Yeni Zelanda'nın genç milletvekili meclis konuşması esnasında Haka dansı yapmaya başladı

Yeni Zelanda'nın genç milletvekili meclis konuşması esnasında Haka dansı yapmaya başladı

Yeni Zelanda'nın genç milletvekili meclis ko... Yeni Zelanda'nın en genç milletvekili, 21 yaşındaki Hana-Rawhiti, Maipi-Clarke köklerine ve yerli haklarına bağlılığını temsilen mecliste haka dansı yaptı. Haka dansı görüntüleri dünya çapında viral oldu. Peki, haka dansı nedir?

Yeni Zelanda meclisinin son 170 yıldaki en genç vekili olan yerli Maori toplumuna mensup 21 yaşındaki Hana-Rawhiti Maipi-Clarke, aralık ayında mecliste yaptığı bir konuşma öncesinde Haka dansı yaptı. Görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

MECLİSTE HAKA DANSI YAPTI

Gazete Duvar'ın New Zealand Herald gazetesine dayandırdığı habere göre, Hauraki-Waikato Milletvekili Maipi-Clarke, konuşmasında seçmenlerine seslenerek, "Sizin için ölürüm fakat sizin için yaşarım da" ifadelerini kullandı. Konuşmasını Maori toplumuna adayan Maipi-Clarke, bir önceki yıl yaptığı konuşmayı büyük anne ve babasına adadığını hatırlatarak "Ancak bugünkü konuşmamı tüm küçüklere adıyorum" diye konuştu.

KENDİ ÖZGÜNLÜKLERİNİ VE DİLLERİNİ KUCAKLAYIN

Yerli küçüklere seslenen 21 yaşındaki milletvekili, "Asla ayak uydurmayın. Mükemmelsiniz. Mükemmel bir biçimde ayak uydurmuş vaziyettesiniz" diyerek küçüklere kendi özgünlüklerini ve dillerini kucaklayıp benimseme çağrısında bulunmuş oldu.

Maorilerin Haka dansı, aynı zamanda 'savaş dansı' olarak da biliniyor. Tarihi 18'inci yüzyıla dayana Haka dansını yapanlar, gözlerinin beyaz kısmını göstererek bir yandan ellerini bedenlerine, bir yandan da ayaklarını yere vurarak dans ediyorlar.

2002 senesinde doğan Hana-Rawhiti Maipi-Clarke, Yeni Zelanda parlamentosunda Maori Partisi olarak da bilinen Te Pāti Māori partisinden milletvekili seçilmişti. Maipi-Clarke, 1853 senesinde 20 yaşındayken vekil seçilen James Stuart'tan bu yana ülkede seçilen en genç milletvekili. Vekilin büyükbabası Taitimu Maipi de Maori hakları örgütü Nga Tamatoa'nın bir üyesiydi. Maipi-Clarke'ın büyük büyük babası Wiremu Katene ise Yeni Zelanda'daki ilk Maori bakandı.

 

HAKA DANSI NEDİR?

Dünya genelinde tanınan ve kökeni Yeni Zelanda'nın Maori kültürüne dayanan geleneksel Haka dansı, son dönemde popülerlik kazanan etkileyici bir performans sanatı olarak dikkat çekiyor. Haka dansı, özgün ritüelleri ve enerjik hareketleriyle bilinir ve genellikle savaşçı bir ifadeyle sergilenir.

Son günlerde, Haka dansının birçok farklı kültürde ve spor etkinliğinde kullanılmasıyla ilgili artan ilgi, bu güçlü dansın çeşitli bağlamlarda nasıl kullanıldığını gösteriyor. Maori kültüründe, Haka, savaşa hazırlık, güç gösterisi ve topluluk birliğini simgeler. Ancak günümüzde, spor etkinliklerinde, özel törenlerde ve diğer çeşitli platformlarda da performe ediliyor.

Bu etkileyici dans, genellikle ritmik ayak vuruşları, çeşitli jest ve mimikleri içerirken, dansçıların yüz ifadeleri ve sesli çığlıklarıyla da ön plana çıkar. Haka dansının enerjisi ve gücü, izleyicilere duygusal bir deneyim sunarak etkileyici bir atmosfer yaratır.

Son zamanlarda, Haka'nın spor etkinliklerindeki kullanımı, takımlar arasındaki rekabeti körüklemesi ve izleyicilere unutulmaz anlar yaşatması açısından öne çıkıyor. Ancak, kültürel bir ifade olarak Haka'nın kullanımında, kültüre saygı ve anlayış önemli bir rol oynamaktadır.

Geleneksel Haka dansının günümüzdeki popülerliği, kültürler arası etkileşimin ve anlayışın bir yansıması olarak görülebilir. Ancak, bu tür performansların kültürel bağlam içinde doğru ve saygılı bir şekilde sunulması önemli bir husustur.

"Yeni Zelanda'nın genç milletvekili meclis konuşması esnasında Haka dansı yapmaya başladı" haberi, 06 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Yeni Zelanda'nın genç milletvekili meclis konuşması esnasında Haka dansı yapmaya başladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni Zelanda'nın genç milletvekili meclis konuşması esnasında Haka dansı yapmaya başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:20 Suriyelilerin kendi bayraklarıyla kutlama yaptığı Taksim ise 1 Mayıs’ta işçilere kapatılıyor
  2. 10:54 Murat Yetkin yazdı: 1 Mayıs ve Erdoğan'ın Taksim öfkesi
  3. 10:49 Doğal gaz faturaları artık 150 lira daha fazla gelecek
  4. 10:43 Burcu Köksal, belediyede 'kayıt cihazı ve gizli kamera' olduğunu iddia etmişti: Vali yanıtladı
  5. 10:38 Özel ve İmamoğlu Saraçhane'de: Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz
  6. 10:32 Aston Martin, Alonso'nun Çin'de aldığı ceza için inceleme talep etti
  7. 10:27 Nazi komutanının evinde cesetler bulundu: Bir aile yer altına gömülmüş
  8. 10:22 Nihal Candan'dan eleştirilere yanıt: İnsanlar bizden nefret ettiği için ömür boyu mu yatacağız
  9. 10:18 CHP'li Cumhur Uzun'dan yasa teklifi: Ücretsiz doğalgaz bir yıl daha uzatılsın
  10. 09:51 Türkiye'nin tamamında geçerli olacak: Emeklilerin hepsi ücretsiz faydalanacak
  11. 09:47 12 şehirde IŞİD'e operasyon: 41 gözaltı
  12. 09:40 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Kutuplaştırıcı siyasetin raf ömrü doldu, şimdi müzakere zamanı
  13. 09:34 Kibariye ihanet iddialarıyla ilgili konuştu: Yapmayan yok
  14. 09:31 Doğukan Güngör'den Müjdat Gezen'e cevap: Gayet mutluyuz
  15. 09:23 Buğra Gökce: İmar affı katliama davet belgesidir
  16. 09:17 WhatsApp: Milyonlarca kişi uygulamaya gizlice erişim sağlıyor
  17. 09:12 Ankara’da sağanak yağış: Evleri su bastı, araçlar yolda mahsur kaldı
  18. 09:06 Ekrem İmamoğlu'ndan 1 Mayıs mesajı
  19. 09:01 İflas haberleri artarken o şirket 90 bin lira maaşla personel alıyor: İşte detaylar
  20. 08:54 Cem Garipoğlu’nun otopsi görüntüleri ortaya çıktı
Dünya Haberleri