Yıldırım ile Merkel bir araya geldi

Yıldırım ile Merkel bir araya geldi

Yıldırım ile Merkel bir araya geldi BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Başbakan Binali Yıldırım, bir günlük çalışma ziyareti dolayısıyla Ankara''da bulunan Almnya Başbakanı Angela Merkel''i, Çankaya Köşkü''nde karşıladı. İki liderin, tokalaşarak basın mensuplarına poz vermelerinin ardından görüşmeye geçildi.

İKİ LİDER SORULARI YANITLADI

Başbakan Binali Yıldırım ile Alamanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Türkiye’nin bölgede ve küresel düzeyde ortak tehditler ve fırsatlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım "Dost ve müttefik Almanya ile ilişkilerimiz terörle mücadeleden mülteci sorununa, ekonomik işbirliğinden ve güvenlik sorununa kadar geniş bir yelpaze içerisinde değerlendirilebilir. Başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere ikili münasebetlerimizi nasıl daha ileriye taşırız diye konuşma fırsatımız oldu. Avrupa Birliği aday ülke olduğumuz için ilişkilerimizin tekrar canlandırılması, günlük birliğinin yenilenmesi ve 2016 Mart’ında yapılan anlaşmanın önümüzdeki aylarda tekrar güncellenerek birliğe üyelik konusunda bir adım daha ileri gidilebilmesi için değerlendirme fırsatı bulduk’’ diye konuştu.

'HATALAR OLABİLİR, ANCAK KASIT SÖZ KONUSU OLAMAZ'

Darbe girişiminden sonra OHAL çerçevesinde darbecilerin sebep oldukları tahribatı, zararları, toplumsal tramvayı ortadan kaldıracak birtakım önlemler alındığını belirten Başbakan Binali Yıldırm, "Bu önlemler hakkında görüş alışverişi yapma fırsatımız oldu. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun çerçevesinde bütün sorumlular, suçlular değerlendirilecek ve hak ettikleri cezayı bulacaklardır. Benzeri olaylar yaşanmaması için gerekli tedbirleri alıyoruz. Uygulamalarla ilgili zaman zaman şikayetler kulağımıza geliyor. Uygulamalarda bu kadar büyük bir olayın yüzbinlerce sorumlunun içinde olduğu bu durumda bir hatalar olabilir ancak; kasıt söz konusu olamaz. İntikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz. Hukuk ve adalet içerisinde muamele yapacağız. Memuriyetten çıkarılan ya da haklarında şikayet olanlara, geçtiğimiz hafta yaptığımız düzenlemeyle yargı yolunu OHAL’e rağmen açmış bulunuyoruz’’ dedi.

'AVRUPA İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİDE DÖNÜŞEBİLİR'

"FETÖ ile ilgili mücadelede Almanya’nın daha çok desteğine ihtiyacımız var’’ diyen Başbakan Yıldırım, "Bu örgütler Avrupa ülkelerinde rahatça faaliyetlerini sürdürebiliyorlar. Bunlar, Türkiye’nin bugün başını ağrıtıyor. Gelecek zaman içerisinde bütün Avrupa için büyük bir tehdide dönüşebilir. Terörle mücadeledeki işbirliğimizin artarak devamı hayati bir öneme sahiptir’’ şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım konuşmasında Suriye ve Irak'ta DEAŞ’a karşı verilen mücadelede Almanya’nın yaptığı istihbarat katkısı, hava desteğinin önemli olduğunu vurguladı ve "Avrupa’nın güvenliği, Türkyie’den geçiyor. Türkiye 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye bir anlamda Avrupa Birliği’nin hem göçler, hem terör tehdidi bakımından engelleyen ülke konumunda’’ diye konuştu.

'İKİ TARAF DA SABARLI OLUP, FEDAKARLIK GÖSTERMELİ'

Kıbrıs konusuna da değinen Başbakan Yıldırım "Çözümün sağlanması bizim de büyük bir arzumuz. Birleşik, adil yönetim sağlanmış bir Kıbrıs. Hem Avrupa’nın, hem Türkiye’nin, hem de Yunanistan’ın arzu ettiği bir çözüm olacaktır. Bu konuda tarafların daha dikkatli ve sabırlı olup gereken fedakârlıkları karşılıklı göstermeleri önem arz ediyor.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE GÜÇLER AYRILIĞININ ÖNEMİ DİKKATE ALINMALI

TBMM’yi gezerken darbe teşebbüsünün yarattığı tahribatın izlerini görme fırsatı elde ettiğini belirten Alman Başbakan Angela Merkel ise "Halkın demokrasi için nasıl siper olduğunu da gördüm. Bundan sonra atılacak siyasi adımlarda ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün, güçlerin ayrılığının ne kadar önemli olduğunun dikkate alınmasını istiyoruz’’ diye konuştu.

ALMANYA HER AY 500 MÜLTECİ KABUL EDECEK

Almanya'nın her ay 500 mülteci kabul edeveğini ifade eden Merkel, "Türkiyede 3 milyonu aşkın mülteci var. İki taraf için de 18 mart 2016 tarihli anlaşmanın canlı tutulması gerekiyor. Belki de Türkiye’nin beklediği kadar hızlı akmasa bile, 3 milyarın 2.2 milyarı harcandı. Gaziantep’te mültecilerin durumuna baktığımızda bu paraya her gün ihtiyaç var. Biz bu nedenle destek olmak istiyoruz. Almanya mülteci kabul etmeye devam edecek. Her ay 500 mülteciyi kabul etmeye karar verdik. Tehdit ve saldırılar nedeniyle Turizm konusunda endişeler yaşanıyor. İçişleri Bakanlarımızın yakın bir iş birliği içinde, hem havaalanlarında hem tatil bölgelerinde güvenliğin sağlanması için iş birliği halinde olmaları gerekiyor’’ dedi.

ALMAN YATARIMCILAR GÜVEN İÇİNDE OLMALI

Darbe teşebbüsünden sonra ekonomik ilişiklerde problemler yaşandığını belirten Angela Merkel, "Alman yatırımcıların burada güven içinde olmaları için daha da fazla işbirliği yapılmasını konuştuk. Gülen hareketiyle sıkıntılarımız olduğunda ve Türkiye bize kanıtlar verdiğinde, emniyet teşkilatlarımız bunu birlikte görüşmeliler. Uzun yıllar boyunca diyanet tarafından gönderilen imamların eğitimi hakkında işbirliğimiz oldu. Böylece orada yaşayan Türk insanlarının bu kişilerle işbirliği halinde olmaları gerekiyor’’ diye konuştu.

'SONUÇ ELDE EDİLMESİ ÖNEMLİ'

Kıbrıs konusuna da değinen Başbakan Angela Merkel, "Müzakere sürecinin hızlanması gerekiyor. Bir sonuç elde edilmesi, Yunanistan ve Kıbrıs ve bütün Avrupa Birliği için önemli bir konu. Suriye ve Irak’taki gelişmeleri de ele aldık. Gelişmeleri destekleyerek kalıcı çözümlerin bulunması gerekiyor. Halep’teki korkunç olaylardan sonra hassas da olsa bir barış durumu var. Almanya’da yaşayan çok sayıda Türk kökenli insan nedeniyle bu işbirliğimizi sürdürme yükümlülüğümüz var görüş ayrılıklarımız olsa bile’’ dedi. 
VİZESİZ SEYAHATTE İLERLEMELER VAR


Alman Başbakan Angela Merkel ve Başbakan Binali Yıldırım, yaptıkları açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat etme konusunda açıklamalar yapan Angela Merkel, "Bu yolda çok şey başardık. İlerlemeler oldu. Fakat hala üzerinde çalışılması gereken konular var. Örneğin terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi. Bu konuda yoğun görüşmeler var" dedi.

"TERÖRLE MÜCADELE ABD'NİN DE ÖNCELİĞİ"

ABD yeni Başkan'ı Trump ile ilgili görüşlerini dile getiren Başbakan Merkel "Benim yaptığım görüşmelerden çıkardığım sonuç, uluslararası terörle mücadele ABD'nin de bir önceliği. Şu anda başkan yeni görevi devraldı ve detaylı olarak neler yapılacağını konuşacağız. Musul konusu gibi. İşbirliğinde bir devamlılık olacağı kanaatindeyim. Bu ortak bir düşman diyebiliriz. Terör, terörizm. Hiçbir şüphem yok ki yakın bir işbirliği halinde olacağız. ABD'den giriş rejimi konusunda söyledim, terörle mücadele konusunda bir grubu genel olarak suçlamak mümkün değil. Zan altına koymak mümkün değil" dedi.

PKK ALMANYA İÇİN DE BİR TERÖR ÖRGÜTÜ

PKK ve PKK'ya bağlı örgütlere yapılan destekler hakkında konuşan Merkel "Yaptığımız görüşmelerden şunu söyleyebilirim; elbette PKK'nın ve PKK'ya bağlı örgütler hakkında konuştuk. Almanya'da bağlantılı olan hususları inceliyoruz. Almanya'da da PKK terör örgütü olarak yasak. Bize iletilen farklı vakaları büyük bir hassasiyetle inceliyoruz. Bu nedenle bakanlıklarımız, istihbarat örgütlerimiz işbirliği halinde olmalı. PKK saldırıları gerçekleştiğinde insanlar hayatlarını kaybettiğinde Türk toplumunda hassasiyet var. Böyle bir örgütün başka bir yerde serbestçe ortaya çıkması konusunda" diye konuştu.

"ZOR DÖNEMLERDE SİYASETÇİLERİN GÖRÜŞMELERİ ÖNEMLİ"

Zor dönemlerde siyasetçilerin birbirleri ile görüşmelerinin son derece önemli olduğunu belirten Angela Merkel, "Bu nedenle doğru ve önemli olduğunu düşünüyorum bu görüşmelerin. Türk halkının kendi kararını kendi başına vereceğini düşünüyorum. Benim ziyaretimin halkın görüşünü etkilemeyeceğini düşünüyorum. Diğer partilerle de görüşeceğim. Görüş farklılıklarını ele alma imkanımız var. Türk tarafı bize beğenmediği, kabul etmediği hususları söylüyor, ben de şikayetlerimizi kabul etmediğimiz şeyleri ifade ettim. Görüşmelerimiz tehdit konusunda gerçekleşmedi. En iyi çözümün nasıl olacağını konuştuk. Türk tarafınca burada çok şey yapıldı. Çok şey uygulandı" ifadelerine yer verdi.

Başbakan Binali Yıldırım AB ülkelerine vizesiz seyahat konusunda "Bu çok kapsamlı bir anlaşma. Sadece terörle ilgili değil. Bunların bir kısmı iyi çalışıyor, bir kısmı istediğimiz gibi çalışmıyor. Biz yapılması gereken işlerin çoğunu yaptık aslında. Ama kalan 5 madde var. O 5 maddenin de sadece bir tanesi var terörle mücadele. O da prensip olarak teröre en çok muhatap olan ve çetin bir mücadele yapan ülke olarak terörle mücadelemizin bölgeyi sıkıntıya sokmayacak bir şekilde ele alınması, hatta bunun Avrupa Komisyonu'nda faydalı olacağını önerdik. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Ümit ederim ki kısa zaman içerisinde mesafe alırız" diye konuştu.

"Türkiye ile Almanya, NATO'da işbirliği halindeler. Yeni ABD Başkanı Trump'tan ne beklentileriniz var ve Suriye açısından ne anlama gelecek?" sorusu üzerine Başbakan Binali Yıldırım, terörün bütün dünya için bir tehdit olduğunu ifade etti. Yıldırım, "NATO'nun küresel ve bölgesel barışı sağlamakta çok büyük etkinlikleri oldu. Nitekim Suriye'de olsun, Irak'ta olsun. Terörün bitirilmesi konusunda NATO, çok etkin mücadele veriyor. Yeni ABD yönetiminin NATO'nun fonksiyonu konusunda bir tereddütlerinin olduğunu düşünmüyorum. NATO'nun bakanlar seviyesinde toplantısı olacak. Burada etraflıca bu konular değerlendirilecek. Sayın Merkel'in ifade ettiği gibi terör dünyanın başının belasıdır. ABD için de tehdittir. El Kaide'den en büyük bedel ödeyen ABD'dir. Bütün terör örgütlerinin bölgeden temizlemek hepimizin ortak sorumluluğudur" dedi.

"Yıldırım ile Merkel bir araya geldi" haberi, 04 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 04 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Yıldırım ile Merkel bir araya geldi haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yıldırım ile Merkel bir araya geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  2. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  3. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  4. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
  5. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  6. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
  7. 16:17 Tarkan Yeni Albümle Geri Dönüyor! Ünlü İsimle İş Birliği!
  8. 16:15 İzmirlilere müjdeli haber geldi! Suya %25 indirim kararı alındı!
  9. 16:15 Süper Lig'in küme düşen ilk takımı belli oldu!
  10. 16:14 Antalya-Isparta Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı ve Trafik Kilitlendi
  11. 16:11 O beklenen maraton başlıyor!
  12. 16:07 TESK Genel Başkanı: Yüksek Otel Fiyatları Yerli Turisti Yurtdışına Yönlendiriyor
  13. 16:05 Ankaragücü'den Kupa Açıklaması Sertti!
  14. 16:01 Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Sessiz Kalmadı: "2. Bölüm Geliyor"
  15. 16:01 Emekli Maaşı Bombası: Uzmanlar Zam Oranlarını Açıkladı! En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?
  16. 15:59 Özgür Özel'den açıklama: 'yüzde 25'lik cam tavanı nasıl kırdıklarını' anlattı
  17. 15:59 Mart Ayında Türkiye'de Konut Satışlarında İstanbul Öne Çıkıyor: İşte İl İl Satış Rakamları
  18. 15:55 Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Şirketi Tevfik İnşaat İflas Etti: Mağduriyet ve Belirsizlik
  19. 15:53 Araba alacaklara müjde! Yerli ve daha ucuz olan TOGG için müjdeyi verdi
  20. 15:52 Fransız Gazeteci Filistin Desteği Nedeniyle 'Terör Propagandası' İddiasıyla İfade Vermeye Çağrıldı
Dünya Haberleri