Yeniçağ yazarı Murat Ağırel: Sayıştay, Bakan Murat Kurum’un yalanını ortaya çıkardı

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel: Sayıştay, Bakan Murat Kurum’un yalanını ortaya çıkardı

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel: Sayıştay, Bakan... “Gölü değil devletin kasasını boşalttılar”

Gazeteci Murat Ağırel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Mogan Gölü ile ilgili açıklamasını hatırlatarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) arasında 15 Temmuz 2016 tarihinde imzalanan Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlenmesi İşi Protokolü’ndeki usulsüzlüklere dikkati çekti.

Bakan Kurum’un, “Mogan Gölümüzden 3,3 milyon metreküp dip çamuru daha çıkaracağız. Çamurun önce suyunu süzdük daha sonra Gölbaşı arberetum ve botanik bahçemizdeki ağaçlarımız için, bitkilerimiz için kullandık, kullanıyoruz” ifadesini hatırlatarak “Bakan Kurum'un övünerek anlattığı olay aslında baştan aşağı rezaletle sonuçlanmış” diyen Ağırel, “Üstüne üstlük devletin milyonlarca lirası da denetimsizlik, iş bilmezlik sonucunda uçmuş gitmiş. 85 milyon liradan bahsediyorum, eski parayla 85 trilyon” diye yazdı.

Ağırel, Yeniçağ’da kaleme aldığı “Gölü değil devletin kasasını boşalttılar” başlıklı bugünkü yazısında, Sayıştay raporuna dikkati çekti. “Mogan Gölü'ne yapılan evsel ve endüstriyel atık, su deşarjı nedeniyle göl tükenme noktasına geldi. Göl neredeyse tamamen oksijensiz kaldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorunu uzun yıllar göz ardı ederek, göstermelik düzenlemeler ve açıklamalarla zaman kaybetmesi bugün milyonlarca liralık bir maliyete neden oldu” diyen Ağırel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) arasında 15 Temmuz 2016 tarihinde imzalanan Mogan Gölü Dip Çamuru Temizlenmesi İşi Protokolü’ne dikkati çekerek devamında şunları kaydetti:

Sayıştay'ın Teknik Şartname ve Fizibilite Raporu üzerinde yaptığı incelemede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) tarafından protokol hükümlerinin yerine getirilmediği tespit edilmiş. Mezkur Protokol'de işin süresi 480 takvim günü olarak belirlenmiş. Protokol kapsamında UAB'ye 2019 yılı sonuna kadar 66 milyon TL, 2020 yılında da 19 milyon TL ödenek aktarılmış. İncelemelerde tarama çalışmalarının protokol ve teknik şartname hükümlerine göre Mogan Gölü'nün tümünü kapsayacak şekilde yapılması gerekirken, gölün sadece bir kısmının tarandığı anlaşılmış.

Bakanlık tarafından tüm yüzeyde dip çamuru taraması ve susuzlaştırması yapılmış gibi UAB'ye ödenek aktarıldığı görülmüş. Yapılan incelemede, yüklenici şirket, gölün yarısından az bir kısmını tarayıp sanki işin tamamını yapmış gibi ödeme almış. Hem de milyonlarca lira.

Sonrasında kalan alanların taranması için tekrar protokol imzalanmış. Bakanlık tarafından da UAB'ye ödenek yine tam olarak aktarılmış.

Rapora göre sadece 2015 yılı hesabıyla gölün batimetri haritasının çıkarılmasının maliyeti yaklaşık 2.8 milyar TL olup bu kalem yükleniciye yapılacak ödeme kalemlerinden birini oluşturmuş.”

Ağırel ayrıca yazısının bu kısmında, “Ara bir not vereyim buradaki 2.8 milyar liranın raporlarda yanlış yazıldığını düşünüyorum. Hak edişlere göre 28 milyon lira olabilir” notunu düştü.

 

"Yeniçağ yazarı Murat Ağırel: Sayıştay, Bakan Murat Kurum’un yalanını ortaya çıkardı" haberi, 09 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 09 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yeniçağ yazarı Murat Ağırel: Sayıştay, Bakan Murat Kurum’un yalanını ortaya çıkardı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeniçağ yazarı Murat Ağırel: Sayıştay, Bakan Murat Kurum’un yalanını ortaya çıkardı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri