrıntılı ve karşılaştırmalı tematik çözümlemesine odaklanır.

Tunç Yıldırım

100 s. İstanbul 2018

8-064.jpg

Erol Sever
MUHAMMED
İslam’ın Kaynakları 2
Berfin Yayınları

Erol Sever, “Muhammed: İslam’ın Kaynakları-II''  isimli bu kitabında: İsa ve Peygamberlik kökenli ilk Hıristiyanlık tasarımını, Batı Hıristiyanlığı ve İsa ile Muhammed karşılaştırması yaparak anlatıyor; Resmi İslam’ın Muhammed’in din tasarımı ile çatışması üzerinde duruyor; Ortodoks İslam tarafından Kur’an’daki metinlerin tahrif edilmesi iddialarını kaynak göstererek dile getiriyor; Muhammed’in İslam adı altında açıkladığı görüşlerine yansıyan İbrahim dininin ideolojik önemini kalın çizgilerle çiziyor. 

Erol Sever’e göre Muhammed; Süryani ve Elen Kiliselerindeki din adamları kastının verdiği zararları görmüş, fakat bu tabakanın oluşturduğu hiyerarşiyi engelleyememiştir. Hem Muhammed hem de Ortodoks İslam, İslam pagan, putperest ve semitik Hıristiyanlığın kalıntıları içinde gelişmiştir. Muhammed pagan geleneklere ve relik kültüne karşı mücadele etmesine rağmen, relik kültü Muhammed’in yaşadığı günlerde de varlığını sürdürmüştür.

Erol Sever, Batılı İlahiyatçıların, Batı Hıristiyanlığının kökeninde Elen Hıristiyanlığının olduğunu iddia etmelerine rağmen, esas itici gücün Kudüs’teki ana kiliseden sonra Antakya’da kurulan ilk örgütlü Hıristiyan kilisesi Süryani Hıristiyanlığı olduğunu ortaya koymakta; tersini iddia etmenin altında Doğulu kökeni yadsımak ve Doğu’yu unutturmak gibi bir yanlış alışkanlığın yattığını hatırlatmaktadır.

 Yazar bu kitabında, Muhammed sonrası Ortodoks İslam’ın, politik nedenlerle İslam’ın oluşum tarihini değiştirerek, kendi resmi tarihini ve kendi resmi Muhammed imgesini oluşturma sürecini önemle mercek altına almaktadır. Günümüzde Kudüs’te yaşanan olaylarla birlikte Erol Sever’in bu kitabını okuduğunuzda, bölgenin dinsel açıdan geçmişini ve arka planını çok daha iyi anlayacaksınız.         

278 s. İstanbul 2018

9-047.jpg

Zygmunt Bauman, Stanislaw Obirek
DÜNYAYA VE KENDİMİZE DAİR
Çeviren:Burcu Halaç
Ayrıntı Yayınları

Zygmunt Bauman ve Stanislaw Obirek, du¨nyaya ve kendilerine dair bu sohbetlerinde parçalanmış, bireyselleşmiş bir toplumun sakinlerinin yu¨z yu¨ze kaldığı sorulara, sorunlara ve karşılaşmalara kendi kişisel tarihlerinden devşirdikleri bilgelik ve deneyimle, u¨stelik bu karşılaşmaların nasıl dönu¨ştu¨ru¨cu¨ olabileceğinin ipuçlarını da vererek bakıyor. Yola farklı yerlerden çıksalar da –belki de aslında tam da bu nedenle- ikisinin de rotasını çizen, sorularına ve cevaplarına ışık tutan hep aynı kaygı: Sahici bir diyalog kurabilmenin yollarını ararken, bu diyalogu halihazırda, burada ve şimdi, kendi sohbetlerinde hayata geçirebilmek.

Bauman ve Obirek’e göre, dolaşımda olan kelimelerin her geçen gu¨n bir boş gösterene dönu¨ştu¨ğu¨, dijital çağın bireyi tu¨rlu¨ ekranlar karşısında kelimelere boğarak ve her gu¨n, her an bu birbiri u¨zerine yığılan sesler korosuna katılmaya çağırarak “konfor adacıkları'' oluşturduğu gu¨nlerde yaşıyoruz.

Bauman ve Obirek, bu kitabın içeriğini oluşturan nehir sohbetlerinde iyi ve kötu¨yu¨ nasıl tanımladığımızı, seçimlerimizin sorumluluğuyla nasıl yaşadığımız ve yu¨zleştiğimizi, insan haysiyetini/saygınlığını hangi değerleri gözeterek tanımlayabileceğimizi, arkadaşlık, bellek, vicdan gibi meselelerde pusulamızı hangi yöne çevireceğimizi gerek du¨nyaya gerekse kendilerine bakarak sorguluyorlar. Bu sorgulama serisi sırasında kendilerini salt biyografik arka planlarından beklenecek şekilde birer teolog ve sosyolog olarak konumlandırmaktansa, birbirlerine yönelttikleri sorulara ve takdim ettikleri öğretilerden alıntıladıkları anekdot ve argu¨manlara odaklanıyor, okurlarını da bu sohbet ve sorgulamaların birer tanığı kılıyorlar.

256 s. İstanbul 2018

10-033.jpg

Mevlüt Soysal
TEMMUZ
Bir Gazetecinin Üç Buçuk Haftası
Tarihçi Kitabevi

"Tokmağın davula vurmasıyla yerinden oynayıp sağa sola uçuşan toz taneciklerinden farksızım şimdi. Uçtuğum bir gerçek. Peki, düşeceğim yer?"

2016. Temmuz. Kanlı bir işgal girişimi ve sonrasında yaşananlar... Ergenekon ve Balyoz kumpasları sürecinde yaşanan dramların travmasını henüz atlatamayan bir gazeteci, tesadüf o ki, 15 Temmuz'daki işgal girişimi sonrasında da mağdur olur. Bir gece vakti aldığı kötü haberin ardından yaşama tutunmak için çabalar. Yediği yumruk yüzünü kızartırken, iyileşmek için tarih, edebiyat, felsefe ve müziğin sonsuz dünyasında dolaşır. Yaşadıklarını anbean, durmaksızın yazar.

"Temmuz", Türkiye'nin yakın tarihinin en önemli olayının yarattığı iklimi, bir gazetecinin sürece tanıklığı üzerinden irdeliyor. Çokça zaman acı hikayeleri yazan gazeteci, bu defa kendi hikayesini kaleme alıyor.

"Kafka'nın Dava'sı çünkü Türkiye... Hepimiz bir gün Josef K.'ya dönüşebiliriz. Bir Josef K. gibi acılı romanlara ilham kaynağı olabiliriz. Başımıza gelen onlarca şeyin sebebini soranlara, yalnızca şunu deriz: Bilmiyorum."

320 s. İstanbul 2018

banner-014.jpg

"Yeni çıkan kitaplar / 5 Mart 2018" haberi, 05 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. 05 Mart 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni çıkan kitaplar / 5 Mart 2018 haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni çıkan kitaplar / 5 Mart 2018 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  2. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  3. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  4. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  5. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  6. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  7. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  8. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  9. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  10. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
  11. 20:10 Türkiye'de Yüksek Döviz Kuru: macOS mı, Windows mu? İşletim Sistemleri Karşılaştırması
  12. 20:08 ÖSYM tarafından bu hafta sonu 4 sınav yapılacak
  13. 20:03 İzmir'de Meydana Gelen Trafik Kazasında Bir Kişi Hayatını Kaybetti
  14. 19:53 20 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  15. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  16. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  17. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  18. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  19. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  20. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
ABC Kitap Haberleri