Yeni Türkiye Masalı

Yeni Türkiye Masalı

Yeni Türkiye Masalı Prof.Dr. Coşkun ÖzdemirBilimden, uygarlıktan, sanayileşmeden, sanattan yana Osmanlı’dan iyi bir miras almadığımız tartışma götürmez. Osmanlı bir din ve ümmet toplumu ve imparatorluğu idi. Ama Avrupa’nın çok yararlandığı...

Prof.Dr. Coşkun Özdemir

Bilimden, uygarlıktan, sanayileşmeden, sanattan yana Osmanlı’dan iyi bir miras almadığımız tartışma götürmez. Osmanlı bir din ve ümmet toplumu ve imparatorluğu idi. Ama Avrupa’nın çok yararlandığı İbni Sina, İbn-rüşt, İbn-i Haldun gibi İslam bilginlerinden uzak kaldılar.

Büyük Atatürk bir TEK ADAM olarak cumhuriyeti kurmuş ve çağdaşlık yolunda ona inananlarla birlikte birbiri ardına devrimleri gerçekleştirmiştir. İstiklal savaşımızın kahramanları, Mustafa Kemal’in silah arkadaşları cumhuriyete, saltanatın ve hilafetin kaldırılmasına destek vermediler, inancı önde tutuyorlardı. İçlerinde en dindar olarak tanıdığımız Mareşal Fevzi Çakmak köy enstitülerine karşı çıkmıştır. Atatürk Çankaya ve Dolmabahçe Sarayı’nda sofrasına güvendiği insanları davet ediyor ve orada danışman rolünü oynayacak insanlarla birlikte inkılabına hizmet edecek tartışmalı seminerler yapıyordu. Eğitim, sanat ve sanayileşme, tarih, dil öncelik verdiği alanlardı. Cumhuriyet onun önderliğinde dev adımlar attı. Yazık ki onu izleyen politikacı ve liderler onun yolunu izleyecek düzeyde aydınlanmacı değildiler. Muhafazakardılar, hayatta en hakiki (mürşit) yol göstericinin bilim olduğu bilincine sahip değillerdi. Ülke halkı da elbette onları denetleyecek niteliklere sahip olmaktan uzaktı. Din istismarını ustaca kullandılar. Türkiye’nin sağcı ve solcu gençleri iyi bir tarih bilincine sahip olmadıkları için sokaklarda birbirini öldürüyorlardı. Bu dehşet sahnelerine karşı ülkenin başbakanı “bana sağcılara suç işliyor dedirtemezsiniz'' demişti. Ülkenin kaderinde rol oynayanlar en tutarlı, en sağlam, en çıkar yolun Atatürk’ün gösterdiği yol olduğunu anlayamadılar.

Emperyalizmin tuzaklarından kurtulamadık. Türkiye Atatürk’ün amaçladığı bir bilim toplumu olamadı. Halkın büyük çoğunluğu demokrasinin insan ve kadın haklarının vazgeçilmezi laikliği benimseyemedi. Cumhuriyet ve laiklik karşıtı bir parti iktidar oldu. Bu iktidarın karizmatik lideri, halkın çoğunluğunun her şeyin üstünde tuttuğu Sünni-İslam inancını iktidarı için en ustaca en iyi kullanabilecek bir insandı. Yazık ki muhalefet partileri (CHP) bu engeli aşabilecek beceri ve kapasiteye sahip olamadılar. Bu yüzden bu iktidar seçim üstüne seçim kazanıyor. Şimdi iki kutup, iki ayrı ve karşıt dünya kapışıyor ama avantaj muhafazakar ve dincilerde. “Sıra bizde istediklerimizi yapacağız, cumhuriyet parantezini kapatacağız'' diyorlar. Emine Erdoğan “90 yıllık enkazı kaldırıyoruz'' diyor. Düşünün bizim için bir mucize olan cumhuriyet devrimi ve kalkınması onun için bir enkazdır. Saray koltuğuna kadar yükselmiş bir tarihçi danışman “Yunan kazansaydı iyi olurdu, saltanat ve hilafet devam ederdi“ diyebiliyor 10 Kasımlarda Anıtkabir’e gideceğinize kenefe gidin diyor. Ne hazindir bu milletten belli başlı bir tepki çıkmıyor. Diyanet’in fetvaları ortaçağdan yankılar gibi. Saç baş yoldurucu. Üniversiteler sus pus. Çok sayıda hukuk fakültesi var. Ülkede yüzlerce binlerce insanın hapislerde yıllar geçirmesine yol açan hukuksuzluğa ses çıkarmıyorlar. Nasıl bir düş kırıklığıdır yaşadığımız.

Çok güçlü bir muhalefete ihtiyaç var. Sorun şurada sanırım. Türkiye’nin halk desteği ile tek hakimi gibi görünen Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nden çok farklı bir dünyası var. Onu Yeni Türkiye diye ifade ediyor. Bakınız yinelediği sözleri bunu anlatıyor “Aramıza kanı bozuk sütü bozuk insanlar katıldı. 18 milyon km karelik muhteşem bir imparatorluk yıkıldı, onun yerine 1923’de koskoca 650 yıllık çınara darbe yaptılar, küçük itibarsız bir devlet kurdular. Şunu bilin ki altı asır nasıl üç kıta yedi iklime hükmettiysek Allah’ın izniyle üç kıta yedi iklime hükmedeceğiz.''

Şimdi onun Atatürk adını anmasını samimi bulamayız. Gözüne kestirdiği Atatürk’ün kolay aşılamayacağını gördü. Yoksa Cumhuriyet için samimi inancı budur. “Şimdi artık fetih zamanıdır'' diyor. Atatürk gibi onun da gençleri olacak, “dindar ve kindar gençler yetiştireceğiz.'' Bu gençliğin kindarlığını nerede kullanacağı gayet açık, cumhuriyetin ve laikliğin yıkılmasında. Meclis Başkanı İsmail Kahraman aynı paralelde konuşuyor: “Biz eski ihtişama doğru ilerliyoruz evelallah. Cihat olmadıkça ilerleme olmaz.'' Başkan Suriye savaşını cihat olarak görüyor ve muhteşem devleti yeniden kurmak için cihat devam edecek; “Şimdi fetih zamanı.''

AKP iktidarı gerçekçilikten bilimsellikten uzak metafizik düşünceler taşıyor. Aydınlanmaya laikliğe düşman. Fikirdaşım Erdal Atabek “AKP bugün partiden çok cemaat kimliğindedir. İktidarına semavi bir kutsallık yüklemiş, itaat ve sadakat temelli biz ve onlar ayrımcılığına dayanan cemaat kültürünü her alana hakim kılıyor'' diyor.

Bakınız gerçek bir bilge kişi Doğan Kuban ne diyor: “Kurtuluş savaşı sırasında eski idarenin sürmesini isteyen vatanseverler de Osmanlı Devleti’nin yapısını hala anlamamış  ve idealize etmiş insanlardı. Onlar da bu işlerin anlamını hiç kavramamış cahil halk gibi toplumsallaşmamış bir din anlayışı içinde yaşıyorlardı. Günümüzde İslam dünyasının durumu Türkiye dahil aynıdır. Müslümanların bu davranışları İslam uygarlığının hiçbir zaman gelişmemiş bir boyutunu tanımlıyor İslam toplumsal bir din değildir. Kişisel bir dindir. İslam cemaati denilen kendisini Allah’ın iradesine teslim etmiş bir fertler topluluğudur. Müslüman toplumuna ilişkin hiçbir Kuran emri ya da hadis açıklaması yoktur. Osmanlı tarihi, kültür üretimi ile dünya uygarlık tarihinde yer almıyor. Evrensel uygarlık tarihinde Osmanlı dönemi temsilcisi yok. İstanbul’un dünyanın en güzel kenti olduğuna inanan insanlar tarihi İstanbul’u yok ettiler. İnançları değişmemiştir. Fakat İstanbul dünyaya övünülerek gösterilecek bir kent olmaktan çıktı. Çünkü çoğunluğu Anadolu’dan gelen vatandaşların İstanbul’un ne kendisinden ne de tarihinden haberleri vardı.''

Doğan Kuban büyük bir mimar İstanbul üzerinde çok çalışmaları ve yeni bir projesi var. Ama mümkün müdür ki  her olaya müdahale eden ve İstanbul’a ihanet ettik diyen cumhurbaşkanı, onu yetkin bir danışman olarak sarayına davet edip  fikir alsın. Osmanlı ve İslam dini hakkındaki bilgisinden yararlansın. Ne yazık bu ülke adeta uzaydan gelmiş ve her türlü yoksunluğumuzu keşfetmiş, çağdaşlığın bilimin yolunu göstermiş  bir dâhiden yararlanıp metafizikten çıkıp doğru  yolu akıl ve bilim yolunu bulamamış az gelişmiş, uluslararası çeşitli endekslerde en gerilerde yer alan bir toplum olarak yaşıyor. Yurtsever cumhuriyetçileri büyük kaygılar içinde yaşatıyor.

"Yeni Türkiye Masalı" haberi, 28 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 28 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan Yeni Türkiye Masalı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Türkiye Masalı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
ABC Kritik Haberleri