Yunuslardan sonra katil balinalar da geri döndü

Yunuslardan sonra katil balinalar da geri döndü

Yunuslardan sonra katil balinalar da geri döndü Nesli tükenme tehlikesi altında olan yalancı katil balinalar, Kuzey Ege'de ilk, Ege Denizi'nde ise 25 yıl sonra görüntülendi.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan yalancı katil balinalar, Kuzey Ege'de ilk, Ege Denizi'nde ise 25 yıl sonra görüntülendi.

Gökçeada'nın 6 mil açığında oltayla avlanan balıkçı Uğur Özdemir, ilk defa gördüğü 8 balinanın görüntülerini İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'na (TÜDAV) gönderdi. Uzmanlar görüntülerde yer alan canlıların yalancı katil balinalar olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayhan Dede, Doç. Dr. Arda M. Tonay, Doç. Dr. Onur Gönülal ve Dr. Ayaka Amaha Öztürk, bilimsel adı 'Pseudorca crassidens' olan yalancı katil balinaların 25 yıl sonra ilk defa Türkiye kıyılarında görüldüğünü, yazdıkları bilimsel makaleyle dünyaya duyurdu.

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 89 adet balina ve yunus türü olduğunu ve bunlardan sadece katil balinaların diğer deniz memelilerini yediğini, yalancı katil balinalarının ise çok nadiren bunu yaptığını söyledi.

Bu türün isminin 1800 yıllarda konulduğunu belirten Tonay, "O dönemdeki bilim insanları kafatasları katil balinalara çok benzediği için bu türe 'yalancı katil balina' ismini vermişler" diye konuştu.

Tonay, yalancı katil balinaların genellikle ılıman ve tropik denizlerdeki derin sularda yaşadığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Yalancı katil balinaların son 30 yıldır tüm Akdeniz'de kaydı 20 taneden daha azdır. Ege Denizi'nde ise son 25 yıldır ve Kuzey Ege'de ilk defa yalancı katil balinalar kayıt altına alındı. Ege’nin en derin noktalarından biri Gökçeada’da, dolayısıyla derin suları seven türlerin bu bölgeyi ziyaret etmesi çok normal. Geçen hafta aynı türe ait bir grup İsrail ve Lübnan’da görüldü. Akdeniz’in biyoçeşitliliği açısından heyecan verici kayıtlar bunlar."

Bu tip kayıtları denizcilerin ve balıkçıların kendilerine ulaştırmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Tonay, "Bu hayvanlar nesli tehlike altında ve tamamen zararsız türler. Türkiye denizlerinde bazıları nadir de olsa 13 balina ve yunus türü gözlenebilir. Bu tip deniz memelisi gözlemleri, türlerin dağılımlarını anlamamız ve dolayısıyla koruma çalışmaları için çok önemli veri kaynaklarıdır." değerlendirmesini yaptı.

"Yunuslardan sonra katil balinalar da geri döndü" haberi, 19 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Yunuslardan sonra katil balinalar da geri döndü haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yunuslardan sonra katil balinalar da geri döndü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:48 İsveç Merkez Bankası, Politika Faizini İndirerek Ekonomik Canlanmaya Destek Verdi
  2. 21:47 Uzmanlar uyardı: Aşırı el terlemesi neyin habercisi?
  3. 21:45 Babacan uyardı: Fotoğraflarım kullanılarak insanlar dolandırılıyor!
  4. 21:44 Uzmanı uyardı: Evde muhafaza ettiğiniz patates böyle görünüyorsa toprağa gömün!
  5. 21:41 Randevu alacaklar dikkat: MHRS’ye yeni düzenleme geliyor!
  6. 21:40 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin EFES-2024 Tatbikatı İzmir'de gerçekleşti
  7. 21:39 Kuzey Makedonya vatandaşlığı almak isteyenler dikkat!
  8. 21:35 Özgür Özel, Erdoğan'a Sunduğu Dosyayı Açıkladı!
  9. 21:35 Bir anda borç batağına saplanabilirsiniz: Mobil bankacılık kullananlar dikkat!
  10. 21:34 Kandilli Rasathanesi'nde Yeni Dönem: Prof. Dr. Nurcan Meral Özel Direktör Oldu
  11. 21:32 TikTok ve ByteDance ABD'deki Yasa İçin Hukuki Mücadeleye Başlıyor
  12. 21:28 Real Madrid, Bayern Münih Maçına Arda Güler İle Hazır!
  13. 21:24 Burcunuz suç işlemeye yatkın mı? Hangi burç hangi suça eğilimli?
  14. 21:22 Denizli'de Soğuk Leblebi Tartışması: Esnafa Cezai İşlem!
  15. 21:21 Tıbbi teşhis alanında devrim yaratan yapay zeka: Med Gemini nedir?
  16. 21:20 Tarih teknolojiyle buluştu: Binlerce yıllık 2 bin tablet, yapay zekayla okundu!
  17. 21:18 Karagümrük Futbolcusu Sofiane Feghouli'ye PFDK'tan 5 Maç Men Cezası!
  18. 21:18 Meta soruşturması tamamlandı: Toplam ceza 898 milyon lira!
  19. 21:03 Paris'teki Askeri Hastanede Lassa Ateşi Teşhisi Konulan Asker Tedavi Altında
  20. 20:59 Galatasaray'da Şampiyonlar Ligi Hedefi: Mertens İle Yol Devam, Genç 10 Numara Arayışı Başladı
Yaşam Haberleri