Yeni öğretim yılı çanakkale ve Gazze temasıyla başlamıştı: Siyasal-ideolojik içerik taşıyormuş
Yeni öğretim yılı çanakkale ve Gazze temasıy... 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı, "Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi" temasıyla başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, Türk ve Filistin halklarının fedakarlıklarını vurgularken, dersin içeriği bazı eğitimciler tarafından siyasi amaç taşımakla eleştirildi.
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın ilk dersi, tüm sınıflarda "Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi" temasıyla gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim yılı başlangıcında bu temanın işleneceğini 81 ile gönderdiği resmi yazıda duyurmuştu.
40 dakika süren açılış dersinde, Türk ve Filistin halkının Çanakkale Savaşı’ndaki fedakarlıkları anlatıldı. Gazze’deki direniş ve iki halk arasındaki dostluk bağları da vurgulandı. Ancak bu tema, bazı veli ve eğitimciler tarafından siyasi amaç taşımakla eleştirildi.
Eğitim Sen, dersin pedagojik ilkelerden uzak olduğunu ve ‘siyasal-ideolojik’ bir içerik taşıdığını belirtti. Sendika, bu tür bir içerik yerine evrensel insan hakları, demokrasi, özgürlük, barış ve yardımlaşma temalarının işlenmesini önerdi. Ayrıca, MEB’in müfredat değişikliğinin iktidarın siyasal ideolojisini öğrencilere aktarmayı hedeflediğini vurguladı. Eğitim Sen, ders içeriklerinin pedagojik ilkelere dayalı olarak hazırlanması gerektiğini ifade etti.
Yeni eğitim öğretim yılı, tartışmalı müfredatın yanı sıra yüksek eğitim giderleri ve okullardaki fiziki yetersizlikler gibi birçok sorunla başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, eğitim giderleri Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 120,81 arttı. Eğitim Sen, birçok ailenin yaşam pahalılığı nedeniyle çocuklarının temel okul gereksinimlerini karşılayamaz hale geldiğini belirtti.
Öğrenci Veli Derneği Genel Başkanı Ömer Yılmaz, böyle ‘sansasyonel’ bir ders seçimi ile velilerin dikkatinin eğitim sorunlarından dağıtılmaya çalışıldığını savundu. Eğitim problemleri ortadayken, okulların eğitim öğretime hazır olmadığını, sınıfların kalabalık olduğunu ve birçok ailenin kırtasiye alışverişi yapamadığını dile getirdi.
MEB, dersin amacının öğrencilere vatan sevgisi, yardımlaşma, adalet, özgürlük ve kardeşlik değerlerini öğretmek olduğunu öne sürdü. Bakan Tekin’in resmi yazısında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde bu dersin kavramsallaştırıldığı belirtildi. Dersin içeriğinde, Türk ve Filistin halkının hem Çanakkale'de hem de Filistin'de birlikte savaşının işleneceği, Türk milletinin Millî Mücadele örneği üzerinden bağımsızlık mücadelesinin anlatılacağı ifade edildi.
Ayrıca, Mithat Cemal Kuntay'ın "On Beş Yılı Karşılarken" ve Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" şiirlerinin de okunacağı duyuruldu.
"Yeni öğretim yılı çanakkale ve Gazze temasıyla başlamıştı: Siyasal-ideolojik içerik taşıyormuş" haberi, 10 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yeni öğretim yılı çanakkale ve Gazze temasıyla başlamıştı: Siyasal-ideolojik içerik taşıyormuş haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni öğretim yılı çanakkale ve Gazze temasıyla başlamıştı: Siyasal-ideolojik içerik taşıyormuş 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 14 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.