YSK kesin kararını ne zaman verecek?

YSK kesin kararını ne zaman verecek?

YSK kesin kararını ne zaman verecek? Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir, Maltepe ve Büyükçekmece ilçe belediye başkanlığı seçimlerinin ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle iptali için

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir, Maltepe ve Büyükçekmece ilçe belediye başkanlığı seçimlerinin ‘tam kanunsuzluk’ gerekçesiyle iptali için AKP ve MHP’nin olağanüstü itirazlarını gelecek hafta sonuna kadar karara bağlaması bekleniyor. YSK kararı kesin nitelik taşıyacak.

İstanbul seçimleri için sandık kurulu başkan ve üyeleriyle ilgili iddiaların araştırılmasını ara kararla isteyen YSK’nin, 20 Nisan’da İyi Parti’nin sandık kurullarına dönük bir itirazını reddettiği ortaya çıktı.

İyi Parti, Bursa Mustafakemalpaşa’da 4 sandıkta görevli sandık kurulu başkanlarının aynı zamanda Mustafakemalpaşa Belediyesi’nde çalışan müdür ve müdür yardımcıları oldukları gerekçesiyle YSK’ye itirazda bulundu.

Başvuruda, bu sandıklarda seçim iptali olursa seçim sonuçlarının değişeceği öne sürüldü. YSK, 20 Nisan’da sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazların seçim takvimine göre 2 Mart’ta kesin olarak karara bağlanması nedeniyle ‘tam kanunsuzluk’ iddiasına ilişkin talebi oybirliğiyle reddetti. Kararda, “Sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazların Yüksek Seçim Kurulu’nun 2018/1105 sayılı kararı ile kabul edilen seçim takvimine göre 2 Mart’ta kesin olarak karara bağlanması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin reddine” denildi.

İLK KEZ ARAŞTIRILACAK

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, bu kararın 2 Mart’tan sonra sandık kurullarının teşkiline ilişkin olağanüstü itirazların reddedileceği anlamına geldiğini öne sürdü. Yakupoğlu şunları söyledi:

“YSK gelen itirazı ilk derece mahkemesi gibi değerlendirip, tensip zaptı gibi karar aldı. Böylesine bir karara, hem şekil hem içerik olarak ilk kez tanık oluyorum. Böylesine toptancı, şüphe ve varsayım iddiaları üzerine karar aldığını hatırlamıyorum. Sandık kurulu teşkili ile ilgili olarak bugüne kadar itirazın kabulü kararı verilmedi. Bu bir ilk oldu. Geçmişte benzer işler, usulsüzlük olarak kabul edildi ve sadece sandık başında seçim sonucunu etkileyen işlemler tespit edilmişse, o işlemler iptal edildi. Yoksa, itirazlar reddedildi. AK Parti şimdi hiçbir şey tespit etmeden ve ileri sürmeden, YSK’ya bir de ‘sen bak’ dedi.”

İTİRAZLAR NEYDİ?

AKP'nin itiraz dilekçesinde 6 bin 539 sandık kurulu başkanı ile 13 bin 84 sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı belirtilmişti.

İlçe seçim kurulları, sandık kurulu başkan ve memur üyelerinin görevlendirilmelerine esas alınan listeleri, hangi kurumlardan temin edildiği de belirtilerek YSK’ye gönderecek.

MHP’nin olağanüstü itiraz dilekçesinde, 1093 sandıkta, kamu görevlisi olması gereken sandık kurulu başkanı ve üyelerin 970’inin kaymakamlıkça bildirilen listeden belirlenmediği, il veya ilçe dışından görevlendirme yapıldığı savunulmuştu.

YSK, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un ilgili maddeleri gereğince, sandık kurulu başkan ve memur üyelerinin görevlendirilmelerine esas alınan listelerin hangi kurumlardan temin edildiği de belirtilmek suretiyle Maltepe 1. ve 2. İlçe Seçim Kurulları’ndan ayrı ayrı gönderilmesinin istenmesine karar vermişti. MHP ayrıca sandık kurulu başkanlarından 117’sinin akraba olduğunu iddia etmişti. Bu iddia ise Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nce araştırılıyor.

KRİTİK HAFTAYA GİRİLİYOR

AKP ve MHP’nin olağanüstü itirazlarının YSK tarafından gelecek hafta sonuna kadar karara bağlaması bekleniyor.

YSK kararı kesin nitelik taşıyacak. İyi Parti'nin sandık kuruluna ilişkin başvurusuna yapılan reddin alınacak kesin karar için emsal olabileceği söyleniyor.

<>

<>

<>

<>

<>

<>

<>

<>

<>

<>

<>

<>

"YSK kesin kararını ne zaman verecek?" haberi, 28 Nisan 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan YSK kesin kararını ne zaman verecek? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. YSK kesin kararını ne zaman verecek? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  2. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  3. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  4. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  5. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  6. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  7. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  8. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  9. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  10. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  11. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  12. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  13. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  14. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  15. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  16. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  17. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  18. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  19. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  20. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
Politika Haberleri