Yunanistan sularından aktarılan Rus petrolü Avrupa'ya gizlice nakledildi mi?

Yunanistan sularından aktarılan Rus petrolü Avrupa'ya gizlice nakledildi mi?

Yunanistan sularından aktarılan Rus petrolü ... Japon Nikkei Asia medya kuruluşunun araştırmasına göre, Batı ülkeleri, Ukrayna'daki saldırıları sonrası Rusya'ya yaptırım açıklarken, Rus petrolünün Avrupa'ya sevkiyatı gizli ve aktarmalı deniz rotalarından sürüyor.

"Petrol nereye gidiyor" sorusuna yanıt arayan Japon Nikkei Asia medya kuruluşu, Rus limanlarından ayrılan tankerlerin Lakonya Körfezi'nde hangi gemilerle temasa geçtiğini ve aktarma sonrası nereye gittiğini araştırdı.

Nikkei Asia'ya göre, krizin başladığı 6 aydan beri 41 tanker, Rusya çıkışlı tankerlerle Yunanistan açıklarında gemiden gemiye petrol nakliyat yaptı ve Avrupa limanlarına demirledi.

Avrupa Birliği ve İngiltere yıl sonuna dek Rus petrolünün ithalatını tamamıyla yasaklamayı planlarken, halihazırda Rus petrolünü satın almayı sürdüren şirketler eleştiriliyor. Petrol ambargosu yürürlüğe girse de kaynağını gizleme amacıyla deniz rotalarında gemiler arasında transferlerin devam edebileceği belirtiliyor.

Su çekim mesafelerindeki değişimler ölçüldü

Araştırma, gemiden gemiye transferin sıklıkla meydana geldiği Yunanistan'ın Akdeniz kıyılarındaki açık suları kapsadı. Rotalarını saptamak üzere tankerlerden gelen Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) sinyalleri izlendi.

Suyun ulaştığı çizgi ile tankerin dip noktası arasındaki mesafe olarak bilinen ve tanker ağır yüklü olduğunda artan "su çekim mesafelerindeki" değişimler, gemiden gemiye kaç nakliyat yapıldığını tespit etmek için kontrol edildi. 

Geçen yıl aynı dönemde ise 9 transfer gerçekleşmişti

Nikkei, ağustos sonuna kadarki 6 aylık dönemde Yunan kıyıları açıklarında Rus tankerleri dahil 175 transfer belirledi. Buna rağmen, geçen yıl aynı dönemde ise sadece 9 transfer gerçekleşmişti.

Yükünü teslim aldıktan sonra tankerlerin nereye gittiklerini sorgulayan ve rotaları izleyen Nikkei, 89 geminin limanlara vardığını saptadı. Bunların 41'i Yunanistan, Belçika ve Avrupa'nın başka noktalarına demirledi. İki tanker ise Rusya'ya ekonomik yaptırımların sert savunucularından İngiltere'nin limanlarına vardı.

Söz konusu araştırma neticesinde Yunanistan açıklarından suların, Rusya ve Avrupa arasındaki petrol sevkiyatında önemli bir aktarma merkezi görevi üstlendiğinin ortaya çıktığı vurgulandı.

"Transferler gerçek zamanlı olarak izleniyor"

Lakonya Körfezi'ndeki gemiden gemiye transfer noktalarının "kara suları dışında" olduğunu belirten Yunanistan Nakliyat ve Adalar Politikası Bakanlığı ise "Uluslararası sularda gerçekleşen gemiden gemiye transferler yerel liman otoritelerince AIS sistemiyle gerçek zamanlı olarak izleniyor. Yunan kara sularına girilmesi gibi herhangi bir ihlal halinde yasal ceza prosedürleri uygulanması başlatılır"  açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Rus petrolünün ithalatını şubat 2023'te tamamıyla yasaklayacak. İngiltere ise aralıkta Rus petrolüne tam ambargo koyacak. Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre AB'ye yönelik Rus petrol ihracatı temmuzda 2,8 milyon varil olarak gerçekleşti. Ocak ayına kıyasla yüzde 26 düşüş yaşanmış oldu.

 

"Yunanistan sularından aktarılan Rus petrolü Avrupa'ya gizlice nakledildi mi?" haberi, 09 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Yunanistan sularından aktarılan Rus petrolü Avrupa'ya gizlice nakledildi mi? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yunanistan sularından aktarılan Rus petrolü Avrupa'ya gizlice nakledildi mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:50 YSK'nin AKP temsilcisinden kayyım yorumu!
  2. 10:46 Gebze’de hayvan hakları için 'adalet nöbeti' devam ediyor
  3. 10:44 Trabzon Uzungöl halkı HES projesine karşı ayakta
  4. 10:41 Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit etmişti; Yunus Emre Geçti hakkında yeni dava
  5. 10:37 Zam Beklentisi Yükseliyor: Asgari Ücret İçin Çarpıcı Tahminler!
  6. 10:37 İhlas Holding'ten Rekor Yatırım: Türkiye ve Kırgızistan Arasında 7 Milyar Dolarlık Enerji Anlaşması
  7. 10:37 Sözler havada kaldı: deprem fonuna kaynak aktarılmadığı ortaya çıktı
  8. 10:35 Emlak Sektöründe Şok: Ünlü Yatırımcı İflas Etti!
  9. 10:35 TCMB Faiz İndirimi Yolda mı? HSBC’den Önemli Değerlendirme
  10. 10:34 Tavuklarınızdaki Mor Renk Değişikliklerine Dikkat: Sağlık Tehlikesi Sinyali!
  11. 10:32 Tüm vergi, harç ve cezalara zam yağacak
  12. 10:26 DEM Parti'li Bakırhan: 'Organize bir siyasi lince maruz kalıyoruz'
  13. 10:15 Ev Sahiplerine Yeni Dönem: Artık Kiracı Onayı Gerekecek!
  14. 10:14 Doğanın Yıkıcı Gücü: Hatay'daki 4 Metrelik Yarık Görenleri Şaşırttı!
  15. 10:10 Ankaralı Turgut’un Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Entübe Edildi
  16. 10:04 İş İnsanı Recep Ataş'ın Kayboluşu: Ortağı Cinayeti İtiraf Etti!
  17. 09:58 İznik Gölü’nde Kuraklık Felaketi: Balıkçı Tekneleri Karada Kaldı!
  18. 09:54 SpaceX’te Helyum Sızıntısı Alarmı: Starlink Fırlatmaları Ertelendi!
  19. 09:52 Emekli Promosyonlarına Kasım Düzenlemesi: Banka Banka Yeni Tutarlar!
  20. 09:51 Araç Sahipleri için Güncel Durum: 5 Kasım 2024 Benzin ve Motorin Fiyatları!
Dünya Haberleri