Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler, "barınma" için devlet desteği istiyor
Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turi... Tatil beldelerinde artan kira bedelleri, turizm sektöründe kronikleşen barınma sorununa yol açıyor. Antalya ve Muğla'da çalışanlar, yüksek kiralar nedeniyle göç etmek zorunda kalıyor.
Yüksek kira bedellerinin etkisiyle tatil beldelerinde kronikleşen barınma sorunu, turizm sektörünün en büyük problemlerinden biri haline geldi. Turizmciler, devletle görüşme trafiği yürütüyor.
Son yıllarda Antalya ve Muğla'da artan kiralar, turizm işçilerini yaşadıkları şehirlerden göç etmeye zorladı. Kira fiyatları ve enflasyonun etkisi, barınma sorununu daha da derinleştirerek sektörde istihdam sorununu tetikledi. Antalya başta olmak üzere birçok turizm bölgesinde oteller personel bulmakta zorluk çekiyor. Bazı oteller bu sorunu çözmek için lojman inşa etse de birçok işletme bu konuda yetersiz kalıyor.
Endeksa'nın 2024 verilerine göre Antalya'da 1+1 evlerin ortalama kira fiyatı 12 bin 47 TL’nin üzerinde. Asgari ücrete yakın maaşlar alan turizm çalışanları için bu, maaşlarının yarısından fazlasını oluşturuyor. Çözüm bulunamaması halinde bu problemin turizmin sürdürülebilirliğini tehdit edeceği öngörülüyor.
Ceren Deniz'in Gazete Duvar'daki haberine göre, KYK yurtlarının yaz döneminde turizm çalışanları için lojman olarak kullanılması gibi öneriler gündeme geldi. Ancak yoğun turizm sezonunun yalnızca 3 ay değil, 7 ay sürdüğü göz önüne alındığında bu teklif kısmi bir çözüm olarak değerlendiriliyor. Daha kalıcı bir çözüm olarak çalışanların maaşlarının ekonomik zorluklarla başa çıkacak düzeyde artırılması öneriliyor.
Bazı oteller maaş iyileştirmeleri yaparken, diğerleri yüksek maliyetleri gerekçe gösteriyor. Turizm çalışanlarının barınma sorununu turizmcilerin veya devletin arazi tahsisiyle çözmesi gerektiği de bir başka öneri. Büyük tesisler kadroları ölçüsünde lojman inşa ederken, küçük işletmeler bunu gerçekleştiremiyor. Turizm birlikleri, Ankara’da turizm çalışanlarının konaklama ihtiyacı için devletle görüşmeler yürütüyor ve her turizm merkezine arazi tahsisi talep ediyor.
DİSK'e bağlı Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, binlerce turizm çalışanının bütçelerine uygun barınma bulamadığını ve bu sebeple yurtdışında iş arar hale geldiklerini belirtti. Antalya'daki yüksek kiraların turizm emekçilerinin maaşlarıyla yarıştığını vurguladı. Lojman koşullarının yetersiz olduğunu ve mecburi göç nedeniyle kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığını ifade etti.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu ise bu soruna çözüm olarak kamu arazisinin tahsis edilmesini önerdi. Kiraların hızla artması nedeniyle personel konaklatma maliyetlerinin yükseldiğini belirten Kavaloğlu, atıl durumda olan EXPO alanının turizm personelinin konaklama merkezi olarak kullanılabileceğini, bu alanın turizm merkezlerine ulaşım için uygun olduğunu savundu. Antalya'da dört personel köyü oluşturulmasının turizm istihdamının barınma sorununu çözebileceğini ifade etti.
"Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler, "barınma" için devlet desteği istiyor" haberi, 06 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler, "barınma" için devlet desteği istiyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yüksek kiralar turizmi krize sürükledi! Turizmciler, "barınma" için devlet desteği istiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.