Yurt dışından Türkiye'ye gelecek 350 milyon euroluk fona onay çıktı ama...

Yurt dışından Türkiye'ye gelecek 350 milyon euroluk fona onay çıktı ama...

Yurt dışından Türkiye'ye gelecek 350 milyon ... Celal Eren Çelik'in haberine göre, yurt dışından Türkiye'ye iki proje için 350 milyon euroluk fon sağlandı. Ancak fonun Türkiye'ye gelmesi rüşvet engeline takıldı.

Haberalternatif Genel Yayın Yönetmeni Celal Eren Çelik, yaşananları internet sitesinde yazdı:

8 ay önce Türkiye’den önemli bir firma 2 ayrı proje için finansman arayışına giriyor. Projeler de öyle ufak tefek projeler değil hani tamı tamına 350 milyon euroluk 2 projeden bahsediyoruz. Projenin biri 200, diğeri 150 milyon euroluk projeler.

Bu iki proje hayata geçtiğinde ise yüzlerce insana istihdam sağlanacak, katma değer yaratılacak, vergi geliri olacak ve projelerden birisi için kurulacak tesis ile ciddi bir ihracat katkısı olacak ülkeye…

Projeler büyük, rakam yüksek olunca bu önemli ve kendi iş yaptığı sektörlerde son derece saygın olan firma yurt dışı fonlardan finansman bulmak için çalışmalara başlıyor.

Görüşme ve temasların ardından küresel çapta yatırım fonu sağlayan bir yabancı fon projelere finansman sağlamayı kabul ediyor. Ancak belirtelim ki bu yatırım fonunun Türkiye’de tek bir yetkilisi var.

Fonun 2 proje için sağlamayı kabul ettiği 350 milyon euroluk finansmanın Türkiye’ye girişi, uluslararası yasal prosedürlerin tamamlanması, Türkiye’de gerekli sürecin yürütülmesinden bu küresel fonun Türkiye’deki tek temsilcisi sorumlu…

Para fon tarafından onaylanıyor, uluslararası tüm evraklar, teminatlar, IBOE belgeleri tamamlanıyor.

350 milyon periyodik aylara bölünerek Dolar’ın Türkiye’ye transferi için artık gerine sadece Türkiye’de bir bankanın “Saklama hizmetleri” kapsamında hesap açarak işlemlere başlaması kalıyor…
Buraya kadar her şey tamam.

Sizin de “İyi işte şu ekonomik krizde böyle kredi bulunmuş, istihdam sağlanacak, katma değer yaratılacak” diye düşündüğünüzü sanıyorum.
Ama işte öyle olmuyor, kızılca kıyamet tam da bundan sonra kopuyor…

Küresel fonun Türkiye’deki tek temsilcisi ve yatırımcı, fondan gelecek paramın Türkiye’ye transfer işlemini başlatabilmek için önce 2 devlet bankasının bölge müdürlüklerine gidiyorlar.

Kendilerine verilen cevap “Bu iş bizi aşar. Bize Külliye’den Yatırım Ofisi’nden telefon gelmesi lazım” şeklinde oluyor. Ama bununla kalınmıyor…

Yatırım fonun Türkiye’deki temsilcisi ve yatırımcı “Külliye’deki Yatırım Ofisi ile kendilerini iletişime geçirecekleri” söylenen Ankara ve İstanbul’da 2 ayrı gruba yönlendiriliyor.

Yatırımcı ve küresel fonun Türkiye temsilcisi yönlendirildikleri bu 2 ekiple temas etmeden önce doğrudan Yatırım Ofisi ile temasa geçmek istiyorlar. Öyle ya memlekete yatırım yapılacak 350 milyon Euro bulmuşlar. Ama aldıkları cevap aynı :”Bu 2 ekiple görüşeceksiniz”

Tabii “Yukarıdan” da böyle denince yatırımcı ve küresel fonun Türkiye temsilcisi Ankara ve İstanbul’daki 2 ekiple görüşüyor. Ve şoke oluyorlar.

Zira kendilerinden bu işe “Onay verilmesinin sağlanması” karşılığında bu 2 ekip de “350 milyon Euro’nun yüze 30’unu” yani tamı tamına 105 milyon Euro rüşvet istiyorlar.

Bununla da sınırlı kalınmıyor, bu küresel fonun Türkiye temsilcisinin ön anlaşmasını yaptığı 17 ayrı proje için de dosya başı değişen miktarlarda rüşvet talep ediliyor.

Bunu kabul etmeyen yatırımcı ve fon temsilcisi ne yapacaklarını düşünürlerken tabii rakam büyük olunca çoktan başka “İş bitiricilerin” de olaydan haberi oluyor.

Yatırımcı ve fon temsilcisinin bir gün telefonları çalıyor. Karşı tarafta özellikle finans ve bankacılık sektöründe çok üst düzey yetkililer ile kontakları olan bir kişi var. Kendileri ile yemek yemek istediğini iletiyor ve “Malum konu hakkında konuşalım” diyor.

Bu finans dünyasının üst düzey yetkilileri ile ilişkisi olan isim ile Ankara’nın en lüks mekanlarından birisinde bir yemek yeniyor. Söz dönüp dolaşıp “Malum konuya” gelince “İş bitirici” üst düzey isim 2 dosya içim 4,5 milyon Euro ödenmesi halinde sorunu çözeceğini söylüyor.

Ancak bu 4,5 milyon Euro da o özel bankada bir “Ekibe dağılacak” Bu “Ekip” parayı arasında paylaşma ve yüzdeleri konusunda anlaşamıyor ve koca banka yatırımcı ve fon temsilcisine bankalarda uluslararası işlemlerin yapıldığı, SWIFT işlemlerinin üzerinden yürüdüğü “Line” sisteminin olmadığını ve bu nedenle parayı transfer edemeyeceklerini iletiyor.

Ve netice olarak yaklaşık 6 aydır yüzlerce kişiye istihdam yaratacak, katma değer sağlayacak, ihracata katkı verilecek 2 önemli projenin onaylanmış olan 350 milyon euroluk finansmanı kapıda bekliyor, Türkiye’ye getirilemiyor.

"Yurt dışından Türkiye'ye gelecek 350 milyon euroluk fona onay çıktı ama..." haberi, 29 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 29 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Yurt dışından Türkiye'ye gelecek 350 milyon euroluk fona onay çıktı ama... haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yurt dışından Türkiye'ye gelecek 350 milyon euroluk fona onay çıktı ama... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  2. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  3. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  4. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  5. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  6. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  7. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  8. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  9. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  10. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  11. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  12. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  13. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  14. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  15. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  16. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  17. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  18. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  19. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  20. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
Ekonomi Haberleri