Yüksekdağ: Davutoğlu bize ''PYD ile ÖSO ittifak yapsın'' dedi

Yüksekdağ: Davutoğlu bize ''PYD ile ÖSO ittifak yapsın'' dedi

Yüksekdağ: Davutoğlu bize ''PYD ile ÖSO itti... HDP eski Eş Başkanı Figen Yüksekdağ''ın tutuklu yargılandığı davanın 7''nci duruşması bugün Ankara 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Mahkemede savunma yapan Yüksekdağ, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin "Berberoğlu’nun tutuklanması münferit bir hadiseydi, dokunulmazlıkların kaldırılması HDP’ye yönelikti" dedi. 

Yüksekdağ, 6-8 Ekim 2014'de yaşanan Kobane eylemlerine ilişkin yaptığı savunmada, Barış sürecinin IŞİD'in Kobane'ye yaptığı sırada bittiğini ifade etti. İktidarın PYD'ye Özgür Suriye Ordusu ile ittifak yapması teklifinin geldiğini söyleyen Yüksekdağ, "Çözüm süreci, Kobane süreci ile bitti. IŞİD ile ittifak halinde Şam rejimi düşürülmek adına yapılan bir plandır bu süreç. Bunu net soylüyorum; çünkü dönemin Başbakanı Davutoğlu bunu bizzat söylemiştir bize." dedi.

83 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Ankara Sincan Cezaevi Kampüsü Salonu'nda görülen 6 Temmuz'daki duruşmaya katılmayan Yüksekdağ bugün aynı salondaki duruşmasında savunma yaptı. HDP milletvekillerinden Ayhan Bilgen Murat Cep ni Tülay Hatimogulları, Oya Ersoy ve Avrupa Birliği'nden bir heyet katıldı.

Duruşma salonuna 40 kişilik izleyici kotası getirilirken, sarı basın kartı olmayan gazeteciler alınmadı. Kimlik tespiti ardından davaya gelen belgeler okundu.

Yüksekdağ, “Örgüt yöneticiliği”, “Örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “Suç işlemeye tahrik”  iddialarıyla tutuklu yargılanıyor. Dosya kapsamında Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası istenirken, 92 sayfalık iddianamede, Yüksekdağ'ın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve diğer eylemleri nedeniyle “örgüt yöneticisi” sıfatıyla cezalandırılması da talep ediliyor.

Yüksekdağ'ın savunması şöyle:

ÇÖZÜM SÜRECİ DEMOKRATİK VE DEVRİMSEL BİR SÜREÇTİ

Size bir dizi belge vereceğim. DTK ile bu iktidarın çalışmaları çok uzak tarihlerde olmadı. Bir siyasi iktidar düşünün terör örgütü uzantısı ilan etmeden önce bir dizi görüş alışverişinde bulunuyor, evet karşıt görüşler, bir takım mücadele elbette var ama bir taraftan çok köklü konularda diyaloglar kuruluyor, bunları ne yapacağız? Meşhur lafları vardı ya “kandırıldık”, hadi kandırdılar diyelim; ne oldu siz uyandıktan sonra, DTK nasıl terör örgütü oldu? Bunun yine hiçbir ispatı yoktur. Ne yapmış DTK, demiş ki “gelin yeni anayasa meselesini tartışalım, silahlar konuşuyor, insanlar ölüyor, bu ölümler dursun, biz bütün taraflara çağrı yapıyoruz gelin konuşalım” demiştir. DTK “artık oluk oluk kan akmaya başlamışken bu ölümleri durduralım” demiştir, yapması gerekeni yapmıştır. Terör örgütü uzantısı ilan edildikten önce de sonra da… Ama siyasi iktidar kendi eylemine sahip çıkma basiretini göstermiyor.

Çözüm süreci derken, pragmatist anlamda sadece Kürt sorununun dar milli sorunlar içerisinde çözülmesi beklenmiyordu. Sadece Kürde değil herkese hakkı olanın verilmesiydi. Kadına, gence, memura, işçiye nasıl bir hakkı hak ediyorsa onu vermektir. Asıl verdiğimiz mücadele, hayatı kazanma mücadelesidir. Bu ülkenin yurttaşının ekmeğe değil, sadece bir hayata ihtiyacı vardır. Demokrasi varsa hayat vardır. O süreç içerisinde ne yazık ki siyasi iktidar kendi gelecek kaygısını düşünerek, memleketi kendi ihtiyaçlarına uydurmak için o zemini tepmiştir. DTK de o zeminin oluşturduğu bir yapıdır. Siyasi iktidar da kendisini muhatap kabul edebileceği bir toplumsal mekanizmaya ihtiyaç duymuştur. Diyabakır da DTK’nin kuruluşu içinde AKP vekilleri vardır. Ne enteresan değil mi, Ensarioğlu başta olmak üzere hiçbirinin hakkında bir soruşturma yok. Bunlar DTK kongresinde delege olarak yer almıştır. Onların belgelerini de heyetinize sunacağım. Sorun katılmaları değil, sorun yapmadıkları, attıkları adımları atmaktan vazgeçmiş olmalarıdır. Aynı DTK çözüm süreci kapsamında Meclis’e davet edilmiştir, eşbaşkanları Meclis’e gitmiştir. Anayasa uzman komisyonunun Meclis Başkanı imzası ile DTK’ye gönderdiği davet vardır, açık bir müzakere vardır. Bu çok doğal bir süreçtir. Bizim bunları bugün anlatıyor olmamız tuhaf.Bu ülkenin cumhurbaşkanı, Diyarbakır ziyaretinde, DTK’nin önceki Eşbaşkanı Ahmet Türk’le bir araya geliyor, basına açık resmi görüşme yapıyor. Bunların her biri yaşandı.

BAŞBAKAN BİZE SÖYLEDİ

Yüksekdağ, Kobene olayları ile ilgili iddianameye dair savunmasına devam etti: 

6-8 Ekim olaylarının hukuki ve siyasi bir dayanağı olmadı ve hükümet bunu hep kullandı.  7 Haziran seçimleri sonrası HDP'nin barajı aşmasının ardından hükümet 6-8 olaylarının musebbibi olarak partimizi belirledi. Erdoğan bu dönem 'Benim Kürt kardeşlerimin katili bunlar' diyerek partimizi hedef gösterdi. Siyasai iktidar algı operasyonun gölgesinden çıkarırsak ancak gerçeğe ulaşabiliriz aksi halde bu katliamda diger katliamlar gibi karanlığa gömülür. 6-8 Ekim katliamında gerçekler de katledildi.

Siyasi iktidar sorumluluğunu karartı, bu olayları partimizin üzerine yıkmaya çalışmıstır. Siyasi iktidar 6-8 Ekim olaylarının geldiğıni öngörememiştir. Biz de göremedik doğrudur, ama iktidarın bunu görmemesi suçtur. Bunu görememiş- değil görmezden gelmiştir. Siyasi iktidar Kobanî kuşatmasından sonra IŞİD’e verdiği desteği daha açık ifade etmeye başladı. PYD’ye, “tarafınızı seçin IŞİD’in, ÖSO’nun yanında olun” teklifi reddedilince ayrım noktaları daha net belirmeye başladı.

"Yüksekdağ: Davutoğlu bize ''PYD ile ÖSO ittifak yapsın'' dedi" haberi, 24 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 24 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Yüksekdağ: Davutoğlu bize ''PYD ile ÖSO ittifak yapsın'' dedi haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yüksekdağ: Davutoğlu bize ''PYD ile ÖSO ittifak yapsın'' dedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:41 BİSAM açıkladı: Tek başına yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı 26 bin lira
  2. 11:37 İran liderinden açıklama: En sert yanıtı veririz
  3. 11:31 Dünya devi Türk şirketini gözüne kestirdi, tüm hisseleri satın aldı! O şirket artık onların
  4. 11:28 Metin Cihan: Maalesef, "İsrail ile ticareti kısıtlama" açıklaması gerçeği yansıtmıyor
  5. 11:23 2 milyar TL'lik borcu var: AK Parti'den CHP'ye geçen Sancaktepe Belelediyesi'nin binasına asıldı
  6. 11:19 Western filmlerinin yıldızı Clint Eastwood'dan yeni film geliyor
  7. 10:55 Fatih Altaylı: Uyuşturucu kaçakçılarına vatandaşlık satanların dediğine bak
  8. 10:50 Devlet Bahçeli: Millet nasıl karar verirse saygımız tamdır
  9. 10:45 Seçim sonrası ilk Kabine toplantısı bugün: Gündemde hangi başlıklar var?
  10. 10:39 Batırel'den tepki çeken sözler: Ankara, İstanbul ve İzmir tek bir çivi bile çakmayın
  11. 10:32 AK Parti'de değişim süreci başlıyor
  12. 10:26 Çıkan görüntüler canını sıktı: Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın'a dava açıyor
  13. 10:21 Mansur Yavaş Ankara’da 25 ilçenin 20’sinde Turgut Altınok’a fark attı
  14. 10:17 Mehmet Tezkan: Istakoz çöküşün simgesi
  15. 09:53 Murat Muratoğlu: Önümüzdeki birkaç yıl Hint fakiri kıvamında bir yaşam bizi bekliyor
  16. 09:47 Dominik Livakovic'i ayrılık kararından vazgeçiren kişi ortaya çıktı
  17. 09:44 Selçuk Bayraktar’dan Hollandalı gazeteciye Kürtçe yanıt: Burası Türkiye
  18. 09:36 Genç kadının anlattıkları ünlü komedyeni şaşırttı: Hoşlandığım çocuğun babası bana yürüdü
  19. 09:31 Carlos Sainz: Daha fazla Avustralya gibi yarışlara ihtiyacımız var
  20. 09:19 Adnan Oktar'ın iki müridi, 'onurumuz zedelendi' dedi tazminat istedi
Politika Haberleri