Yılın son Güneş tutulması dün gece gerçekleşti

Yılın son Güneş tutulması dün gece gerçekleşti

Yılın son Güneş tutulması dün gece gerçekleşti 2019'un son Güneş tutulması, nadir görülen ‘halkalı tutulma’ şeklinde meydana geldi. Özellikle Asya kıtasında görülebilen tutulmada Güneş'in ...

2019'un son Güneş tutulması, nadir görülen ‘halkalı tutulma’ şeklinde meydana geldi. Özellikle Asya kıtasında görülebilen tutulmada Güneş'in etrafında ‘ateş çemberi’ gibi görüntü oluştu.

Güneş tutulması Dünya, Güneş ve Ay'ın aynı doğrultuya gelmesi sonucu ayın gölgesinin yeryüzüne düşmesi şeklinde oluşuyor. Ayın Dünya yörüngesindeki ve Güneşe göre olan durumuna göre Güneş tam, parçalı ve halkalı şeklinde tutuluyor. 26 Aralıkta da halkalı güneş tutulması gerçekleşirken tutulma Türkiye'den görülemedi.

Türkiye'den görülemeyecek bu tutulma genel zaman ile 03.34-07.01 saatlerinde gerçekleşti Suudi Arabistan, Hindistan'ın güneyi, Sumatra, Borneo ve Filipinler'den görülebildi. Bu tutulma Güneş'in yüzde 97'sini örttü.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay'ın güneşin önünden tam kavuşumlu geçişinde güneşi tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, güneşin ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın dünyaya uzaklığı, güneşin uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın dünyadan görünür büyüklüğü güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek dünyanın güneş çevresindeki gerek ayın dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, ay her tam kavuşumlu geçişte güneşi tam olarak örtmez. Bu durumda, güneş diskinin ay tarafından örtülmeyen kısmı, dünyadan halka şeklinde gözlemlenir.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUŞUR?

Ay Güneş'ten yaklaşık 400 kere daha küçük fakat bize Güneş'ten 400 kere daha yakın olduğu için gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükürler. Bir Güneş Tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ve bazı özel koşulların sağlanması neticesinde meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın Yeniay safhasında olması ve Yer etrafındaki yörüngesinin düzlemi ile Yer'in Güneş etrafındaki yörünge düzleminin arakesit noktaları doğrultusunun Güneş'in merkezinden geçmesi gerekir. Diğer bir deyişle Güneş Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.

Bilindiği üzere bir yıl içerisinde 12 ay vardır. Yani Ay, Dünya etrafında yılda 12 kez dolanır. Dolayısıyla,eğer Ay'ın yörünge düzlemi Dünya'nınkiyle çakışık olsaydı, bir yılda 12 kez Güneş tutulması meydana gelebilirdi. Fakat durum böyle değildir. Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nınki arasında yaklaşık 5° 9′ lık bir açı vardır. Bu açı nedeniyle Dünya, Ay ve Güneş, Ay'ın Dünya etrafındaki her dolanımında tam olarak aynı doğrultuda bulunmazlar. Böylece her ay bir Güneş tutulması oluşmaz. Nitekim bir yılda en az iki, en çok beş Güneş tutulması meydana gelebilir.

2010 YILINDA EN UZUN TUTULMA GÖRÜLMÜŞTÜ

Yüzyılın en uzun Güneş tutulması olarak açıklanan ve gün doğumu sırasında Türkiye'den izlenmeye başlanan Güneş tutulması; Afrika, Hint Okyanusu ve Asya'nın doğusunu aşarak 300 kilometre genişliğinde bir alanı halkalı tutulması ile etkiledi. Ay dünya üzerine ilk tutulma izini Afrika'da sabah saat 07.14'de çizilmeye başlarken; bu çizilme 3 saat 34 dakika boyunca devam ederek, saat 10.59'da sona erdi.

Yüzyılın en uzun Güneş tutulması 'Halkalı Tutulma' şeklinde meydana gelirken; halkalı Güneş tutulması Afrika, Hint okyanusu ve Asya'nın doğusunu kat eden 300 kilometre genişliğindeki tutulma hattından halkalı olarak izlenebildi. Bu tutulma Doğu Avrupa, Afrika, Asya ve Endonezya'dan parçalı tutulma olarak seyredildi.

Tutulma Türkiye'den de güneş doğarken parçalı tutulma olarak izlendi. Halkalı tutulma Ay'ın gölgesi Türkiye saati ile 07.14'de Afrika'nın ortasına düşmeye başladı. Gölge 3 saat 45 dakika süreyle 12 bin 900 kilometre yol kat ederek saat 10.59'da Dünya'yı terk etti. Saat 09.06'da Ay'ın gölgesi Hint okyanusu üzerindeyken; en uzun tutulma süresi ve en büyük örtülme gerçekleşti. Burada halkalı tutulma 11 dakika 08 saniye sürerken, örtülmede yüzde 92 ile en büyük değerine ulaştı.

Tutulma parçalı olarak Türkiye'nin üç büyük ili olan İzmir'de saat 08.03, İstanbul'da saat 08.1e ve Ankara'da ise saat 08.14'ten itibaren izlenebildi.

"Yılın son Güneş tutulması dün gece gerçekleşti" haberi, 26 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Yılın son Güneş tutulması dün gece gerçekleşti haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yılın son Güneş tutulması dün gece gerçekleşti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  2. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  3. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  4. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  5. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  6. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  7. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  8. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
  9. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
  10. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
  11. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
  12. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
  13. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
  14. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
  15. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
  16. 11:43 Fatih Altaylı'dan Merkez Bankası Başkanı Karahan'a İddialı Teklif
  17. 11:39 YÖK'ten Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilere yönelik açıklama
  18. 11:29 KAP'a açıklama yapıldı: 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
  19. 11:26 TÜİK verileri: Yabancılara bin 778 konut satıldı
  20. 11:22 Fenerbahçe'nin Muhtemel 11'i Belli Oldu: Olympiakos Karşısında Tur İçin Sahada!
Haberleri