Yeni diri fay haritasıyla ilgili bilim insanlarının korkutucu raporu geldi!

Yeni diri fay haritasıyla ilgili bilim insanlarının korkutucu raporu geldi!

Yeni diri fay haritasıyla ilgili bilim insan... Yenilenen haritaya göre, Türkiye'deki aktif fay hatlarının sayısı 485 olarak belirlendi. Bu güncelleme, hatta en güvenli şehirlerin bile sarsıntılardan etkilenebileceği gerçeğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, durumu değerlendirirken bu önemli ayrıntılara dikkat çekiyorlar.

MTA, Türkiye'nin diri fay haritasını güncelledi ve özellikle İç Anadolu Bölgesi'ndeki fay hatlarıyla ilgili endişe verici bulgular ortaya çıktı. Yeni veriler, MTA'nın web sitesi ve Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) platformu üzerinden tüm kurum ve kuruluşlara sunuldu.

Ülke genelindeki diri fay sayısı 485 olarak belirlendi, bunların 326'sı tek fay bölgesi veya sistemi olarak kaydedildi, 183'ü ise ana yapılar altında yer alan fay segmentleri olarak tanımlandı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Türkiye'nin diri fay haritasının yansıttığı riskler hakkında konuşurken, çabaların artmasıyla birlikte beklenmedik yerlerde bile diri fay hatlarının keşfedilmeye devam edeceğini ifade etti.

mta-turkiye-diri-fay-haritasi-guncel.jpg
Türkiye diri fay haritası

HER YER ETKİLENECEK

Haberglobal'den Mert İnan'ın aktardığına göre, özellikle deniz tabanında bulunan fay segmentlerinin hızla haritalanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Osman Bektaş, şu sözlerle ifade etti:

"Kıyı kentleri tehdit edecek deniz altı faylara ilişkin veriler eksik. Karadeniz sahillerinin 10 km açığından geçen Rizde, Trabzon, Ordu segmentleri haritada yer almıyor. Türkiye kuzeyden Avrasya, güneyden Afrika ve Arap levhası ile sıkıştırılıyor. Depremden etkilenmeyecek şehir olmadığı bilinmeli.

İç Anadolu Bölgesi'nde 6 büyüklüğünde deprem üretecek segmentler var. Yapılar için baz alınan ivme değerler sağlam zeminler için. Oysa gevşek zeminlerde deprem büyütmesi olur. Her bölge için mikro-bölgelendirme önemli. Karadeniz için 0.2 veya 0.3 ivme değerler sahildeki dolgu alanlar için düşük oranlar."

marmara-diri-fay-haritasi.jpg
Marmara Bölgesi diri fay haritası

ÖNEMLİ VERİLER ELDE EDİLMİŞ

Prof. Dr. Şerif Barış (Jeofizik Mühendisi):

"Harita, bizlere beklenmedik yerlerde orta büyüklükte deprem üretecek faylar olduğunu gösteriyor.Asıl önemli konu, denizlerdeki fay segmentlerinin haritalara işaretlenmesi. Ülke olarak depreme dirençli toplum oluşturmak durumundayız. Dahası dayanıklı yapı stoğu kadar ev içindeki eşya, mobilya ve malzemelerin de insanlara zarar verdiği unutulmamalı. 1999 Gölcük depreminde yaralanmaların yüzde 55'i ev içi eşyalarının düşmesiyle oldu. Ölümlerin yüzde 3'üne düşen, sabitlenmemiş eşyalar yol açtı."

Hüseyin Alan (Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı):

"Mevcut haritalarda bazı yerlerde en yüksek değerin 0.75 g ivme değer gözüküyor. Bazı sismografik verilerin düşük kaldığını göz önüne alarak 2019’da davacı olmuştuk. Haritadaki ivme değerlerin düşük, iptal edilerek yeniden tasarlanmasını talep etsek de Danıştay bu talebimizi kabul etmemişti. Dava için Tuz Gölü fayını örnek gösterilmişti."

Başkanı Erdal Şahan (Jeoloji Uzmanı):

"Yeni inşaatlar deprem tehlike haritasına bakılarak yapılıyor. İnşaat faaliyetlerinde bölgesel ivmeler kullanılırken, zemin firmaları ise deprem haritasındaki verileri alıyorlar. Normalde olması gereken, yerinde jeofizik mühendislerinin ölçtüğü ivme değerlerin kullanılması. Mevcut haritadaki ivme değerleri maalesef çoğu yerde hata veriyor. Diri fay haritası önemli bir veri."

ege-diri-fay-haritasi.jpg
Ege Bölgesi diri fay haritası

PARSELDEN ANLAŞILMAZ

Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, belediyelerin ve vatandaşların, AFAD'ın 'Deprem Tehlike Haritası'na uygun olmayan yerlere inşaat yapmaya başladığına dikkat çekiyor ve "Yerel zemin koşulları içermeyen bir haritadan parsel bazında ivme değerleri anlaşılamaz. Örneğin haritada Aksaray kenti için ivme 0.1 G gibi çok düşük bir değer veriliyor. Ancak bölgede 200 km uzunluğunda Tuz Gölü fayı var," diyor.

ic-anadolu-diri-fay-haritasi.jpg
İç Anadolu Bölgesi diri fay haritası

"Yeni diri fay haritasıyla ilgili bilim insanlarının korkutucu raporu geldi!" haberi, 13 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 13 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yeni diri fay haritasıyla ilgili bilim insanlarının korkutucu raporu geldi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni diri fay haritasıyla ilgili bilim insanlarının korkutucu raporu geldi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  2. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  3. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  4. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  5. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  6. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  7. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  8. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  9. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  10. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  11. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  12. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  13. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  14. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  15. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  16. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
  17. 00:16 İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
  18. 00:15 Meteorolojiden uyarı: Ani sel ve su baskınlarına dikkat!
  19. 00:12 KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
  20. 00:10 Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel ile bir araya gelecek
Gündem Haberleri