Yeni çıkan kitaplar / 8 Ocak 2018

Yeni çıkan kitaplar / 8 Ocak 2018

Yeni çıkan kitaplar / 8 Ocak 2018 ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:abcgazetesikitap@gmail.com-------------------------------------------ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.Editörlerimizin...

ABC Kitap'a ulaşmak için iletişim:
[email protected]

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

YENİ ÇIKANLAR

1-386.jpg

Julio Cortazar
AYAK İZLERİNDE ADIMLAR
Bütün Öyküleri 2
Çeviren: Süleyman Doğru
Can Yayınları


Pencere çerçevesinin üst kısmında bir damlacık beliriyor, onu bin sönük ışıltıya bölen gökyüzüne doğru titreşiyor, sonra büyüyor ve sendeliyor, düştü düşecek, ama düşmüyor, henüz düşmüyor. Bütün tırnaklarıyla oraya tutunuyor, düşmek istemiyor ve bir yandan göbeği büyürken dişlerini oraya geçirdiği görülüyor, o artık görkemli bir şekilde sarkan koca bir damla, derken birden, şıp ve işte düşüyor, parçalanıyor ve sonrası, hiçlik, mermerin üzerinde bir kayganlık.
Julio Cortázar'ın öykü külliyatının bu ikinci cildi,Kronopların ve Meşhurların Hikâyeleri (1962), Bütün Ateşler Ateş(1966),Son Raunt(1969),Sekizyüzlü(1974),Orada Dolaşan Biri(1977) kitaplarının bir araya gelmesiyle oluştu.

Ayak İzlerinde Adımlar'daki deneysel hikâyelerin, mikro anlatıların, gerçeküstü evrenlerin hepsi, Cortázar efsanesinin birer izdüşümü.

656 s. İstanbul 2017

2-325.jpg

Ernst Cassirer
DİL VE MİT
Çeviren: Onur Kuzgun
Pinhan Yayıncılık


Bu eserin ana kavramları dil ve mit.
Hangisi daha önce ortaya çıkmış, aralarında nedensellik ilişkisi var mı?
Eğer cevap olumluysa hangisi diğerinin nedeni?
Yoksa aralarında bir tür karşılıklı nedensellik mi var?
Ya da tümden başka bir seçenek: Her ikisi birlikte başka bir ortak kökten mi türemiş?

Yahut tersten bakacak olursak ileriye doğru bir soru: Kökleri belirlendikten sonra bu ikisi hangi sonuçların nedeni?
20. yüzyılın ilk yarısının en etkin düşünürlerinden biri olan Cassirer insan kültürünün, dinsel tasavvurların, kavramlaştırmanın yanında, söz büyüsü ile mecazın gücünden hareket ediyor ve bu temel sorulara cevap arıyor.

120 s. İstanbul 2017

3-235.jpg

Elizabeth Foley, Beth Coates
YETİŞKİNLER İÇİN SHAKESPEARE
Çeviren: Zeynep Avcı
Helikopter Yayınları


William Shakespeare sayısız kuşaklara hitap etmiş, oyunları bu gök kubbe altındaki tüm dillere çevrilmiş bir ozan. Ama acaba o ve eserleri hakkında ne kadar bilginiz var? Çoğumuz için Shakespeare biraz göz korkutucu ve (fısıldayarak söyleyebilirsiniz) azıcık da yorucu olabilir. Bazı oyunlarında uyukluyor musunuz? Olaylar kafanızı mı karıştırıyor? 
Merak etmeyin, bu konuda yalnız değilsiniz. O halde hakkında daha fazla bilgi edinmek, onunla daha çok yakınlaşmak, hatta çocuklarınızın ödevlerine yardımcı olmak için bu kitabı okumanız gerek. Kitapta araştırmacıları uğraştıran karmaşık sorunları da ele alıyoruz: Oyunlarını gerçekten o mu yazdı? Oyunları onun çağında nasıl oynanırdı? 
Sonelerindeki “Esmer Hanım,'' “Sarışın Genç'' kim olabilir? Üstelik yazdıklarının tarihi çerçevesi, özel yaşamı, çağdaşları ve etkileşimleri, dili ve şiirsel yeteneği, çok bilinen tiratları ve yapıtlarından ünlü alıntılar, icat ettiği deyişlerle sözcükler gibi ek bilgileri de cabası. Stratfordlu eldivencinin oğlu ve onun hayal gücümüz ve dilimiz üstündeki benzersiz etkileri sayesinde dünya çok daha zengin bir yer oldu ve umarız ki bu kitabı okuyup bitirdiğinizde siz de aynen bizim gibi büyük bir hayranlık ve coşku içinde kalacaksınız.

384 s. İstanbul 2017

4-159.jpg

Douglas Spencer
NEOLİBERALİZMİN MİMARLIĞI
Çağdaş Mimarlığın Denetim ve İtaat Aracına Dönüşme Süreci
Çeviren: Akın Terzi
İletişim Yayınevi


Neoliberalizmin Mimarlığı, çağdaş mimarlıktaki egemen düşünce ve uygulamaların neoliberal yönetim teknikleriyle ittifakını irdeliyor. Eleştirelliği bir yana bırakarak, açıktan piyasaya tâbi olmayı savunanmimarlık teorisi ve pratiğinin, bir yandan toplumsal denetim mekanizmalarını mekânlaştırırken, diğer yandan kendini nasıl “ilerici'' olarak sunduğunu gösteriyor. Zaha Hadid, Patrik Schumacher, Rem Koolhaas ve Greg Lynn Spencer gibi mimarlık alanında büyük şöhret ve nüfuz sahibi olmuş isimlerin yazılarını ve mimari uygulamalarını derinlemesine çözümleyerek, neoliberal düşünceyle ortaklıklarını açığa çıkarıyor.

Ayrıca bu yeni mimarlık teorilerinin, Deleuze, Guattari ve Bruno Latour gibi düşünürlerden devşirdikleri kavramları nasıl çarpıtarak kullandıklarını açıklıyor. Eğitim, tüketim ve çalışma hayatına ait birçok mimari projeyi araştıran Spencer, Foucault'nun düşüncelerinden de yararlanarak, çağdaş mimarlığın, neoliberalizmin itaatkar öznellik üretimi süreçlerindeki rolünü inceliyor.

304 s. İstanbul 2018 

5-090.jpg

Thomas De Quincey
GÜZEL SANATLARIN BİR DALI OLARAK CİNAYET
Çeviren: İsmet Birkan
İletişim Yayınevi

Karanlık bir mizah duygusuyla donattığı dehşet dolu yazılarında Thomas de Quincey cinayeti estetik bir mercekten ele alıyor. İngiliz yaşamına damgasını vurmuş suç olayları 19. yüzyılda korku ve dehşet ile karşılansa da, bu olayları resmeden hikâyeler ve anlatılar çoğunlukla aynı kişilerin oluşturduğu bir okur kitlesince iştahla tüketiliyordu. Toplumdaki ikiyüzlülüğü fark etmekle beraber, De Quincey bu olayların cazibesine karşı koyamayanlar arasındaydı.

Sanatkarane bir ifade olarak kabul ettiği cinayeti adeta bir eleştirmen gibi inceleyerek egemen ahlâk değerlerini tersyüz etmekten çekinmiyordu. John Williams'ın 1811'deki bir dizi cinayeti gibi sarsıcıolayları tüm dehşetiyle kağıda döktüğü, 19. yüzyıl toplumunun aşırılıklarına ayna tuttuğu yazıları, kendisinden sonra gelen edebiyatı, özellikle de dedektif öyküsü türünü büyük ölçüde etkiledi. “Tüm kusurlarına rağmen, geriye kendine özgü bir mükemmeliyete sahip, modern İngilizcede emsali olmayan pek çok eser bırakmıştır.''
- Leslie Stephen

172 s. İstanbul 2018

6-076.jpg

İsmail E. Erünsal
ORTA ÇAĞ İSLAM DÜNYASINDA KİTAP VE KÜTÜPHANE
Timaş Yayınları

Kültür ve edebiyat tarihi alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. İsmail E. Erünsal kaleme aldığıOrta Çağ İslâm Dünyasında Kitap ve Kütüphâneadlı bu eserle, Orta Çağ İslâm dünyasında “kitab''ın tarihine yolculuk yapmamızı sağlıyor. Erünsal bu çalışmasında, Batı dillerindeki ve Arapça kaynaklardaki İslâm yazmaları literatürünü derlediği gibi 1000 yazma eseri de inceleyerek bizim için karanlık bir dünyanın kapılarını aralıyor. 

İslâm kültürünün en önemli halkalarından birini oluşturan yazma kitap dünyasını her safhasıyla tanımamızı sağlayacak bu eser, kitabın ortaya çıkması için gerekli kâğıt, kamış, mürekkep gibi maddi şartların yanı sıra kitabın telif süreçlerindeki temel basamakları da dönemin kaynaklarından alınan birbirinden çarpıcı anekdotlarla anlatıyor.

Kitap aynı zamanda, medreselerdeki derslerde ya da camilerdeki halkalarda okutulan eserlerin mukabele, semâ'', kıraât gibi nihai hallerini alma süreçlerinin yanı sıra imlâ, icâzet, münâvele, vicâde, mükâtebe gibi teknik terimlerle birlikte tenkidli metin neşrinin inceliklerini öğrenmemizi sağlıyor. Kitap üretim süreçlerinin yürütücüsü olan hoca-talebe, müellif-müstemlî, verrâk-müstensih gibi bu dünyanın gizemli figürlerini görünür kılıyor. Kitapların üzerindeki vakıf, temellük, ferağ ve istinsah kayıtları üzerinden kitaplara dair bilinmeyen bir dünyada nasıl yolculuk yapılabileceğinin anahtarlarını sunuyor. İlmin merkezi olmaları hasebiyle kütüphaneler, medreseler ve kitap çarşıları sayesinde yazma kitaplara ev sahipliği yapan Şam, Kahire, Bağdat, Buhara, Semerkant, Kûfe, Bursa ve Mekke gibi İslâm coğrafyasının merkezlerini hatırlatıyor…

664 s. İstanbul 2018

7-065.jpg

Richard F. Burton
BİNBİRGECE MASALLARI
Çeviren: Gülgün Bayata
Kırmızı Kedi Yayınevi

“Rafael Cansinos-Asséns yapıtının bir yerinde, klasik ve modern on dört dilde yıldızları selamlayabileceğine dair yemin eder. Burton ise on yedi dilde düş görür, otuz beş dile hâkim olduğunu söyler. Bu dil zenginliği onun betimlemelerini tüketmez, tüketmediği gibi sahip olduğu aşırı özelliklerle de uyumludur. Sir Richard'ın çevirisinden Binbir Gece'de gezinmek Denizci Sinbad tarafından Arapçadan kelimesi kelimesine çevrilmiş ve yorumlanmış bir çeviride dolaşmaktan daha az inandırıcı değildir.
Yüzlerce beyit ve şarkı yer alır Binbir Gece Masalları'nda; Lane onları aslına sadık kalarak akıcı bir düzyazıyla aktarmıştı. Burton ise şairdi.''
- Jorge Luis Borges

200 s. İstanbul 2018

8-056.jpg

Umberto Eco
TEZ NASIL YAZILIR?
Çeviren:Betül Parlak
Can Yayınları

Mühim olan, yaptığımız işi keyifle yapmaktır. Eğer sizi ilgilendiren bir konu seçtiyseniz, eğer tezinize gerçekten kısa da olsa üzerinde yoğunlaşacağınız bir zaman ayırdıysanız (…) o zaman tezin bir oyun gibi yaşamınızda yer alacağını fark edeceksiniz, bir bahis, bir hazine avı gibi bir şey olduğunu anlayacaksınız.
Umberto Eco'nun 1977'de yayımlandığından bu yana yirmiye yakın dileçevrilmişolan bu eseri,çiçeği burnunda tezöğrencileri, akademisyen adaylarıve tez danışmanlarıiçinönemli bir rehber niteliğinde. 
Eco'nunİtalya'daöğrenciler için kaleme aldığıbu kitap, “iyi bir araştırma yapmak için gereken kurallar dünyanın her yerinde aynı'' olduğundan Türkiye'de de başucu kitabıolmaya aday.

Tez Nasıl Yazılır?kendineözgümizahi üslubuyla metnin derli toplu ve anlaşılırşekilde kaleme alınmasıiçin nelere dikkat edilmesi gerektiğineışık tutuyor. Ayrıca bilgi fişleriyle çalışma yöntemini aktarmasıve Eco'nun kendi tezi için aldığınotlarıiçermesiyle tarihîbir belge olmaözelliğine de sahip. Ancak bunların daötesinde, bilimsel etiğin ne olduğunu ve ne olmadığınıbizlere hatırlatmasıaçısından son dereceönemli bir yapıt.

320 s. İstanbul 2017

9-039.jpg

Taner Damcı
KOŞUYORUM ÖYLEYSE VARIM
Doğan Novus


Bu kitabın çok satması için bir hekim olarak size koşmanın sağlığa zararlarını anlatabilirdim. Koşarken, olur ya dizlerinizi sakatlarsınız siz en iyisi yürüyün diyebilirdim... Ama bunu yapmayacağım...
Ben size koşun diyorum... Neden mi? Çünkü: Toplumsal akışla sürüklenen yaşamımızda koşmak bir özgürlük adasıdır. Koşarken içimizdeki alçakgönüllü devi fark ederiz ve bu bizi mutlu eder. 

O bizim en güçlü, güvenilir, iyi, sağlam yönümüzdür.  Koştukça kendimizle ve çevreyle ettiğimiz kavgalar anlamsız ve küçük görünmeye başlar. Koşan her insan yalnızca kendi bedenini ve zihnini değil, çevresini de değiştirir. Koşmak, insanın biyolojik varlığına yaklaşması ve aynı zamanda zihinsel bir iç yolculuk yapması demektir. Evet, koşmak bizim fabrika ayarımızdır. Özgürce ve keyifle koşmak... Ben işte bu yüzden koşuyorum... Sizin de koşarak bu özgürlüğü yaşamanıza bir nebze de olsa katkıda bulunabilirsem ne mutlu bana... 
 
328 s. İstanbul 2018

"Yeni çıkan kitaplar / 8 Ocak 2018" haberi, 08 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 08 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kitap kategorisi altında bulunan Yeni çıkan kitaplar / 8 Ocak 2018 haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni çıkan kitaplar / 8 Ocak 2018 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kitap konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  2. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  3. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  4. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  5. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  6. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  7. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  8. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  9. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  10. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  11. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  12. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  13. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  14. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  15. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  16. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  17. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  18. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  19. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  20. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
ABC Kitap Haberleri