Yoğun tartışmayla geçen kurultayda Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan!

Yoğun tartışmayla geçen kurultayda Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan!

Yoğun tartışmayla geçen kurultayda Kılıçdaro... ABC Haber MerkeziCumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 36. Olağan Kurultay heyecanı bugün başladı. Çekişmeli ve tartışmalı bir yarışın ardından ipi bir kez daha Kemal Kılıçdaroğlu göğüsledi. Gece sonunda Divan'dan resmi açıklama...

ABC Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 36. Olağan Kurultay heyecanı bugün başladı. Çekişmeli ve tartışmalı bir yarışın ardından ipi bir kez daha Kemal Kılıçdaroğlu göğüsledi. Gece sonunda Divan'dan resmi açıklama geldi. Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy alarak yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Muharrem İnce ise 447 oyda kaldı. Resmi sonuçtan sonra konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu "Zor koşullarda mücadele vereceğiz. Ülkesini seven her yurttaşın yanımızda olmasını rica ediyorum" dedi.

Partililer sabahın erken saatlerinde Ankara Arena spor salonunu doldurdu. Ana teması, “adalet ve cesaret'' olarak belirlenen kurultay için 10 binin üzerinde kişiye davet gönderildi. Davetiye gönderilen isimler arasında, sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, diplomatlar ve eski siyasetçiler de hazır bulundu.

Diğer partiler kurultaya temsilci gönderirken AKP, CHP Kurultayı'na Temsilci göndermeme kararı aldığı öğrenildi.

SALONA HANGİ PANKARTLAR ASILDI?
Yaklaşık 600 polisin görev aldığı kurultay alanında özel güvenlik görevlileri ve partililer de güvenlik amacıyla görev aldı.  Spor salonuna çıkan yollar araç trafiğine kapatılırken, salonun çevresinde bomba arama köpekleriyle arama yapıldı.

Tutuklu CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun fotoğrafının yanında yer alan “Bir gün mutlaka buluşacağız özgürlükte'' afişi de dikkat çekti. Salonda Mustafa Kemal Atatürk ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafları asıldı.

İşte salonda yaşananlar ve kurultay hakkında konuşulanlar...


23.40

Kemal Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulunuyor. 

"Ülkesini seven her yurttaşın yanımızda olmasını rica ediyorum" diye konuşan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • Önümüzdeki süreç sıradan bir süreç değildir. Zor koşullarda mücadele vereceğiz.
  • Ülkesini seven her yurttaşın yanımızda olmasını rica ediyorum. Hapishanelerin tıka basa olduğu bir Türkiye'de kimse evinde rahat uyuyamaz. Gazetecilerin hapiste olduğu bir Türkiye'de kimse demokrasiden söz edemez.
  • Türkiye, tarihinin en zor dönemeçlerinden birini yaşıyor. İnsanlar kaygıyla Türkiye'nin bekasından söz ediyorlar. Şu soruyu hep beraber sormak zorundayız. 15 yılda bu beka sorunuyla Türkiye'yi kim karşı karşıya getirmiştir??

23.35

Divan'dan resmi açıklama geldi. Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy alarak yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Muharrem İnce ise 447 oy aldı.

23.20

Kurultay'da resmi olmayan sonuçlara göre Kemal Kılıçdaroğlu 790, Muharrem İnce ise 447 oy aldı.

23.05

Kurultay'da oy tasnifi başladı.

21.00

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu oyunu kullandı:

dvimeiuxkaa9yu5.jpg

OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi için oy verme işlemi başladı. 

Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda verilen arada seçim hazırlıkları yapıldı. 

Görevliler tarafından 76 kabin ve 25 sandık yerleştirildi. 

Daha sonra bin 226 kurultay delegesi bulunan CHP'de oy verme işlemine geçildi. 

Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'nin yarışacağı seçimlerde, adaylar tüzük gereği genel başkan seçilebilmek için mevcut delegenin yarıdan bir fazlasının oyunu almaya çalışacak. 

20.00

17 MADDELİK KURULTAY BİLDİRGESİ KABUL EDİLDİ
CHP'nin gelecek dönemde hedef ve önceliklerinin yer aldığı 17 maddelik kurultay bildirgesi kabul edildi. Bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Tek adam rejimine son verilecek ve kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sisteme geçilecektir. Din, vicdan ve inanç özgürlüğüne müdahalelere izin verilmeyecek, yaşamın her alanında adalet ve huzur sağlanacaktır. OHAL derhal kaldırılacak, KHK'ler yasama ve yargı denetimine alınacak, 15 Temmuz hain darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün siyasi ayağı kesinlikle ortaya çıkarılacaktır. Kürt sorunu eşit yurttaşlık temelinde ulusal bütünlük ve toplumsal uzlaşıyla çözülecektir. Yüksek katma değerli kapsayıcı büyüme hedeflenecek, eğitim ve sağlık parasız, kaliteli ve ulaşılabilir olacaktır. Devlet şeffaf, tarafsız ve hesap verebilir olacak, kamuda tüm atamalar liyakata uygun yapılacak, yolsuzluk suçlarında zamanaşımı kaldırılacak, cezaları ağırlaştırılacak, yolsuzluk yapanlardan hesap sorulacaktır."

Bildirgede, asgari ücretin vergi dışı bırakılacağı, taşeronların tümünün kadroya alınacağı, tüm çalışanlara sendikalaşma özgürlüğü getirileceği, şehit aileleri ve gazilerin milletvekillerine tanınan hak ve imkanlardan yararlanacağı belirtildi. 

Bildirgede, "Yurtta barış dünyada barış ilkesiyle bütün komşularımızla ulusal çıkarlarımız gözetilerek iyi ilişkiler kurulacak, AB müktesebatına uyum sağlanacak, AB'ye tam üyelik hedeflenecektir. Havamız, toprağımız ve suyumuz korunacak, denizlerimizin, ormanlarımızın ve tarım arazilerimizin yağmalanmasına izin verilmeyecektir." ifadeleri kullanıldı.

19.45

CHP Genel Başkan aday adayı olan Ömer Faruk Eminağaoğlu yeterli imzaya ulaşamayınca genel başkanlık seçimine katılamamıştı. Eminagaoğlu konuyla ilgili soysa medya hesabından kısa bir açıklama yaptı.

Eminagaoğlu’nun mesajları şöyle:

“Mevcut genel başkan 1136 delegenin imzasını Genel Merkezde alıp Kurultaya geliyorsa, gizli oy nerede, Kurultay nerde başlıyor, bu durumda seçim neden yapılıyor... 12 Eylülün %10ları ülkede iktidar yaratıyor, yetmiyor partiye taşınıyor, partide de iktidar için kullanılıyor... Adalet Kurultayında gücün hukuku uygulanıyor... Adalet ve Cesaret Kurultayında, adalet nerede cesaret nerede... Türkiye'de Adalet ve Demokrasi için, CHP'de Adalet ve Demokrasi... 12 Eylüllere her yerde her koşulda HAYIR... Ülkede de partide de %10 lara sığınarak iktidar olmaya HAYIR! Türkiye'ye demokrasiyi getiren CHP'de de hukuk ve demokrasi...''

omer-faruk.jpg

19.30

Muharrem İnce'nin bu konuşmasından sonra Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İnce'ye, "Hep bu öfkenden kaybediyorsun" diye seslendi.

19.10

Salondaki seçim hazırlıkları sürerken Muharrem İnce bilmecesi devam ediyor. Kimi kaynaklar İnce'nin çekildiğini belirtirken, Divan, İnce'nin de aday olduğu haliyle seçime hazırlık yapıyor. CHP'li vekil Mustafa Balbay, Tele1'e yaptığı açıklamada İnce'nin aday olduğunu ve seçime gireceğini söyledi.

Genel Yayın Yönetmenimiz Merdan Yanardağ da, İnce tartışmalarına değindi. Salondaki hazırlıklar sürerken Tele1'e konuşan Yanardağ "Muharrem İnce'nin adaylık yolu açılmalıydı. Bu sayede kurultayın demokratik yapısı korunur olurdu" dedi. Muharrem İnce'nin destekçileriyle birlikte salondan çıktığını belirten Yanardağ kurultayda siyasi tartışmanın aday tartışmalarına kurban edildiğinin de altını çizdi.

18.45

CHP Kurultayında 36. Olağan Kurultay sonuç bildirgesi yayınlandı. 17 maddelik bildirgede Kürt sorununa eşit yurttaşlık önerilirken, Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefinin altı çizildi. 

18.40

Genel Başkan seçimi için oy kullanımı saat 21.00'da başlayacak. 23.00'da oy kullanma işlemi sona erecek.

18.35

İnce basın açıklaması yapıyor, İnce'nin konuşmasının satır başları şöyle:

BU BİR ALİCENGİZ OYUNUDUR

Divan normal prosedürü uygulasın.Mükkerrer oy sahipleri çağırılıp tercihleri sorulsun ve ona göre hareket edilsin. Bu bir alicengiz oyunudur. Ben kesinlikle bunu kabul etmiyorum.O 49 delege genel başkanın marabası değildir ve haklarının gasp edilmesine göz yummam.

BU BİR ALGI OPERASYONU

Bu bir algı operasyonudur, zaten imzası az genel başkan olmaz gibi bir bakış var bunun nedeni korkmalarıdır.

LÜTUF KABUL ETMİYORUM

Kesinlikle kabul etmiyorum ve lütuf beklemiyorum.Ben adil ve özgür bir yarış istiyorum

18.23

Salondaki hareketlilik devam ediyor. Başkan Büyükerşen, delege bölümünün orta kısmının boşaltılmasını istedi. Seçim sandıklarının buraya yerleştirilmesi planlanıyor. 

18.17

Başkan Büyükerşen, "Sayın İnce böyle adaylık istemiyorum dedi, açıklasın; bu bir çekilme midir" deyince ortalık karıştı. Büyükerşen'e "Sen ne diyorsun hoca" diye bağıranlar var. Sahne partililerle doldu, "Sahne çökecek" uyarısı yapılıyor.

18.13

Salonda tansiyon yükseldi. İnce taraftarları "Başkan İnce" sloganları atmaya başladı. 

18.10

Muharrem İnce, Büyükerşen'den sonra konuşma yaparak "Gençlik kollarından bu yana bu partide çalışa çalışa geldik. Emeğimi kimseye yedirmem. Erdoğan'a da yedirmem CHP'yi yönetenlere de yetirmem" dedi.

18:00

Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen imza açıklamalarına dair açıklamalar yapıyor. Kılıçdaroğluna 1130 delegenin imza verdiğini açıklayan Büyükerşen, Muharrem İnce'ye ise 115 imzanın verildiğini açıkladı. 

17.35

Muharrem İnce, delegelere, mükerrer imza kriziyle ilgili açıklamasını içeren bir kısa mesaj gönderdi:

abc_sosyal_kare-020.png


17.30

Muharrem İnce, "Benim kimsenin lütfuna ihtiyacım yok. Yeterli sayıda imza vardır. Mükerrerler neden bana yazılıyor da Kılıçdaroğlu’na yazılmıyor? Algı operasyonu yapmak istiyorlar. Benim kurultayı alacağımı görüyorlar. Çeksinler imzalarını. Bu bir algı operasyonudur. Kurultayı başlarına yıkarım, bu bir algı operasyonu"

17.15

Divan Kurulu tarafından İnce'nin oyları yeniden sayıldı. Bunun üzerine İnce'nin resmen aday olamayacağı iddiaları nedeniyle uzun süre tartışma yaşandı.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun devreye girmesi sonrasında Muharrem İnce'nin resmen aday olduğu belirtildi. 

16.22

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Çok delegeden imza isteniyor. 49 delege her iki adaya imza vermiş. Delege bunu bilmeyebilir. Huzura çağrılır ve kararı sorulur. Şu anda Muharrem İnce'nin net 119 imzası var. 49 delegeye imzası sorulacak. Genel Başkanımız bir tasarrufta bulundu. Madem ikimizde de var. Bana verilen kısımları ben çekiyorum diyor. Her ikimize verilen imzayı bana saymayın. Ben çekiyorum diyor" dedi.

Muharrem İnce'nin adaylığı düşebilir

15.00

Muharrem İnce, 'mükerrer imza' iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, "İmza ile ilgili bir sıkıntım yok. Bu iddialara şaşkınım. Beni aday olarak kürsüye çağırdılar ben de kürsüde aday konuşmamı yaptım. Şunun bunun ortalığı karıştırmak için yaptığı haberlere itibar etmeyin. Ben imzalarımı Tanju Bey'e teslim ettim. Beni de aday olarak çağırmadı mı, ben de konuşmamı yaptım mı? Ne imzası artık? Sandıktan sonra konuşuruz" dedi.

14.53

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Kılıçdaroğlu'nun aday olması için kendi delegelerinden 49'unun İnce'ye yazılması için Divan'a başvuru yaptığını söyledi.

14.30

Sürekli kandırılan bir iktidar var. Onun yanında da sürekli kaybeden bir muhalefet var. Bizim hedefimiz 50+1. Hedefimiz Cumhurbaşkanlığı! Ben bugün neden adayım biliyor musunuz? Sandık görevlilerini seçim akşamı ağlatmamak için genel başkanlığa adayım. İlçe başkanlarım, il başkanlarım, sizi kaymakamların, valilerin karşısında düğme ilikletmemek için adayım. Sizi ezdirmeyeceğim.

Bu akşam seçilirsem, 45 gün içinde olağanüstü tüzük kurultayını toplayacağız. İmza rezaletine son vereceğiz. Utanıyorum bu rezaletten. Toplu imza törenleri olmayacak. Bu partide itiraz kültürünü yerleştireceğiz. Kimseyi yuhlamayın. Bizim genel başkanımız hata yapar, ama haram yemez. Gidin haram yiyenleri yuhlayın!

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayını 1 milyon 200 bin üye seçecek. CHP özgür bir parti olacak. Peki sen aday olacak mısın Muharrem İnce? CHP'nin başkanı doğal cumhurbaşkanı adayıdır, kaçamaz, yok böyle bir şansı. Neden o koltuktasın o zaman? Sokaktan geçen herhangi birisi ben de adayım, ben de seçime girmek istiyorum derse, en az 50 kurultay delegesinin imzasıyla aday adayı olur. Sonra gelir 1 milyon 200 bin üyenin önüne. CHP'nin cumhurbaşkanlığı adayı böyle belirlenir.

Yapacağımız Olağanüstü Tüzük Kurultayı'nda bir önerim daha var size. 2 seçimde partiyi birinci parti yapamayan başkan istifa etsin, söz! 

Bunu tüzüğe yazacağız. Kılıçdaroğlu yapamadı, belki İnce de yapamayacak, ama önünü kapatalım. Bana da güvenmeyin, önünü kapayın, korkmayın tüzüğe yazın!

Dünya siyasetine bakmadan, Türkiye'nin son 70 yılına bakmadan bugünkü kurultayı iyi değerlendiremeyiz. Yıl 1973 Ecevit ilk seçimine girer, 1. parti olur. 1983 Özal ilk seçiminde birinci olur. Fransa'da Macron ilk seçiminde oldu. Recep Tayyip Erdoğan ilk seçiminde oldu. Yani biri ilk seçiminde yaptı yaptı, yoksa bir daha olmuyor, yapamıyor, olmayacak! 8 kere denedin olmadı. Farklı bir şey yap farklı sonuç bekle. 

Kılıçdaroğlu'nun büyük yürüyüşünü her zaman yüreğimizde taşıyacağız. Biz sayın genel başkanı seviyoruz. Ama biz cumhuriyeti daha çok seviyoruz. CHP'nin değişime ihtiyacı var, CHP'nin yeni bir umuda ihtiyacı var. Onun sarayını başına yıkacak bir iradeye ihtiyacı var.

14.10

Muharrem İnce: Nasıl olur da Kuva-yi Milliye ile ÖSO'yu yan yana koyarsın? Sen kim oluyorsun? O kaçak Saray'da oturan tarih cahiline CHP'nin yöneticileri haddini bildiremiyor. Onun haddini bildirmek için adayım...

14.00

CHP yönetimini eleştiren İnce "CHP'de de tuzu kurular var. Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy (belediyeler) onları aldı mı yetiyor. Erzurum, Şanlıurfa onu ilgilendirmiyor. Sığınmışlar 3, 5 belediyeye. Onların oldu mu yetiyor. Ben memnun değilim. Onun için itaat etmiyorum. Bu partide bir itaat edenler bir de memnun olmayıp itiraz edenler var. Ben itiraz ediyorum." dedi. 

İki ayrı yol iki ayrı ihtimal var. Ya kazanacağız, ya kaybedeceğiz… CHP’nin çok değerli gönüldaşları, geleceğimiz elimizden alınıyor, cumhuriyetimiz yıkılıyor, umutlarımızı söndürmek istiyorlar, yaşama sevincimizi yok etmek istiyorlar. Karşımızdaki bir siyasi parti değil, ülkeyi yağmalamak için bir araya gelmiş bir yapı. Cumhuriyeti kuran parti, cumhuriyeti kurtaracaktır…

CHP’de de tuzu kurular var. Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy (belediyeler) onları aldı mı yetiyor. Erzurum, Şanlıurfa onu ilgilendirmiyor. Sığınmışlar 3, 5 belediyeye. Onların oldu mu yetiyor. Ben memnun değilim. Onun için itaat etmiyorum. Bu partide bir itaat edenler bir de memnun olmayıp itiraz edenler var. Ben itiraz ediyorum.

13.50

Gerekli imzaları toplayarak aday olabilen Muharrem İnce kürsüye geldi. Adaylık konuşmasını yapıyor. Yol ayrımında olduklarını söyleyen İnce, "Ya kazanacağız, ya yok olacağız. Yol ayrımındasınız Türkiye" dedi. AKP'yi sert bir dille eleştiren İnce, "Onlar bir parti değil, ülkeyi yağmalamak için yan yana gelmişler onlar" dedi.

MUTLU AZINLIKLAR BUNLAR!
Tuzu kuruların sadece AKP'de değil CHP'de de bulunduğunu belirten ve bu kişileri "mutlu azınlıklar" olarak isimlendiren İnce, "Bunlar birkaç belediyeyi aldılar mı rahat ediyorlar. Biz onlardan değiliz" ifadelerini kullandı.

ekran-resmi-2018-02-03-13.57.05.png

13.35

Divan’a Kılıçdaroğlu ve İnce yeterli imzayla adaylık başvurusunu yaptı. Bu durumda Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Enimagaoğlu aday olamıyor.

13.25

An itibariyla iki aday; Kıulıçdaroğlu ve İnce yeterli imzaya ulaşıp adaylık başvurusu yaptı. Divandan son aday başvuruları için son beş dakika uyarısı geldi. 

'İki adayın yeterli imzayı toplaması zor, yeni genel başkan belli'

Ümit Kocasakal ve Eminağaoğlu yeterli imzayı toplayabildi mi?

13.20

MUHARREM İNCE'NİN ADAYLIĞI KESİNLEŞTİ
Muharrem İnce, 166 delegenin imzasıyla genel başkan adayı oldu. Muharrem İnce'nin topladığı imza sayısı aslında Kurultay'da yapılacak oylama açısından önemli. 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 5 Eylül 2014'te gerçekleşen 18. Olağanüstü Kurultay'da da aday olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, o kurultayda 177 imzayla, Kemal Kılıçdaroğlu ise 944 imzayla aday gösterilmişti. Kılıçdaroğlu, 18. Olağanüstü Kurultay'da 1155 geçerli oyun 740'ını almış, İnce ise delegelerden 415 oy almıştı. Böylece İnce, bir önceki adaylığına kıyasla 10 imza daha az toplamış oldu.

13.15

MYK üyesi Haluk Koç, mali konuda bir konuşma yapıyor.

13.09

Önerge olmaması üzerine tüzük gereği Divan Kurulu, PM seçiminin çarşaf listeyle olacağını ilan etti.

13.06

Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen duyuru yaparak, “PM için önerge getirirseniz getirmeyin. Şu anda PM seçimi yapmıyoruz'' dedi. Genel Başkan adaylarının Divan’a imza vermesi gerekiyor. Ancak partililer PM adaylık başvurusuna başladıkları için yoğunluk yaşanıyor.

12.59

Önerge oybirliğiyle kabul edildi. Meclis grubu, PM ve illerden temsilcilerle Sonuç Bildirgesi Komisyonu oluşturuldu. Kurultay divan başkanı, başkan adaylarının yeterli imzayı bularak başvurması için yarım saat süre verdi. Kemal Kılıçdaroğlu salondan ayrıldı.

12.56

Kılıçdaroğlu konuşmasını bitirdikten sonra kurultay komisyonlarının oluşturulmasına geçildi gündem sırasına göre. Sonuç bildirgesi komisyonu için önerge okutuldu, oylamaya sunulacak.

12.30

KİMLER GEREKLİ İMZAYI TOPLAYABİLDİ?

Kurultay öncesi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısında, Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adaylığını açıklayan isimler. Aday adayları, delegelerin yüzde 10'unun imzasını almaları durumunda aday olabilecekler. CHP liderinin 7'nci kurultayında ilk gün genel başkan seçimi yapılacak, 2'nci gün ise Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

11.45

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yeniden kürsüde. Açılış konuşmasını yapan ve kurultayın amacını açıklayan Kılıçdaroğlu, "Bu kurultay Gazi Mustafa Kemal'in 'geldikleri gibi gidecekler' dediği kurultaydır" dedi.

Kılıçdaroğlu "Bu salonda en az namussuzlar kadar cesur olan, olmak zorunda olan namuslular vardır. İşte bu nedenle kurultayın adı 'Adalet ve Cesaret'tir" dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan öğretmenleri heyecanlandıran vaatler

ekran-resmi-2018-02-03-11.47.48.png

11.22

Kılıçdaroğlu başkanlık divanına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i önerdi. Büyükerşen, salonda oy birliğiyle kabul edildi. Büyükerşen kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Bu kurultayın sıradan bir kurultay olmadığını söyleyerek 36. Olağan Kurultay'ı 'Sivas Kongresi'ne benzetti.

Divan Başkanı Büyükerşen, diğer divan üyelerini de açıkladı.

ekran-resmi-2018-02-03-11.26.53.png

11.20

Kılıçdaroğlu tüm salonu saygı duruşuna ve ardından da İstiklal Marşı'na çağırdı:

ekran-resmi-2018-02-03-11.21.01.png

11.13

Kemal Kılıçdaroğlu, açılış konuşmasını yapmak için kürsüde. Kılıçdaroğlu, yurttaşları, basın mensuplarını selamladı, sözlerine 'Sevgili yoldaşlarım' diye başladı.

Deniz Baykal'ın aralarında olamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu "Deniz Baykal, sağlığına kavuşacak ve tekrar aramızda olacak" dedi. Salonda olamayan ikinci kişininse Enis Berberoğlu olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Berberoğlu siyasal esir olarak tutulmaktadır. Ona tüm yol arkadaşlarımın selamlarını sevgilerini gönderiyorum" diye konuştu. "Buradan açıkça söylüyorum, bildiğimiz yoldan geri dönmeyeceğiz. Çünkü biz Kuvayi Milliyeci'yiz" diyen Kılıçdaroğlu'nun konuşması sloganlarla kesildi.

İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları:

- Türkiye tarihinin en zor koşulları içinde ve bir beka sorunu ile karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Cumhuriyet tarihimizin en zor süreçlerinden birini yaşıyoruz. Bu kurultay Türkiye'yi yaşanan sorunlardan çekip çıkarma kurultayıdır. Bu kurultay, Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırma kurultayıdır. Bu kurultay Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Dolmabahçe'den bakıp 'Geldikleri gibi gidecekler' dedikleri kurultaydır. Bu kurultay huzur isteyenlerin kurultayıdır. Sivas Kongresi'nin ruhunu taşıyanların kurultayıdır. Adalet için cesaretle yola çıkanları kurultayıdır. Bu kurultay Kuvayı Milliyecilerin kurultayıdır. Firavun karşısında Musa olnaların kurultayıdır. Zulmün karşsıında dilsiz şeytan olmayanların kurultayıdır.

- Bu kurultay bereketli kurultayda yoksulluğu tarihe gömeceğiz diyenlerin kurultayıdır. Toplumun her kesimine umut taşımyaı öngörenlerin kurultayıdır. Bu kurultyay yurtta barış dünyada barış diyenlerin kurultayıdır. Ne ezen ne ezilen diyenlerin kurultayıdır.

- Bu kurultay tanımında terör örgütü tarafından aldatılanlar yoktur.

- Bu kurultay salonunda terör örgütleri ile pazarlık kuranlar yoktur.

- Bu kurultay salıonunda terör örgütleri ile aynı menzile yürüyenler yoktur.

- Devletin haremini yani namusunu terör örgütüne teslim edenler yoktur.

- Bu kurultay salonunda terör örgütlerine "Ne istediniz de vermedik" diyenler yoktur.

- Vatan toprağını terör örgütlerine teslim edip Süleyman Şah Türbesi'ni kaçıranlar yoktur.

- Kendi vatanında vergi ödedememek için Man Adaları'nda şirket kuranlar yoktur...

-  Ülkemiz bugün beş temel sorunla karşı karşıya. Karamsar bir tablo var. Bu tablo kaygıları derinleştiriyor. Oysa 2002'de iktidar olduklarında Türkiye'nin bir temel sorunu vardı. Bu bazen Kürt sorunu, bazen toplumsal barış, bazen Güneydoğu sorunu olarak dillendirildi. Demokrasi, ekonomi, eğitim ve dış politika sorunları eklendi. Sorunlar giderek derinleşmeketedir. Biz CHP solarak sadece sorunları dile getiren değil her sorunun üzerine kararlılıkla yürüyen bir partiyiz.. Adına ister Kürt sorunu ister başka bir şey deyin. Bu sorunu çözecek tek parti Cumhuriyet Halk Partisi'dir.

- Kürt sorunu ile terör sorunu arasındaki hassas dengenin belirlenmesi gerekir. Terör örgütleri tarafından saldırıya uğrayan genel başkan olarak açık ve net söylüyorum; adına ne derseniz deyin bu sorunu çözecek olan parti sadece ve sadece CHP'dir. 'İlk dört yıl içinde bu sorunu çözmezsem siyaseti bırakacağım' diye sözüm var.

- İkinci sorun dış politika. Yalnızlaşan bir Türkiye tablosu ile karşı karşıyayız. Egemen güçler tarafından savrulan ve savrulduğunu da 'aldatıldık' diye itiraf eden Türkiye tablosu ile karşı karşıyazı. Durup dururken neden Suriyen'in iç işlerine karışırız. Bugün hemen hemen her çevrede siyasi görüşten vatandaşımız diyor ki; 'Türkiye'nin beka sorunu var'. 2002'de, 2003'te 'Türkiye'nin beka sorunu var' deniyor muydu? Bugün iktidarın getirdiği nokta bu sorunun tartışılmış olması. Bu ayıp bile ne kadar kötü yönetildiğini ortaya koymaktadır. Hem terör örgütü hem egemen güçler tarafında verilen talimatı yerine getiren ve yalnız kalan ve millete 'Bizi kandırdılar' diyenlerin Türkyie'nin yakasından düşmesi gerekiyor.

- Durup duruken Suriye'nin iç işine karıştık. Hükümete açık ve net bir çağrı yapıyorum. Suriye hükümetiyle derhal temasa geçin. Suriye'de toprak bütünlüğü sağlanacaksa Suriye devletiyle ilişki kurmak gerekiyor.

- Lozan'ı tartışmaya açanlara soruyorum. Sen Sevr'i mi istiyorsun. Lozan milli kurtuluş savaşının onur belgesidir. Onu tartıştırmayız.

- Dış politikamız milli olmak zorundadır. Türkiye'nin çıkarlarına uygun inşa edilmelidir.

- Dış politikayı kesinlikle milli yapacağız. Egemen güçlerin talimatını kabul etmeyeceğiz. Bütün komşularımızla barış içinde yaşayacağız. Türkiye'nin Mısır ile Suriye, Irak ile, Libya ile, AB ile, Rusya ile, ABD ile ilişkilerini hangi parti inşa eder. Açık ve net düşünün göreceksiniz ki ilk akla gelecek parti CHP'dir. Çünkü CHP 'Yurtta barış dünyada barış' isteyen bir partidir. Yüzümüzü insan haklarının, evrensel değerlerin ve adalete önem veren milletler hanesine çevireceğiz.

En düşük öğretmen maaşı 5 bin 238 TL'nin üzerinde olacak

- Üçüncü temel sorun eğitim. Bir ülkenin geleceği eğitime bağlı. Bir ülkenin eğitimini bozarsanız o ülke, geleceğini inşa edemez. Eğitim de milli olmak zorundadır. Bir partiye militan yetiştirmek amacıyla yapılmaz. Çocuklarımızın çağdaş uygarlığı yakalaması ve onu aşması için verilir.

- Bırakın eğitimde bir stratejiyi, her bakana göre değişen bir politika karşımıza çıktı.

- Bu hükümetin eğitim politikası yok. Bunu herkes biliyor. Kendi çocuklarını denek olarak kullanan tek ülke Türkiye'dir. Bugün her 100 aileden 80'i çocuğunun yurtdışında eğitim almasını istiyor. Bu da Türkiye'nin eğitimde iflas noktasına taşındığını gösteren en önemli verilerden biridir.

- Bugün eğitim sisteminden ne aileler ne de öğrenciler memnun değil. Biz ne yapacağız? Bütün öğretmenleri toplumun en saygın kişileri haline getireceğiz. Bunun için 'öğretmenler meslek kanunu' çıkaracağız. Devlet memurları kanunundan ayrı tutacağız. Onlar aynı zamanda gelecek kaygısı taşımayacak. En düşük öğretmen aylığı açlık sınırının üstünde olacak. Şu anda Türk-İş'in belirlemesine göre açlık sınırı 5 bin 238 TL. Dolayısıyla en düşük öğretmen aylığı bunun üzerinde olacak. Her öğretmene 24 Kasım'da birer maaş ikramiye vereceğiz.

- Taşımalı eğitime kesinlikle son vereceğiz. Nerede bir öğretmen öğrenci varsa orada onları yan yana getireceğiz. İş garantili eğitime önem vereceğiz. Okulundan mezun olduğu gün işi hazır olacak. İşsizler ordusu değil çalışanlar ordusu yaratacağız.

- Bizim kuşağımızda ailesinin görüşü ne olursa olsun geleceği olacaktır. Onlar güzel Türkiye'nin, onurlu Türkiye'nin askerleri olacaktır.

- Temel sorunlarımızdan biri de ekonomi. 2002'de temel bir sorun değildi. Bugün geldiğimiz nota son derece vahim bir nokta. Çiftçi traktörü için, kamyon şoförü kamyonu için dünyanın en pahalı mazotunu kullanmaktadır.

- CHP entellerin partisi diyorlar. Senin dünyadan haberin yok. Taşeronsorununu bu ülkede hangi parti gündeme getirdi?

"Bir grup tefeciye ödenen faiz 148 milyar dolar"

- Şoför kardeşlerime sesleniyorum. Bunlar seni unuttu. Senin sorunlarını bütçe görüşmelerinde dile getiren parti CHP'dir. 15 yıldır Türkiye'yi üretimden kopardılar. 15 yıldır rant ekonomisi uygulanıyor. Çalışanlar vergi verirken rantiye sınıfına vergi ayrıcalığı getirildi. Bir masa, bir sandalye, elinde viski milyarları kazanıyorlar. Seni bu zilletten kurtaracak olan biziz kardeşim. Bugünkü iktidar, açık ve net söylüyorum, fazi lobisine hizmet eden iktidardır.

- Yurtdışında bir grup tefeciye ödenen faizin miktarı 148 milyar dolardır. Peki içerde?.. İçerde de bir grup sermaye sahibine faizler ödediler: 689 milyar lira. 'Faiz yüksek, faiz yüksek...' İktidar değil misin? 'Faizi düşürelim' demekle faizler düşmez. Sen yakanı tefecilere kaptırmışsın. Sen tefecilere ve faiz lobisine hizmet eden bir anlayıştan geliyorsun. Biz ülkeyi üretim bandına alacağız. Herkesin işi herkesin aşı olacak. Herkes bunu çok iyi bilmeli.

- Faiz lobisine hizmet edersen ne olur? İşsizlik olur. Türkiye bugün ciddi bir işsizlik sorunu ile karşı karşıya. İşsizler kendi dertlerini anlatmak için kendilerini yakmak zorunda kalıyorlar...

ekran-resmi-2018-02-03-11.15.14.png

11.05
Kurultay 'Adalet' filminin gösterilmesiyle başladı:

ekran-resmi-2018-02-03-11.05.21.png

10.55

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu salona geldi. Eşiyle birlikte salonu selamlayan Kılıçdaroğlu, salondakilere kırmızı karanfil attı.

10.40

Mustafa Kemal'in askerleriyiz sloganı Muharrem İnce’yi destekleyen tribünlerden geliyor. Her boşlukta sık sık slogan atıyorlar.

a1-026.jpg

10.05

Saat 10.00 itibarıyla Arena dolu, tribünler ve delegeler yerini aldı. Salon dışında çok yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Genel başkan adaylarının saat 12.00' ye doğru salona gelmesi bekleniyor. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu salona geldi. Kaftancıoğlu salonu selamladı. Genel Başkan aday adayı Muharrem İnce de salona geldi.

a2-035.jpg

09.54

Genel başkan adaylarından CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin kurultayda ilk mesajını paylaştı. Twitter’dan ailesiyle fotoğraf paylaşan İnce, “Günaydın Biz hazırız Siz büyük bir değişime hazır mısınız?'' ifadelerini paylaştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhuriyet gazetesine konuştu. Kılıçdaroğlu, “Duvarın ötesine geçmek için yeni bir döneme giriyoruz. Bu kurultayımızla 2019 yürüyüşünü başlatıyoruz. Artık Türkiye’nin önünde hayati bir seçim süreci var. Kurultayımız, bunun hazırlıklarını da tamamlamamız için bir fırsattır. Sadece partimiz ve partililerimiz değil, demokrasiden yana olan kim varsa herkesle birlikte bu yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Bu yürüyüş, demokrasiyi yok eden, adaleti yok eden, düşünce özgürlüğünü yok eden, bu ülkeye artık yük haline gelen iktidarı gönderme yürüyüşüdür'' dedi.

09.46

Salonda ilk gerginlik ise bir grubun “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz'' sloganı atmasıyla yaşandı. Sloganın atılmasının ardından salonda son ses müzik açıldı.

09.30

Daha önceki kurultay düzenlerinin aksine bu kez delegeler tribünde örgütle beraber oturmadı, salonda ortada bir karenin içinde delegeler. Etrafa çekilen kırmızı platform üzerinden ise Kemal Kılıçdaroğlu salonu selamlayacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısında, Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adaylığını açıklayan isimler. Aday adayları, delegelerin yüzde 10'unun imzasını almaları durumunda aday olabilecekler.

CHP liderinin 7'nci kurultayında ilk gün genel başkan seçimi yapılacak, yarın ise Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek. 

"Yoğun tartışmayla geçen kurultayda Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan!" haberi, 04 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 04 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yoğun tartışmayla geçen kurultayda Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yoğun tartışmayla geçen kurultayda Kılıçdaroğlu yeniden Genel Başkan! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:52 Ekvador'da son 2 günde 2 belediye başkanı suç çeteleri tarafından öldürüldü
  2. 04:48 Ünlü oyuncu sette kaza geçirdi: Chris Pratt film setinde ayağını yaraladı
  3. 04:46 AB yetkilisinden Trump’a yanıt geldi: Putin'den korkmayın
  4. 04:43 İspanyol bakan uluslararası topluma seslendi: Gazze'ye odaklanın!
  5. 04:41 MB açıklamasından sonra planlar değişti! Temmuz zamları ne kadar olacak?
  6. 04:39 Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrenci sayısı belli oldu: işte o rakamlar
  7. 04:37 Pastacıların sırrı ifşa oldu! Kek kabartmak bu kadar kolay!
  8. 04:35 Microsoft Store yeni güncellemeyi kullanıcılarına sundu
  9. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  10. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  11. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  12. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  13. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  14. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  15. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  16. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  17. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
  18. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  19. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  20. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
Gündem Haberleri