Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler, "barınma" için devlet desteği istiyor

Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler,

Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turi... Tatil beldelerinde artan kira bedelleri, turizm sektöründe kronikleşen barınma sorununa yol açıyor. Antalya ve Muğla'da çalışanlar, yüksek kiralar nedeniyle göç etmek zorunda kalıyor.

Yüksek kira bedellerinin etkisiyle tatil beldelerinde kronikleşen barınma sorunu, turizm sektörünün en büyük problemlerinden biri haline geldi. Turizmciler, devletle görüşme trafiği yürütüyor.

Son yıllarda Antalya ve Muğla'da artan kiralar, turizm işçilerini yaşadıkları şehirlerden göç etmeye zorladı. Kira fiyatları ve enflasyonun etkisi, barınma sorununu daha da derinleştirerek sektörde istihdam sorununu tetikledi. Antalya başta olmak üzere birçok turizm bölgesinde oteller personel bulmakta zorluk çekiyor. Bazı oteller bu sorunu çözmek için lojman inşa etse de birçok işletme bu konuda yetersiz kalıyor.

Endeksa'nın 2024 verilerine göre Antalya'da 1+1 evlerin ortalama kira fiyatı 12 bin 47 TL’nin üzerinde. Asgari ücrete yakın maaşlar alan turizm çalışanları için bu, maaşlarının yarısından fazlasını oluşturuyor. Çözüm bulunamaması halinde bu problemin turizmin sürdürülebilirliğini tehdit edeceği öngörülüyor.

Ceren Deniz'in Gazete Duvar'daki haberine göre, KYK yurtlarının yaz döneminde turizm çalışanları için lojman olarak kullanılması gibi öneriler gündeme geldi. Ancak yoğun turizm sezonunun yalnızca 3 ay değil, 7 ay sürdüğü göz önüne alındığında bu teklif kısmi bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Daha kalıcı bir çözüm olarak çalışanların maaşlarının ekonomik zorluklarla başa çıkacak düzeyde artırılması öneriliyor.

Bazı oteller maaş iyileştirmeleri yaparken, diğerleri yüksek maliyetleri gerekçe gösteriyor. Turizm çalışanlarının barınma sorununu turizmcilerin veya devletin arazi tahsisiyle çözmesi gerektiği de bir başka öneri. Büyük tesisler kadroları ölçüsünde lojman inşa ederken, küçük işletmeler bunu gerçekleştiremiyor. Turizm birlikleri, Ankara’da turizm çalışanlarının konaklama ihtiyacı için devletle görüşmeler yürütüyor ve her turizm merkezine arazi tahsisi talep ediyor.

DİSK'e bağlı Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, binlerce turizm çalışanının bütçelerine uygun barınma bulamadığını ve bu sebeple yurtdışında iş arar hale geldiklerini belirtti. Antalya'daki yüksek kiraların turizm emekçilerinin maaşlarıyla yarıştığını vurguladı. Lojman koşullarının yetersiz olduğunu ve mecburi göç nedeniyle kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığını ifade etti.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu ise bu soruna çözüm olarak kamu arazisinin tahsis edilmesini önerdi. Kiraların hızla artması nedeniyle personel konaklatma maliyetlerinin yükseldiğini belirten Kavaloğlu, atıl durumda olan EXPO alanının turizm personelinin konaklama merkezi olarak kullanılabileceğini, bu alanın turizm merkezlerine ulaşım için uygun olduğunu savundu. Antalya'da dört personel köyü oluşturulmasının turizm istihdamının barınma sorununu çözebileceğini ifade etti.

"Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler, "barınma" için devlet desteği istiyor" haberi, 06 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler, "barınma" için devlet desteği istiyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler, "barınma" için devlet desteği istiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:23 Oyuncu Merve Kayaalp intihar etti
  2. 01:19 "Fazla Seks Kadınlarda Ömrü Uzatıyor, Erkeklerde Kısaltıyor: Bilim Şaşırtan Sonuçları Açıkladı!"
  3. 01:18 BM Genel Kurulu'ndan İsrail’e Çekilme Talebi: Tarihi Karar Filistin’den!
  4. 01:10 Pelin Akil’den Ferit-Diyar Eleştirilerine Cevap!
  5. 01:07 Kızıl Goncalar'ın yayın tarihi belli oldu!
  6. 01:00 Kemal Kılıçdaroğlu'ndan çarpıcı iddia: "Sinan Oğan hem normalleşti hem de zenginleşti!"
  7. 00:55 MasterChef'te Dokunulmazlık Mücadelesi! Hangi Takım Kazandı, Kimler Eleme Adayı Oldu?
  8. 00:45 Hız ve görsel zeka testi: 3 tek yengeci 15 saniyede bulabilir misin?
  9. 00:44 Yeni Evli Acun Ilıcalı ve Çağla Altunkaya, Oğulcan Engin'in 5. Yıl Kutlamasında! Balayı Bekliyor
  10. 00:43 Zekanı Kanıtla! Gizli İpuçlarını Bulmak İçin Sadece 5 Saniyen Var! 100 Kişiden Biri Geçebildi!
  11. 00:40 Ümit Özdağ: “Erdoğan’dan gelen parlamenter sistem önerisini muhalefet kabul edebilir”
  12. 00:38 Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında
  13. 00:37 Gözleri dolduran Seat Leon'un fiyatları güncellendi: Eylül ayında bu fiyatlarla satışta!
  14. 00:33 Final Fantasy XVI ve God of War bu hafta PC platformunda oyuncularla buluşuyor
  15. 00:32 Fatih Erbakan: "Ahlaklı belediyecilik dönemi başlamıştır"
  16. 00:29 Angelina Jolie oğlu için seferber oldu: Dünyanın en iyi plastik cerrahlarıyla görüşüyor
  17. 00:28 Myanmar’da Yagi Tayfunu Felaketi: Ölü Sayısı 268’e Ulaştı
  18. 00:25 Amerika'ya gitmek isteyenlere müjde! Yakında başlayacak, kısa sürede bitecek: Başvurular ücretsiz!
  19. 00:24 Lokantalarda Teknolojik Devrim: Cep Telefonuyla Sipariş Verme Dönemi Başlıyor!
  20. 00:22 Erdoğan 12 ilin valisini görevden aldı!
Gündem Haberleri